Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

5 razlogov za uživanje zlatega mleka

  • (1)
  • Čas priprave: 10 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 0
5 razlogov za uzivanje zlatega mleka
Zagotovo ste že slišali za zdravilno in zelo okusno zlato mleko, živahno rumen napitek, ki je v vzhodni medicini popolnoma nepogrešljiv. Kaj to je in zakaj priporočamo njegovo uživanje, si preberite v današnjem blogu, v katerem razkrivamo tudi tradicionalen recept za pripravo. Zlato ali kurkumino mleko je absolutno naš najljubši večerni napitek, saj je, poleg tega, da nas pomiri in zaziba v trden spanec, tudi izjemno zdravilen. Kurkuma vsebuje množico hranil, zlasti antioksidantov in protivnetnih snovi, ter skupaj z ingverjem, cimetom in črnim poprom predstavlja zmagovalno kombinacijo za vaš imunski sistem. Najboljše pa je, da je preprosto tako okusna. Navduši nas s toplim, rahlo pikantnim zemeljskim okusom s pridihom sladkosti, zato je odlična pijača, ki nas ogreje v zimskem času.

1.) Bogastvo antioksidantov
Zlato mleko se v ajurvedi uporablja kot pomoč za praktično vse, od bolečega grla, prehlada, gripe, do bolečega želodca, celjenja ran in kožnih težav (zaradi antibakterijskih in protimikrobnih lastnosti, ki jih ima kurkuma). Vsi tradicionalni recepti v pripravo zlatega mleka vključujejo tudi črni poper, ki povečuje absorbcijo kurkumina (glavne sestavine kurkume). Kurkuma je močan antioksidant, prav tako cimet in ingver, ki sta ji pri pripravi zlatega mleka tradicionalno dodana. Antioksidanti pa so zelo pomembne sestavine živil, ki preprečujejo poškodbe celic in ščitijo telo pred oksidativnim stresom. Bistvenega pomena so za delovanje celic ter zmanjšajo tveganje za okužbe in najrazličnejše bolezni.


2.) Protivnetno delovanje
Če vaš zgornje ne prepriča, naj vam zaupamo, da imajo sestavine zlatega mleka močne protivnetne lastnosti, zato se napitek priporoča osebam, ki imajo bolečine v sklepih, denimo zaradi revmatoidnega artritisa. Kronično vnetje ima sicer glavno vlogo pri mnogih boleznih, vključno s sindrom razdražljivega črevesja, Chronovo boleznijo, rakom in Alzheimerjevo boleznijo, zato bi lahko prehrana, bogata s protivnetnimi učinkovinami, zmanjšala tveganje za ta stanja. Čeprav vsako zelišče ali začimba ne ustreza vsem, zlato mleko nima neželenih stranskih učinkov, zato se vsekakor splača poiskusiti, seveda pa svetujemo, da se ob tem nikar ne odpoveste uživanju potrebnih in predpisanih zdravil.


3.) Za boljši spomin in delovanje možganov
Kurkuma naj bi zavirala tudi smrt možganskih celic in celo spodbujala nastajanje novih, tako da poveča raven nevrotropnega faktorja, imenovanega tudi BDNF. Izločanje tega faktorja izboljšuje sposobnost mišljenja in pomnjenja, nizke ravni BDNF-ja pa so lahko povezane z možganskimi motnjami (vključno z Alzheimerjevo boleznijo). Ugodno na možgane naj bi delovala tudi cimet in ingver – slednji naj bi okrepil delovanje možganov z izboljšanjem reakcijskega časa in spomina ter zaviral starostno pogojeno izgubo možganskih funkcij.


4.) Pozitiven vpliv na razpoloženje
V nekaterih raziskavah se je kurkuma izkazala za zelo učinkovito tudi pri zdravljenju depresije, saj naj bi kurkumin imel enak učinek na živčni sistem kot antidepresivi, s tem da ne povzroča neželenih učinkov in posledic. Študija, ki je bila opravljena v Indiji (Farmakološki oddelek Državne medicinske šole v indijskem Bhavnagarju, v zvezni državi Gujarat), je namreč pokazala, da je kurkuma pri zdravljenju depresije enako učinkovita kot Prozac. Zdravljenje s kurkumo prav tako nima škodljivih stranskih učinkov, ki jih ima delovanje Prozaca, za katerega je značilno, da lahko povzroča samomorilne misli ali druge psihotične motnje.


5.) Uravnavanje sladkorja v krvi
Sestavine v zlatem mleku, zlasti ingver in cimet, lahko pomagajo znižati raven sladkorja v krvi, kar je še zlasti pomembno za diabetike. Cimet zmanjšuje odpornost na inzulin in po obroku zmanjša absorpcijo glukoze v črevesju, kar lahko dodatno izboljša nadzor nad krvnim sladkorjem. Prav tako so v ta namen koristni manjši odmerki ingverja (zlasti na tešče), vsekakor pa se ob višjem krvnem sladkorju izognite slajenju zlatega mleka, saj so zgornje koristi možne le ob pitju nesladkane različice. Uživanje zlatega mleka nima negativnih posledic, pričakujete pa lahko kar nekaj pozitivnih sprememb, zato se vsekakor izplača poskusiti. Za konec z vami delimo še tradicionalen pomirjujoč, topel in drzno začinjen recept za kurkumino mleko, ki navduši s pridihom sladkosti.
* Kot alternativo lahko uporabimo tudi druge vrste mleka, na primer sojino ali mandljevo mleko. Ker te vrste vsebujejo manj maščob, priporočamo, da zraven dodate še čajno žličko kokosovega masla, saj maščoba telesu omogoča lažjo absorbcijo sestavin.

Na posnetku spodaj, pa si lahko ogledate kako je zlato mleko pripravila Barbara iz Pureayur.

Privoščite si trenutek zase.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

5 razlogov za uživanje zlatega mleka

  • Čas priprave: 10 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 0

Sestavine:

Navodila za uporabo:

Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno