Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Tradicionalna martinova pojedina

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
tradicionalna martinova pojedina
Seznanite se z okusnimi tradicijami martinove pojedine. Odkrijte, kako pripraviti hrustljavo pečeno raco, domače mlince in druge kulinarične poslastice, ki bodo navdušile za Martinovo. 

Martinovo je priljubljen slovenski praznik, ki vsako leto 11. novembra naznanja konec dela na polju, zahvalo za dobro letino ter simbolično predstavlja prehod mošta v vino. Ta praznik je tesno povezan z vinogradništvom in vinom ter predstavlja pomemben del naše kulturne dediščine. Ob martinovem pa seveda ne manjkajo tudi bogate in okusne jedi, ki so postale tradicionalne za ta praznik.

Ozadje in pomen praznika

Martinovo izvira iz keltskega praznika in je posvečeno vinu ter novemu vinogradniškemu letu. Po ljudskem izročilu je 11. november dan, ko "sveti Martin iz mošta naredi vino". Ta datum simbolizira zaključek dela v vinogradu in pričetek obdobja, ko se mošt spremeni v vino. Martinovo praznujemo po vsej Sloveniji, tako vinogradniki in vinogradnice kot tudi vsi drugi ljudje.


Kulinarična tradicija


Kot vsak pravi praznik, tudi martinovo spremljajo določene jedi, ki so postale stalnica na naših mizah. Najbolj priljubljeni jedi za martinovo sta pečena gos ali raca ter rdeče zelje ali mlinci. Vendar pa se izbira mesa za martinovo pojedino lahko prilagodi glede na osebne preference. Poleg tega so tudi druge jedi, kot so pečeni kostanji, pečena jabolka, pogače in potice, del tradicionalnega martinovega menija.


RECEPT: Martinova pečena raca


Pri pripravi pečene gosi ali race je pomembno, da meso postane hrustljavo in sočno. Začnemo s pripravo mesa, ki ga lahko nadevamo s kostanji, suhimi slivami, kutinami ali jabolki. Nato ga pečemo v pečici pri ustrezni temperaturi. Za gos ali raco velja, da za vsakih 500 g mesa računamo 15 do 20 minut peke, na koncu pa dodamo še 15 minut. Meso najprej pečemo pri 200 stopinjah Celzija na zgornjem vodilu, nato pa temperaturo znižamo na 180 stopinj Celzija in pekač prestavimo na srednje vodilo, da se meso enakomerno speče.


Nasvet: Pred peko lahko perutnino nadevamo s kostanjem, suhim ali svežim sadjem, kar bo mesu dodalo aromo in okus ter predstavljalo odlično prilogo.


RECEPT: Rdeče zelje z jabolki


Rdeče zelje je nepogrešljiva priloga ob martinovi pojedini. Pripravimo ga lahko samostojno ali pa dodamo jabolka, hruške in vino, kar mu doda še več jesenskega pridiha in okusa.


Mlinci pa so tradicionalna martinova priloga, ki jo lahko kupimo že pripravljeno ali pa si jih pripravimo sami.


Priprava mlincev je preprosta:


1. Najprej pripravite moko in jo presejte v veliko skledo. Dodajte ščepec soli in premešajte.


2. Nato dodajte toplo vodo in mešajte, da dobite trdno testo. Testo mora biti enakomerno vlažno, vendar ne premokro.


3. Razvaljajte testo na pomokani površini, da dobite tanko plast. Lahko uporabite valjar ali pa testo raztegnete z rokami.


4. Testo nato razrežite na majhne kvadratke ali trakove. Velikost je odvisna od vaših želja.


5. Mlince položite na pekač in jih pecite v ogreti pečici pri visoki temperaturi, dokler ne postanejo hrustljavi in zlato rjavi.


6. Ko so mlinci pečeni, jih lahko servirate kot prilogo k martinovi pojedini ali drugim jedem po vaši izbiri.


Martinova sladica


Martinovo običajno prinaša tudi okusne sladice, ki se odlično ujemajo s tradicionalno pojedino. Ena izmed priljubljenih sladic za martinovo so pečena jabolka z orehi. Ta sladica je enostavna za pripravo in hkrati polna okusa.


Recept za pečena jabolka z orehi:

Sestavine:

- 4 jabolka (najbolje so kisla, npr. Granny Smith)

- 1/2 skodelice nasekljanih orehov

- 1/4 skodelice rjavega sladkorja

- 1 čajna žlička cimeta

- 2 žlici masla


Navodila:

1. Pečico segrejte na 180°C.

2. Jabolka operite, izdolbite sredino in izrežite peclje.

3. V manjši posodi zmešajte nasekljane orehe, rjavi sladkor in cimet.

4. Napolnite izdolbena jabolka s to mešanico in jih postavite v pekač.

5. Na vrhu vsakega jabolka položite majhen košček masla.

6. Jabolka pecite v ogreti pečici približno 30-35 minut, dokler ne postanejo mehka in začnejo rjaveti.

7. Ko so pečena, jih lahko servirate topla, morda s kepico vaniljevega sladoleda ali stepeno smetano.


Martinovo: Uživanje v dobri družbi


Martinovo ni samo praznik hrane in vina, temveč tudi priložnost za druženje in praznovanje v dobri družbi. Ob martinovi pojedini je običajno postreženo tudi novo vino, ki ga lahko izbiramo glede na lastne preference. Vendar pa je vedno priporočljivo uživati alkohol zmerno in odgovorno.


Martinovo je praznik, ki združuje tradicijo, hrano, vino in druženje. Ob tej priložnosti si privoščimo okusne jedi, kot so pečena gos ali raca, rdeče zelje ali mlinci, ter uživamo v vrhunskem vinu. Ne glede na to, ali smo vinogradniki, ljubitelji vina ali preprosto radi uživamo v dobri hrani, je martinovo praznik, ki nas povezuje in nas spominja na pomembnost vinogradništva v naši kulturi.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

O avtorju

Ana F.

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno