Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Testenine na 101 način

  • Čas branja Čas branja: 5 minut
testenine-na-101-nacin

Testenine so ena izmed najbolj priljubljenih in razširjenih jedi po vsem svetu, njihov izvor je povezan z bogato zgodovino in kulinarično dediščino različnih kultur. Izvor testenin se je skozi stoletja razvijal in prepletal med različnimi civilizacijami.

Izvor testenin


Zgodovinsko gledano je prve zametke testenin mogoče najti že v starih azijskih kulturah, kot so kitajska in arabska. Kitajci so že pred več kot tisoč leti izdelovali rezance in druge oblike testenin iz pšenične moke. S pomočjo trgovcev so se testenine nato razširile na Bližnji vzhod, kjer so se prepletle z lokalnimi kulinaričnimi tradicijami.

V antičnem Rimu so bile testenine med prebivalstvo precej priljubljena jed, saj so bile hranljive, enostavne za pripravo in primerno dolgo obstojne. Rimljani so izdelovali testenine iz pšenične moke in vode ter jih sušili na soncu. Medtem ko so testenine postale del rimskih obrokov, so se z razpadom Rimskega cesarstva njihova priprava in razširjenost razvijali v različnih smereh po Evropi in Sredozemlju.

Med srednjim vekom so se testenine uveljavile tudi v Italiji, kjer so razvili številne različne oblike in vrste testenin, kot so špageti, rezanci, lazanje itd. Italijanski kuharji so testenine spretno kombinirali z različnimi omakami in sestavinami, kar je prispevalo k raznovrstnim okusom in jedem, za katere so postale znane.

Danes testenine predstavljajo pomemben del mednarodne kulinarike. Različne države so prispevale svoje edinstvene pristope k pripravi in uživanju testenin. To je doprineslo k neskončni raznolikosti testeninskih jedi, ki so jih priljubile različne kulture po vsem svetu.

Izvor testenin se tako prepleta z dolgo in zanimivo zgodovino, ki je povezana z različnimi kulinaričnimi tradicijami ter prispevala k temu, da so testenine postale ena najbolj priljubljenih in razpoznavnih jedi v sodobni prehrani.


Kje pojedo največ testenin?


Italija je država, kjer se tradicionalno poje največ testenin na svetu. Testenine so globoko zakoreninjene v italijanski kulinarični kulturi in predstavljajo osnovno sestavino mnogih tradicionalnih italijanskih jedi. V Italiji obstaja ogromna raznolikost testenin, ki se razlikujejo glede na obliko, velikost, teksturo in način priprave.Italijani so znani po tem, da so izjemno strastni do svojih testenin, in se ponašajo s široko paleto receptov in omak, ki jih spremljajo. Med najbolj znanimi italijanskimi testeninskimi jedmi so špageti, tagliatelle, ravioli, lasagne, penne in fusilli.

Vendar pa so se testenine skozi leta razširile po vsem svetu in postale priljubljene v mnogih drugih državah ter se prilagodile lokalnim okusom in kuhinjskim tradicijam.

Na primer, v Aziji so se razvile različne vrste rezancev in nudlov, medtem ko so v Latinski Ameriki razvili jedi, kot je mehiški "fideos," ki so podobni testeninam.

Čeprav Italija ostaja najbolj prepoznavna država za uživanje testenin, se jih dejansko uživa po vsem svetu, kar odraža njihov vpliv na mednarodno kulinariko in priljubljenost kot hitra, okusna ter enostavna hrana za pripravo in uživanje.Italijanske testenineKot že omenjeno, so Italijani pravi specialisti za božanske kremaste testenine!


Razkrivamo nekaj slastnih italijanskih receptov:


Špageti Carbonara

Špagete prelij z omako iz prepražene slanine, stepenih jajc, parmezana, soli in popra. Jajca se kuhajo s toploto testenin in tvorijo kremasto omako.


Fettuccine Alfredo

Fettuccine prelij z omako iz masla, smetane in naribanega parmezana. Dodaj ščepec muškatnega oreščka ter soli in popra po okusu.


Penne all'Arrabbiata

Penne prelij z omako iz paradižnikov, čilija, česna, olivnega olja, soli in sveže sesekljanega peteršilja.


Linguine v morskem slogu

Linguine prelij z omako iz morskih sadežev, kot so kozice, lignji in školjke, prepraženimi z olivnim oljem, česnom, paradižnikom ter BAM začimbami za hobotnico in rakce.


Ravioli z masleno žajbljevo omako

Raviole, nadevane s sirom, prelij z omako iz masla, svežega žajbla in naribanega parmezana.


Spaghetti Aglio e Olio

Špagete prelij s prepraženim česnom v olivnem olju, dodaj čili kosmiče in potrese s sveže narezanim peteršiljem in z izbranimi začimbami.


Pasta Primavera

Različne testenine prelij z omako iz sveže zelenjave, kot so bučke, paprika, korenček in brokoli, prepražene z olivnim oljem ter začimbami.


Orecchiette s pestom

Orecchiette testenine prelij s svežim pestom iz bazilike, pinjol, parmezana, česna in olivnega olja.


Pri pripravi testenin po italijansko je pomembno uporabiti kakovostne sestavine ter slediti preprostim, a okusnim receptom, ki poudarjajo okuse in teksturo testenin ter omak.


Testenine na azijski način


Kaj pa azijska kuhinja in z njo riiževi rezanci s slastnimi pikantnimi omakami ob katerih se ti pocedijo sline? Azijska kuhinja slovi po svojih bogatih omakah, ki razvajajo borbončice in nas pustijo odprtih ust. Najpriročneje je, če za začinjanje naše omake uporabimo BAM azijsko mešanico petih začimb, poznano tudi pod imenom “five spice”. Mešanica petih začimb omaki doda ravnovesje med slanim, sladkim, pekočim, grenkim in kislim. Rahlo sladek, topel okus, ki ga azijske začimbe doprinesejo, je nepogrešljiv dodatek k azijski omaki. Te začimbe so: zvezdasti janež, semena komarčka, kitajski cimet, črni poper in klinčki.

Omaki lahko dodamo svinjino, raco ali piščanca, ki se izvrstno ujamejo z mešanico azijskih začimb, prav tako pa jo lahko uporabimo v kombinaciji z zelenjavnimi ali ribjimi omakami. Če smo bolj za pikantno, pa lahko posežemo po rumeni čili omaki za žar.


Kako pravilno skuhamo testenine?


Velika napaka, ki jo pogosto storimo pri kuhanju testenin je ta, da odlijemo vso vodo, v kateri so se kuhale testenine. Priporočljivo je, da za boljši okus privarčujemo 2 dcl tekočine in jo skupaj z odcejenimi, na zob skuhanimi testeninami dodamo k omaki ter vse skupaj dobro premešamo, da se vsi okusi med seboj povežejo.

Testenine same, pa če so skuhane še tako perfektno, niso v celoti zaključena jed. Šele v kombinaciji z resnično dobro omako se njihov okus dodobra izoblikuje. Nobena omaka pa ne pride zares do izraza brez izbranih zelišč. Začimbe so navsezadnje tiste, ki jed dodatno obogatijo. So vrhunec vsake mojstrske omake in z njo pripravljenih testenin, zato je prav, da po njih posegamo z občutkom in kreativnostjo.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-3,32 €
Skupaj:
29,88 €

O avtorju

Teja .
Vsebinski marketing

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno