Čas priprave:
ur min
Težavnost:
Št. sestavin:
|
Sestavine:
Navodila za uporabo:
Veganski čokoladni mousse pripravite po naslednjem postopku
Pesto genovese se pripravi na sledeč način:
Curry namaz pripravimo na sledeč način:
Namaz “manj je več” se pripravi na sledeč način:
Namaz Liptaver se pripravi na sledeč način:
Čebulo, kumarico in kapre sesekljate.
Česen strite, skuto in maslo dobro zmešate skupaj, lahko z mešalnikom.
Orešček omako s puranom pripravimo na sledeč način:
V ponvi segrejte olje ali maslo in popražite zrezke z obeh strani.
Zrezke nato zložite ob strani v ponvi in dodajte na tenke rezine narezano čebulo.
Malo jo podušite. Dodajte žlico moke in jo vmešajte k čebuli.
Proteinski smoothie Banananjam se pripravijo na sledeč način:
Vse sestavine enostavno zmiksate v enotno zmes.
Če boste za pripravo uporabili jogurt, potem lahko dodate še 1- 2 žlici mleka, da bo struktura smoothija bolj tekoča.
Čičerikin namaz s skuto se pripravi na sledeč način:
Čičeriko odcedite in splaknite pod vodo.
Vse sestavine s pomočjo kuhinjskega roboto zmiksajte v gladko zmes, pri čemer vsaj enkrat postrgajte stranice posode kuhinjskega robota.
Klasično špansko paello se pripravi na sledeč način:
Piščanca začinite z ščepcem soli vsaj eno uro ali največ en dan pred kuhanjem.
Školjke in klapavice pripravite na pari; V srednje veliki ponvi zavrite 1,5 skodelice vode (ali mešanico vode in suhega belega vina), dodajte školjke in klapavice ter znižajte temperaturo na srednjo jakost. Parite, dokler se školjke in klapavice ne odprejo, približno 2 do 6 minut.
Odprte školjke in klapavice stresite v skledo, zaprte pa zavrzite.
Piščančjo juho zmešajte s 4 skodelicami vode in jo pustite ob strani.
Veliko in plitvo ponev za paello postavite na plinski gorilnik.
V ponev dodajte piščanca in ga pecite, dokler se ne zapeče z vseh strani, približno 15 minut.
Ko je piščanec res dobro zapečen v ponev dodajte stročji fižol in papriko ter občasno premešajte, da sestavine rahlo porjavijo.
Kuhajte 20 minut, po potrebi pa vmes zmanjšajte temperaturo.
Poskusite tekočino in jo po okusu dosolite.
Sedaj v ponev dodajte še školjke, klapavice, kozice in ponovno zavrite. Dodajte riž in premešajte, da se enakomerno porazdeli.
Pozor! Po tej točki paelle ne mešajte več.
Zmanjšajte temperaturo in kuhajte še 10 do 15 minut, dokler se tekočina ne vpije, riž pa postane al dente. Če riž ob robovih nima hrustljave skorjice, povečajte temperaturo in kuhajte 1 do 2 minuti dlje, pri čemer pazite, da se riž ne zažge.
Odstranite z ognja in pustite počivati 5 do 10 minut pod folijo ali čisto krpo. Okrasite s peteršiljem in limoninimi rezinami ter postrezite jed toplo, naravnost iz ponve.
Veganski špinačni burek se pripravi na sledeč način:
300 g tofuja nadrobite na majhne koščke, tako da bo izgledal kot skuta. Ko je to opravljeno, mu dodajte jogurt, limonin sok in začimbe. Vse skupaj dobro premešajte.
Pecite ga v prej ogreti pečici na 200°C približno 50 minut. Ko je burek pečen ugasnite pečico in ga pošpricajte s kapljicami vode. Potisnite ga nazaj v pečico za 3-5 minut. Nato ga vzemite iz pečice in pustite, da se vsaj malo ohladi.
K temu bureku izjemno dobro paše sojin jogurt, ki ga uporabite tudi med samo pripravo. Verjetno bi se dobro obnesel tudi ovseni jogurt ali pa celo kokosov, odvisno od vašega okusa. Ker je ta burek malo masten in ne vsebuje nasičenih maščob iz živalskih prehranskih izdelkov, je tako primeren tudi za marsikatero dieto.
Hrustljave čebulne obročke se pripravi na sledeč način
Pripravimo sestavine, olupimo čebulo in jih narežemo na centimeterske rezine (zunanjo lupino jim odstranimo).
Narezane obročke namočimo v ledeno mrzlo vodo.
Vse sestavine dobro ročno premešamo in poskrbimo da naše pivsko testo ni preveč tekoče. Gostota mora biti podobna masi za šmorn.
Zdaj ko je pivsko testo pripravljeno, lahko čebulne obročke, ki so se namakali v hladni vodi odcedite in prenesete na kuhinjsko krpo.
V drugo skledo pripravite 100 g moke (v kolikor menite da potrebujete več/manj moke, si jo prilagodite) in vsako rezino čebule dodobra obložite z moko.
Polnjen sladek krompir se pripravi na sledeč način
Vsak krompir operite in otrebite.
Česen in čebulo nasekljajte. Špinačo po potrebi operite.
Začinite s soljo, črnim poprom, sladko papriko, timijanom in čilijem. Pomešajte in dolijte sojino smetano. Spet pomešajte in pustite na nizkem ognju, da se pokuha in da odvečna voda izhlapi.
V tem času bo tudi krompir že pečen. Pečen krompir vzemite iz pečice in ga pustite kakšno minuto ali dve, da se folija malo ohladi.
Piščančjo curry juho se pripravi na sledeč način:
Čebulo olupimo in prerežemo čez polovico.
Ko sta krompir in leča kuhana, po potrebi še dosolimo juho in zakuhamo zakuho.
Vlivance, kot že ime pove, počasi vlivamo v juho, ki rahlo vre. Žličnike pa z eno žličko zajamemo in s pomočjo druge, spustimo v juho.
Skutin narastek se pripravi na sledeč način
Če vam krompir ni ostal od prejšnjega dne, tako kot nam, potem najprej skuhajte neolupljen krompir.
Naribajte si parmezan in slanino natrgajte na manjše kose.
Kuhan krompir olupite in narežite na rezine, kot to lahko naredila za krompirjevo solato.
Okrogel pekač pokrijte s peki papirjem ali pa pekač premažete z maščobo.
Meso za golaž iz pečice se pripravi na sledeč način
Panirani jajčevsi v pečici se pripravijo na sledeč način
V skledo damo moko, sol in začimbe.
Dolijemo rastlinski napitek in temeljito premešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
Postopek ponavljajte, dokler vam ne zmanjka jajčevca. Napolnili boste približno dva velika pekača.
Ajvar rulada se pripravi na sledeč način:
Rumenjake penasto umešajte in jim dodajte kislo smetano, sol, šetraj in ajvar.
Pečen biskvit prekrijte z drugim peki papirjem in ga takoj previdno zrolajte v rolo in pustite da se ohladi.
Mleta pečenka s slanino se pripravi na sledeč način:
Vse sestavine, razen slanine, zmešate v posodi. Zmešate jih lahko z vilicami ali pa z dlanmi.
Dobljeno zmes preložite na peki papir in oblikujete štruco, poljubne oblike.
Medenjaki se pripravijo na sledeč način:
Najprej penasto umešajte jajci, sladkor in maslo, nato dodajte med.
Potica brez jajc, mleka in z brezglutensko moko se pripravi na sledeč način:
Najprej pripravite nadev tako, da rastlinsko smetano in rum zavrete v manjši posodi za kuhanje. Tekočino segrevajte na srednje ali nižji temperaturi, da se smetana ne prismodi na dno posode.
Pa se lotimo testa.
Vse suhe sestavine dobro premešate
Ko dobite kompaktno zmes, pustite testo počivati na toplem 20 min. Pokrijete ga lahko s kuhinjsko krpo.
Za konec pa pripravimo še premaz.
Ker želimo, da potica med pečenjem dobi lepo rjavo barvo, jo premažete s premazom iz smetane, kateri ste dodali sladkor in vanilin sladkor in dobro premešali.
Kremna gobova juha se pripravi na sledeč način:
Krompirjeve rostije s čemažom se pripravi na sledeč način:
Najprej z lupilnikom olupimo krompir in ga naribamo v posodo, posolimo po občutku in napolnimo vodo. Krompir pustimo stati pol ure.
Rumove kroglice se pripravi na sledeč način:
Marinado za perutničke na žaru pripravimo po naslednjem postopku:
V manjšo posodico damo dve žlici gorčice, dve žlici medu in balzamični kis ter to dobro premešamo.
Začinjeno svinjsko pečenko pripravimo po spodnjem postopku:
Svinjski kare v veliki posodi dobro nasolimo in popopramo ter nanj polijemo marinado. Posodo dobro zapremo, damo v hladilnik in jo vzamemo iz hladilnika eno uro pred peko.
Čoko-bananin maca smoothie pripravimo po naslednjem postopku:
Postopek priprave pizze z začimbami:
Vzhajano testo razvaljajte na velikost velikega pekača. Razvaljano testo zložite ( 2 X prepognite), da ga boste lažje prenesli na pekač, pokrit s peki papirjem.
Postopek priprave polpet iz prosene kaše:
Skuhate proseno kašo z dodatkom zelenjavne osnove, po navodilih na embalaži in jo ohladite. Papriko operite in narežite na drobne koščke. Ravno tako česen in šink.
Postopek priprave Irskega golaža:
Potresemo z moko in dobro premešamo, da ni ostankov grudic.
Postopek priprave zlatega mleka:
V kozici segrejemo približno 2 dl mleka.
Postopek priprave kuhanega gina
Postopek priprave je zelo preprost. Jabolčni sok vlijemo v manjši lonec ter dodamo vse začimbe, med in pomarančne olupke. Vse skupaj kuhamo na visoki temperaturi dokler se napitek ne ogreje, nato pa temperaturo zmanjšamo na srednjo ter kuhamo 5-10 min, da dobimo čimveč okusa iz aromatičnih sestavin, med kuhanjem nekajkrat pomešamo z žlico. Napitek ne sme zavreti.
Sadna lazanja se pripravi na sledeč način
Pečeno sadno lazanjo prekucnite na servirni krožnik in jo skoraj popolnoma ohladite. Mlačna je najboljša. Razrežite jo na porcije in postrezite s kepico stepene sladke smetane.
Sedaj, ko imate vse sestavine za lazanjo pripravljene, se lotite sestavljanja le te:
Pekač prekrijte z aluminijasto folijo in ga položite v ogreto pečico, na 200 stopinj Celzija. Najprej lazanjo pecite 10 minut, nato jo na par mestih prebodite, da se med peko testo ne bo dvigovalo. Vsega skupaj jo pecite 30 minut, pokrito z aluminijasto folijo. Nato folijo odstranite in lazanjo pecite še 15 minut, ravno tako na 200 stopinj Celzija. Ko bo lazanja (po 45 minutah v pečici) pečena, jo pustite na sobni temperaturi še 10 minut, da se procesi peke malo umirijo.
Kako pripraviti tortilje iz pečice
Tako, nadevi so pripravljeni. Sedaj je na vrsti polnjenje tortilj.
Vsako tortiljo na tenko pomažite s kislo smetano in potresite z malo sira.
Tortiljo po eni strani pomažete z malo kisle smetane in potresete z ribanim sirom.
Postopek priprave pečenke Sugo Bolognese
Pečenko pečemo od 50 do 60 minut na 200 stopinj Celzija, da po vrhu postane lepo zlato rjava. Med peko jo vsaj dvakrat prelijemo s tekočino,ki se je nabrala v pekaču.
Priprava Chai vroče čokolade:
Ponev odstavite z vročine, vročo čokolado pa precedite (čez cedilo) in postrezite. Po želji po vrhu nadevajte stepeno kokosovo ali rastlinsko smetano.
Kremna polenta z začimbami
Ko želimo pripravit kremno polento, polovico vode zamenjamo z mlekom.
Čarobna gobova polenta
Olupite in na drobno narežite čebulo, jo potresite z začimbno mešanico Magic Mushroom in jo popražite. Popraženo čebulo zalijte z vročo vodo in vanjo postopoma, med mešanjem, dodajajte koruzni zdrob. Kuhano polento postrezite kot prilogo ali kot samostojno jed s skledo sezonske solate. Če želite izdatnejši okus po gobah, lahko med praženjem čebule, dodate še kakšno svežo ali sušeno gobo po svojem okusu.
Eksotična polenta
Koruzni zdrob skuhamo v soljeni mešanici mleka in vode. Tekočini pred kuhanjem dodamo kurkumo, mleti črni poper in ščep curry začimbne mešanice po želji. Kuhani polenti dodamo maslo, tunino in koruzo v zrnu.
Dobro premešamo in postrežemo s karamelizirano čebulo. Karamelizirano čebulo dodamo lahko tudi preko kremne polente z začimbami. Za pripravo karamelizirane čebule, narežemo čebulo na drobne trakove jo rahlo posolimo, delno popražimo na maslu in dodamo še ščep sladkorja ali žličko medu in nadaljujemo s praženjem, dokler čebula ne postane prijetno zlato rjavo obarvana. Dodamo parmezan po želji.
Začinjene kocke iz polente
Pikantna polenta
Če ste ljubitelj pikantnih okusov, potem skuhajte tole polento.
Na olju popražite čebulo in drobne koščke piščanca, potresenega z začimbno mešanico Aglio & Peperoncino. Dobro prepraženega piščanca zalijte z vročo vodo in počasi vmešajte koruzni zdrob. Mešajte na zmernem ognju, da se zgosti. Postrezite s skledo priljubljene solate.
Priprava testa za pico:
Moko, sol in kvas stresemo v posodo in z metlico (ali žlico) dobro premešamo. V sredi naredimo jamico in vanjo počasi vlijemo polovico vode. Začnemo mešati z vilicami ali z roko (ki jo boste prej ali slej uporabili) in ko zmanjka tekočine, dolijemo še preostanek.
Nadaljujemo mešanje z vilicami, dokler ni testo pretrdo in preveč gumijasto, da bi nadaljevali. Zavihajte rokave in testo dobro pregnetite z roko. Majhna skrivnost je v tem, da gnetete 20 minut. Po prvih parih minutah dodajte še olje, nato pa preprosto gnetite testo naslednjih vsaj 15 minut.
Testo že v posodi lahko malo pomečkate, nato pa ga preložite na pomokano površino in rahlo pregnetite. Oblikujte okrogel hlebček in ga z ostrim nožem razrežite po dolgem in počez, da dobite 4 enako velike dele. Te dele oblikujte v majhne okrogle hlebčke in jih pustite počivati nekaj minut. Za tem enega za drugim na pomokani površini razvaljajte ali pa z rokami raztegnite v podlogo za pico. Testa ne bo pretežko prestaviti v namaščeno ponev (ali na pekač, obložen s papirjem za peko). Vsekakor pa to naredite preden nanj položite ostale nadeve. V ponvi ga lahko dokončno oblikujete v lep krog.
Sestavljanje veganske pice:
Ko je to storjeno, na testo nanesite sloj mezge, sira (moj najljubši je Violife z okusom mozzarele), nato pa pustite domišljiji prosto pot in se poigrajte z okusi.
Priprava omake iz tofuja za vegansko pico:
Peka pice:
Ko je vaša pica v ponvi (bodite pozorni, da ste jo prej namastili z olivnim oljem), jo pristavite na srednji plin. Bolje je, da je plin malo manj kot srednje močen, kot pa da je premočen. Ponev pokrijte s pokrovko in pecite 7 minut, nato pa pokrovko rahlo odkrijte in pecite še naslednje 3 minute. Bodite pazljivi, da se pica ne zažge od spodaj. Vedeli boste, da je pica pečena, ko bodo sestavine na njej povrevale, ko bo sir stopljen in bodo robovi hrustljavi.
Začinjene perutničke pripravimo po naslednjem postopku:
Pečene začinjene perutničke damo iz pečice in serviramo s svežo solato in pečenim krompirčkom.
Priprava sladkega smoothija:
Vse sestavine združite v mešalniku in blendajte dokler ne dobite gladke zmesi. Po vrhu posujte nekaj cimeta in uživajte!
Začinjeno bučno juho pripravimo po naslednjem postopku:
Juho vlijemo v krožnike ali manjše posodice in na vrhu posujemo z bučnimi semeni. Zagotovo vam bo začinjena bučna juha pričarala prijetno vzdušje in vas hkrati ogrela v hladnih dneh.
V vmesnem času pa pripravimo gorčično smetanovo omako:
Najprej olupimo strok česna ter ga zdrobimo v manjšo posodico.
Meso narežemo na trakove in ga položimo na rukolo, vse skupaj nato polijemo z omako in ob straneh dodamo še popečen toast iz toasterja.
Piščanec s curryjem in jogurtom se pripravi po naslednjem postopku:
Mešanico pustimo, da se kuha na majhnem ognju, vse dokler se meso ne zmehča, in tako je naš piščanec s curryjem in jogurtom pripravljen za serviranje.
Navodila za uporabo
Ko je prosena kaša kuhana, jo odstavimo in po želji po vrhu posujemo še cimet. Seveda pa je kombinacij ogromno, zelo rada pa tej kombinaciji tudi dodam še suhe brusnice, ki dajo proseni kaši še dodatno sladkobo.
Priprava brusničnega napitka:
Zavrite vodo in ji dodajte začimbe ter brusnični sok. Dobro premešajte ter pustite stati 15-20 minut. Ko se ohladi, dodajte pomarančni in limonin sok ter popijte.
Priprava jabolčnega kruha:
Ko je kruh pečen, ga vzemite iz pečice in počakajte, da se ohladi – šele nato ga stresite iz pekača.
Veganske palačinke pripravimo na sledeč način:
Na palačinke lahko namažete karkoli vam srce poželi, od marmelad do čokoladnih namazov, polijete jih lahko s sirupom, dodate jim lahko sadje in jogurt, jeste pa jih lahko tudi same, saj so dobre tudi brez dodatkov.
Priprava je preprosta:
Mešajte jabolčni kis, vodo, cimet, morsko sol in med, dokler se sestavine dobro ne združijo. Vmešajte chia semena in pustite stati 10 minut. Pred pitjem znova premešajte.
Priprava praženega riža:
Nasekljajte datlje. Srednje veliko ponev segrejte na nizki temperaturi in dodate maslo ghee. Ko se stopi, dodajte opran nekuhan riž. Riž mešajte od 2 do 5 minut, dokler ne zadiši po sladkem in se prepoji z maslom ghee.
Kuhajte, dokler se riž ne zmehča (približno dvajset minut). Postrezite, ko je jed še topla. Poleg se izvrstno prileže tudi brusnična marmelada.
Zelenjavni golaž pripravite na sledeči način:
Priprava sadne solate iz melon
Priprava čilija:
Čili bo v nepredušni posodi v hladilniku zdržal do 4 dni ali v zamrzovalniku do 3 mesece.