Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kako skuhati kislo zelje?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
kako-skuhati-kislo-zelje

Kako skuhati kislo zelje? Ste na pravem mestu! Pripravili smo preprost, hiter način priprave nemškega kislega zelja, ki je več kot popolna priloga k številnim drugim jedem.

Kislo zelje je jed, ki jo mnogi povezujejo z Nemčijo. In tu se ne motijo, kislo zelje je tako tipičen nemški izdelek oziroma jed, da je težko ne pomisliti nanj, ko pomislite na nemško hrano. Tako nemško, da se je prvotno ime ohranilo v angleščini in drugih jezikih.


1. Kaj sploh je kislo zelje?


Na drobno narezano zelje pomešano s soljo in fermentirano z mlečnokislinskimi bakterijami. Tako bi lahko opisali kislo zelje. Med fermentacijo ali kisanjem mikroorganizmi prebavijo naravne sladkorje zelja, ki se pretvorijo v ogljikov dioksid in organske kisline.

Ta super priljubljena jed ima močan kiselkast okus in je ne pripravljajo in jedo v veliki meri samo v Nemčiji, ampak tudi v mnogih drugih evropskih državah, na primer na Poljskem, v Ukrajini, Rusiji, baltskih državah, Franciji itd.

2. Kako skuhati kislo zelje?


Pri nas lahko kupite sveže kislo zelje ali, bolj priročno, kislo zelje v vrečki (v hladilniku), kislo zelje v pločevinkah ali v kozarcu. Ne glede na to, katerega izberete, bo postregel z odlično jedjo.

Zelja sicer ni potrebno kuhati, kislo zelje se odlično odreže tudi kot solata. Pri kuhanju kislega zelja mu bomo dodali čebulo in jabolka ter nekaj začimb, kot so črni poper, nageljnove žbice, brinove jagode in lovorjev list.

Pri kuhanju ne boste potrebovali soli ali vsaj zelo malo. Velikokrat v receptu med sestavinami najdemo tudi nariban krompir, ki ga v končani jedi ne boste občutili, pomaga pa, da se jed lepo poveže. Potrebovali boste tudi juho, bodisi zelenjavno, govejo ali piščančjo. Najpogosteje predlagana je domačo piščančjo osnovo, odlično pa jo nadomesti zelenjavna ali piščančja osnova iz kocke.


3. Kako dolgo pa naj kuhamo kislo zelje?


Kislo zelje najprej vedno odcedimo. Čebulo in jabolko drobno narežemo. Kuhamo, dokler čebula ne postekleni, približno 4-5 minut. Dodamo sladkor, premešamo in pustimo, da sladkor rahlo karamelizira. Pazimo, da sladkor ne postane pretemen. Ne preskočimo koraka karamelizacije; resnično poudari okus jedi, za uravnoteženje kislosti zelja pa bomo potrebovali nekaj sladkega. Dodamo začimbe, nariban krompir in osnovo. Mešamo, da se sestavine povežejo med sabo. Zavremo, ogenj zmanjšamo na srednje nizko temperaturo in pustimo vreti 30 minut.


4. Kako hranimo kislo zelje?


Kislo zelje hranimo v hladilniku v nepredušni posodi. Tako bo zdržal vsaj 4-5 dni, lahko pa ga večkrat pogrejemo. Lahko ga pojemo tudi brez ponovnega pogrevanja. Če ga naredimo preveč, ga lahko zamrznemo zapakiranega v zamrzovalne vrečke ali majhne posodice. 

Kislo zelje lahko pripravimo tudi v pečici, recept smo pripravili in čaka TUKAJ. 

Pri pripravi kislega zelja lahko tudi malo eksperimentiramo in mu dodamo malega azijskega priokusa z Madras curryjem. Recept čaka TUKAJ.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,98 €
Skupaj:
8,82 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno