Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kako pripravimo šparglje?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
sparglje lahko pripravis na vec razlicnih nacinov: lahko jih skuhas pripravis na sopari prazis speces na zaru ali v ponvi

Šparglje lahko pripraviš na več različnih načinov: lahko jih skuhaš, pripraviš na sopari, pražiš, spečeš na žaru ali v ponvi. Vsaka izmed tehnik pa zagotovo postreže z nežno zeleno sulico okusa. Šparglji bodo pripravljeni v nekaj minutah in so kot nalašč za zdravo prilogo.

Če šparglje uživaš kar surove, ugotoviš, da imajo neustavljivo sladko in ostro teksturo. A, šele ko jih skuhaš, lahko odkriješ prave okuse. Naravno slasten okus ne potrebuje več kot kapljice olivnega olja ter kančka soli in popra. Šparglje lahko pripraviš na štedilniku, v pečici ali celo na žaru. Pečeno oglje doda kanček dima, kuhanje na pari pa ohrani svetlo zeleno barvo in sočnost. Izbrana tehnika je odvisna od okusa, ki ga želite.

A pred tem jih je potrebno pravilno obrezati. Obrezati je potrebno samo spodnji del rastline, ker je spodnje steblo pretrdo. Najboljši način, kje odrezati neužitni del, je ta, da s konicami prstov držiš sredino in dno ter špargelj prepoloviš. To naravno prelomno točko lahko uporabiš kot vodilo za obrezovanje preostalih špargljev. Šparglje pred kuhanjem obvezno operi in jih posuši z brisačo.

1. Kuhani špaglji


V velik lonec nalij slano vodo. V vrelo vodo dodaj šparglje. Kuhaj do svetlo zelene barve in mehke strukture. Šparglji bodo takšni po eni do treh minutah. Kuhane šparglje ohladi v kopeli z ledeno vodo in tako ustavi postopek kuhanja.

2. Šparglji pripravljeni na sopari


Šparglje položi v posodo za kuhanje na pari in pokrij. Kuhaj na močnem ognju. Ko nastane para, nadaljuj s kuhanjem do svetlo zelene barve in na vilice mehke strukture. Šparglji takšno strukturo dosežejo po dveh do štirih minutah. Kuhane šparglje potopi v ledeno vodo, da ustaviš postopek kuhanja.

3. Pečeni šparglji


Šparglje premaži z olivnim oljem, posoli in popopraj. V segreti posodi jih praži približno 10 minut, ponev do polovice stresaj. Konice špargljev morajo biti porjavele in mehke.

4. Praženi šparglji


Šparglje nareži na 5 cm dolge koščke. Koščke prepraži na močnem ognju v ponvi z oljem ali maslom. Praži, dokler šparglji rahlo porjavijo in ​​postanejo mehki. Za to potrebuješ med tri do pet minut. Začini s soljo in poprom. Enak način lahko uporabiš za pripravo špargaljev v voku.

5. Šparglji iz pečice


Pečico nastavi na nastavitev z gretjem obeh grelcev. Šparglje premaži z oljem, posoli in popopraj ter preloži v pekač. Šparglje peci najbližje zgornjemu grelniku v pečici. Peci, dokler šparglji rahlo ne porjavijo in postanejo mehki, za to potrebujejo med osem do deset minut.

6. Šparglji kot z žara


Na srednje močnem ognju segrej veliko ponev v katero dodaš oljčno olje in maslo. Dodaj šparglje. Pokrij in peci, dokler šparglji niso svetlo zeleni in hrustljavi, za to potrebuejo približno tri minute. Odstrani pokrov in toploto ognja prestavi na najvišjo. Začini s soljo in poprom. Šparglje praži in jih premakni s kleščami, dokler ne porjavijo, za to potrebujejo še dodatnih pet minut.


Z njimi lahko pripraviš špargljevo juho ali si jih privoščiš z lososom.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,49 €
Skupaj:
4,41 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno