Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kaj naredimo, da bo zelenjavna juha res najboljša?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zelenjavna juha je ena izmed jedi ki se odlicno prilezejo ob hladnih jesenskih dneh zelenjavna juha je jed ki jo lahko med napornim delavnikom pripravimo in ponudimo kot hitro kosilo ali vecerjo

Zelenjavna juha je ena izmed jedi, ki se odlično priležejo ob hladnih jesenskih dneh. Zelenjavna juha je jed, ki jo lahko med napornim delavnikom pripravimo in ponudimo kot hitro kosilo ali večerjo.

Ne le, da je priprava zelenjavne juhe hitra, rezultat zagotovo razdraži vaše brbončice. A pred samo pripravo je potrebno upoštevati par nasvetov, da vas bodo vsi spraševali za še en krožnik.


1. Začnemo z dobro jušno osnovo


Zelenjavna juha sicer sama po sebi ne zahteva posebni kulinaričnih sposobnosti, a kar hitro se zgodi, da je juha preveč slana ali premalo. Pomembno je, da med kuhanjem v vodo dodamo dobre začimbe. BAM mešanica zeliščni vrt vsebuje zelišča, ki jih navadno najdemo na zeliščnih vrtovih – peteršilj, drobnjak, zelena... To grobo mleto mešanico lahko dodamo zelenjavnim juham, omakam, pomakam in domačim namazom. Ne pozabimo tudi na čebulo, česen, korenje in zeleno - to so nepogrešljive sestavine zelenjavne juhe. Dodamo še lovorjeve liste in cela poprova zrna in uspeh je zagotovljen!


2. Zelenjavo narežemo na koščke


Zelenjava za juho naj bo narezana na tako velike koščke, da jih lahko z zamahom ene žlice pojemo. Običajno so to 1 cm veliki koščki. Če sicer pripravljamo kremno zelenjavno juho, rezanje na 1 cm koščke ni tako pomembno. Kremne zelenjavne juhe običajno pretlačimo v pire. A vseeno pa je dobro, da je zelenjava narezana na enakomerno velike koščke, saj tako narezani poskrbijo za enakomerno kuhanje.


3. Koliko časa pa naj se zelenjava kuha?


V manj kot eni uri. Prepričani smo, da je vsako vrsto zelenjave mogoče skuhati v eni uri ali manj. Še posebaj, če upoštevamo navodila in zelenjavo enakomerno narežemo na enako velike kose. Skoraj vsa vrsta zelenjave se omehča po 20 minutah, le korenje in pesa potrebujeta malo več časa. Zelena je zelenjava, ki zagotovo spada med najbolj krhke in se iz lepe zelene barve spremeni v sivkasto, kadar je prehukana. Zato zelenjavo kot je zelena, narezana špinača, ohrovt ali brokoli dodamo proti koncu kuhanja, da ohranijo svojo lepo barvo.


4. Čebula in česen, to je lepi par.Čebula in česen prepražena na malo oljčnega olja ustvarita osnovo za popolno zelenjavno juho. Skoraj vsak seznam sestavin za pripravo zelenjavnih juh, se začne s čebulo in česnom. 5. Žlica limone…


...ali limete ali rdečega vinskega kisa. Pri krhkih zelenjavnih juhah (ne kremnih) je včasih dovolj le malo stisnjenega limoninega soka v lonec ohlajene juhe in ta popestri vse okuse. Limona se še posebej dobro ujema z juhami s česnom ali paradižnikom, limeta pa doda piko na i azijskim juham. Kanček rdečega vinskega kisa je prijeten dodatek k zelo krepkim juham, zlasti tistim s fižolom.


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,49 €
Skupaj:
4,41 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno