Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Ingver v prahu in med

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
ingver v prahu in med

Mešanica ingverja in medu se v ajurvedi že dolgo uporablja za zdravljenje kašlja in prehlada. Dokazano je tudi, da je med zelo dober prenašalec ingverjevih zdravilnih učinkov.

Ingver in med sta darili narave, ki bi ju morali ljudje bolj ceniti. Oba sta namreč bogata s snovmi, ki so koristne za zdravje.

Najprej nekaj malega o ingverju


Ingver je plod narave, ki se ga danes uporablja povsod po svetu. Poleg uporabe v kulinariki, je pogosto uporabljen tudi v zdravilne namene, sploh na Kitajskem. Ingver vsebuje mnogo eteričnih olj, pa tudi škrobe, encime in maščobne kisline. Pravijo mu tudi zakladnica mineralov, saj vsebuje kalj, kalcij, fosfor, magnezij in železo, prav tako pa je ta korenika nosilka vitamina A in niacina.


Pa še nekaj malega o medu


Za razliko od ingverja med ni “direktni” produkt narave, saj ne nastane kar sam od sebe. Pridelajo ga pridne čebele, tako da je med pravzaprav živilo živalskega izvora. Čebele nabirajo cvetlični nektar ali druge izločke živih rastlinskih delov. Material nato prinašajo v panj, ga predelajo z določenimi lastnimi snovmi ter nato shranijo in pustijo dozoret v celicah satja. Glede na izvor med delimo na cvetlični in gozdni med.

Kaj pa pravzaprav med vsebuje? Med vsebuje približno 200 različnih snovi. V glavnem čebelarji pravijo, da gre za razmeroma koncentrirano vodno raztopino, ki je sestavljena iz treh vrst sladkorja: največ fruktoze, glukoze in saharoze. Te človeku predstavljata dober vir energije. Vsebuje še med 15 in 18 % vode in fenole, ki spadajo med antioksidante. Seveda vsebuje tudi minerale (kalij, kalcij, natrij, magnezij, železo, fosfor, jod) ter organske kisline, vitamine … Povprečna energijska vrednost medu je 321,4 kcal/100 g.


Sedaj ju še združimo


Tako ingver kot med sta bogata z antioksidanti. Te pa naj bi preprečevali nastanek rakavih bolenj in vnetij. Med deluje tudi protibakterijsko, saj je njegov pH rahlo kisel (med 3,2 do 4,5), vsebuje malo vode in veliko sladkorjev ter nekatere druge snovi s protibakterijskim delovanjem.

Kaj pa kombinacija medu in ingverja? Mešanica ingverja in medu se v ajurvedi že dolgo uporablja za zdravljenje kašlja in prehlada. Dokazano je tudi, da je med zelo dober prenašalec ingverjevih zdravilnih učinkov. Recept za pripravo ingverjevega medu je povsem enostaven, saj moramo zanj ključne sestavine le odmeriti in zmešati skupaj.

Po želji lahko zraven dodamo še druge dodatke na primer cejlonski cimet in limono. Natančen recept, kako pripraviti ingverjev med najdete TUKAJ. Tako pripravljen med lahko uživamo raztopljenega v vodi, čaju ali pa kar na “žličko”. Toda pozor! Če med dodajamo v tekočino, temperatura le-te ne sme biti več kot 40 °C. Lahko pa kombinacijo tudi obrnemo. Iz ingverjeve korenike ali ingverja samega pripravimo ingverjev čaj, ki ga nato (seveda ohlajenega!) sladimo z medom.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,49 €
Skupaj:
4,41 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno