Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Čufti - kako pripravimo najboljše?

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
cufti - kako pripravimo najboljse

Ko si zaželimo mesnih kroglic, mi jih kličemo kar čufti, imamo v mislih zelo specifično mesno kroglico: mesne kroglice ali čufti morajo biti popolnoma mehki, brez niti kančka žilavosti. Veliki morajo biti ravno toliko, da jih lahko pojemo brez rezanja, a vseeno ne premajhni. Dodamo jim še nekaj čebule in svežih zelišč. Torej, recept brez posebnosti, ki postreže čufte pripravljene s "staro šolo". Če zdaj kimate z glavo, ste na pravem mestu. Pripravili smo par trikov in nasvetov, kako narediti najboljše čufte na svetu. Prav tako postrežemo s kakšnim receptom ali dvema in pred vam bodo res najbolj slastni čufti.

1. Pomembna je izbira pravega mesa.

Za pripravo mesnih kroglic lahko uporabimo poljubno mleto meso ali mešanico mletega mesa. Najpogosteje uporabljena je mešanica mlete govedine in svinjine. Prav tako so lahko čufti pripravljeni iz mlete jagnjetine, purana, piščanca, teletine ali bivola in bodo pravtako prava gurmanska pojedica. Pri izbiri mesa se zavedajte, da bolj kot je mastno, mehkejše bodo mesne kroglice in obratno, če uporabljate bolj pusto meso bodo čufti bolj suhi. Če želite pripraviti mesne kroglice s puranom, piščancem ali pustim mletim mesom (ali mešanico le-teh), bodite pozorni na kuhanje; ker jim primanjkuje maščobe, se lahko veliko hitreje prepečejo in postanejo žilavi.


2. Drobtine in mlečno vezivo.

Še en trik, ki pomaga, da bodo mesne kroglice popolnoma mehke, je uporaba veziva. Sveže ali posušene drobtine namočimo v malo mleka in jih namakamo toliko časa, da se kruh ne razmoči, nato pa takšno zmes vmešamo naravnost v meso. To vezivo (aka panada) mesnim kroglicam doda vlago in tudi preprečuje, da bi se mesne beljakovine skrčile in postale žilave. (K nežnosti prispevajo tudi jajca, zato jih nikar ne izpustite!) Če drobtin nimate pri roki, lahko uporabite panko, rezino natrganega kruha ali celo zdrobljene slane krekerje. Namesto mleka pa se odlično obnese malo jogurta ali pinjenca, razredčenega z vodo.


3. Pretirana obdelava mesa.

Zelo pomemben korak, da bodo čufti res sočni in okusni pa je zagotovo ta, da meso mešajte z vezivom in drugimi sestavinam le dokler se ne povežejo. Priporočamo ročno mešanje za ta korak; ker lahko tako dejansko občutite, kdaj so stvari zmešane in je tako manj verjetno, da bo meso pretirano obdelano.


4. So boljši pečeni ali dušeni čufti?

Nazadnje spregovorimo še o tem, kako kuhati mesne kroglice! Na voljo sta dve možnosti: popečete ali mesne kroglice dušite v omaki.

Če se odločite za peko je to najboljša možnost, če nameravate mesne kroglice postreči v nečem drugem kot v omaki ali če nameravate mesne kroglice zamrzniti za pozneje. Peka daje mesnim kroglicam tudi malo več okusa.

Dušenje v omaki. Tega načina priprave se lotite, če nameravate mesne kroglice postreči z omako, je najbolje, da jih skuhate kar skupaj z omako. Ne samo, da to nežno kuhanje naredi nekaj najbolj mehkih in najbolj okusnih mesnih kroglic, kar ste jih kdaj jedli, ampak daje bogat okus tudi omaki.

Ker pa mesne kroglice niso samo najbolj priljubljena jed pri otrocih pa je tukaj še recept, kako jih pripraviti v paradižnikovi omaki. 

Za tiste, ki se zaradi takšnih in drugačnih razlogov poslužujete vegeterijanskega načina prehranjevanja pa je tu recept za vegeterijanske čufte v omaki. Čufti so pripravljeni z vegeterijansko različico mesa in tako primeri tako za tiste, ki se poslužujejo vegeterijanske prehrane kot za tiste, ki zaradi morebitnih zdravstvenih ali drugih razlogov ne uživajo mesa. Zato pa, kdo pravi, da so čufti jed, ki si jo lahko privoščijo samo ljubitelji mesa?


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,39 €
Skupaj:
3,51 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno