Zeljne krpice s testeninami, preprosta jed, ki je obenem tudi poceni. Zelje je bogato z minerali in vitamini. Seveda s toplotno obdelavo nekaj koristnih snovi izgubi, a kljub temu ohranimo kar precej dobrega, med drugim polno vlaknin, ki blagodejno vplivajo na našo prebavo. Zelje ima tudi zelo malo kalorij, zato ne grešimo preveč, če mu dodamo malo bogate slanine.
Recept je prispevala Monika
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Zeljne krpice s testeninami
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
18
Sestavine:
Nož
Desko
Ponev
Lonec
Kuhalnico
Polovica glave belega zelja
1 čebula
Strok ali dva sesekljanega česna
Par rezin slanine
1 žlička sladkorja (lahko rjavi sladkor)
Mleta sladka paprika
Mleta kumina (po želji)
Malo paradižnikovega koncentrata
Sol
Poper
Peteršilj
2-3 decilitra vode ali bistre juhe
200-250 g ploščatih testenin (krpic ali širokih rezancev)
Navodila za uporabo:
1. Korak
Zeljni glavi najprej odstranimo zunanje liste.
2. Korak
Glavo prerežemo na pol in vsakemu listu odstranimo osrednjo žilo.
3. Korak
Liste operemo pod tekočo vodo in jih narežemo na kvadratke velikosti 1 x 1 centimeter.
4. Korak
Čebulo olupimo in jo narežemo na drobne kocke.
5. Korak
Slanino narežemo na manjše kvadratke.
6. Korak
Najprej popražimo narezano čebulo.
7. Korak
Ko čebula postekleni, ji dodamo narezano slanino.
8. Korak
Popraženi slanini dodamo sladkor, začimbe in narezano zelje.
9. Korak
Dobro premešamo, zalijemo z juho ali vodo in pokrito dušimo 20-30 minut, da omehčamo zelje.
10. Korak
Med dušenjem po potrebi dodamo tekočino.
11. Korak
Ko se zelje duši, imamo čas skuhati poljubne ploščate testenine po navodilih z embalaže.
12. Korak
Seveda lahko pripravite domače testenine in tako jed dvignete še višje na lestvici okusov.
13. Korak
Tako, sedaj imamo skuhane testenine, zelje je podušeno, vse kar rabite storiti je, da oboje skupaj zmešate v eno posodo, pokrijete s pokrovko in pustite 2, 3 minute, da se okusi povežejo.
Za pripravo zeljih krpic s testeninami potrebujemo naslednje pripomočke:
Nož
Desko
Ponev
Lonec
Kuhalnico
Za pripravo zeljih krpic s testeninami potrebujemo naslednje sestavine:
Polovica glave belega zelja
1 čebula
Strok ali dva sesekljanega česna
Par rezin slanine
1 žlička sladkorja (lahko rjavi sladkor)
Mleta sladka paprika
Mleta kumina (po želji)
Malo paradižnikovega koncentrata
Sol
Poper
Peteršilj
2-3 decilitra vode ali bistre juhe
200-250 g ploščatih testenin (krpic ali širokih rezancev)
Navodila za uporabo:
Zeljne krpice s testeninami pripravimo na sledeč način:
Zeljni glavi najprej odstranimo zunanje liste.
Glavo prerežemo na pol in vsakemu listu odstranimo osrednjo žilo.
Liste operemo pod tekočo vodo in jih narežemo na kvadratke velikosti 1 x 1 centimeter.
Čebulo olupimo in jo narežemo na drobne kocke.
Slanino narežemo na manjše kvadratke.
Najprej popražimo narezano čebulo.
Ko čebula postekleni, ji dodamo narezano slanino.
Popraženi slanini dodamo sladkor, začimbe in narezano zelje.
Dobro premešamo, zalijemo z juho ali vodo in pokrito dušimo 20-30 minut, da omehčamo zelje.
Med dušenjem po potrebi dodamo tekočino.
Ko se zelje duši, imamo čas skuhati poljubne ploščate testenine po navodilih z embalaže.
Seveda lahko pripravite domače testenine in tako jed dvignete še višje na lestvici okusov.
Tako, sedaj imamo skuhane testenine, zelje je podušeno, vse kar rabite storiti je, da oboje skupaj zmešate v eno posodo, pokrijete s pokrovko in pustite 2, 3 minute, da se okusi povežejo.