Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Tabasco omaka - recept

  • (1)
  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 3
tabasco omaka - recept

Tabasco pekoča omaka je ameriška klasika že od leta 1868. Prepoznavna je po svoji rdeči barvi, viskoznosti, srednji vročici in rahlo kiselkastemu okusu.


Recept za svetovno znano pekočo omako - Tabasco -  je leta 1868 v Louisiani razvil Edmund McIlhenny.


Originalna ognjene rdeča Tabasco omaka je narejena iz zgolj treh sestavin: pekoče paprike, soli in kisa. Sorta čilijev, ki jih za izdelavo uporabljajo, se imenuje Capsicum frutescens. Te srednje pekoči čiliji so dandanes znani pod imenom tabasco čili.


Ko čiliji popolnoma dozorijo, jih zmeljejo in nastali »pire« v hrastovih sodih fermentirajo približno 3 leta.Vsak sod pred (skrivnostno) končno predelavo še dodatno nadzorujejo.


Slaven recept, ki je bil ustvarjen leta 1868, je tako še danes skrivnost, ki se prenaša iz generacije v generacijo. Vse sestavine, pa tudi postopek pridelave, so skoraj nespremenjene. Podaljšal se je le čas staranja omake: v sodih belega hrasta čilijev »pire« starajo do treh let, pa tudi namesto navadnega kisa uporabljajo bolj kvaliteten in destiliran kis.


McIlhenny je svojo pekočo omako označil z besedo mehiško-indijskega izvora – »Tabasco«. Beseda naj bi označevala: “place where the soil is humid” or “place of the coral or oyster shell« oziroma v prevodu: »kraj, kjer je zemlja vlažna« oziroma »kraj, kjer so korale ali ostrige.« In iz tega je izpeljano tudi ime mehiške države Tabasco od koder ta vrsta čilijev tudi izvira.


Pekoča omaka je bila tako že leta 1870 v Ameriki zaželen produkt. Nekaj stekleničk pa se je že takrat prodajalo tudi v Evropi. Dandanes je Tabasco prava klasika med pekočimi omakami, saj se prodaja po več kot 180 državah. Poleg tega je to edina razširjena in komercialna pekoča omaka, ki jo gostinci širom sveta ponujajo svojim gostom.


Ljubitelji Tabasca in vrtičkanja se zagotovo sprašujete, kakšen je pravi recept za izdelavo omake. Družina McIlhenny recept in postopek pridelave še vedno skrbno skriva, zato je verjetnost, da vam bo doma uspelo ustvariti podobno Tabasco omako, precej majhna. Poleg neznanih količin in postopka pridelave pa doma zagotovo nimate še hrastovih sodov, v katerih bi lahko omako starali ...


Kljub temu se lahko poigrate z istimi sestavinami in se vsaj poskusite približati slavnemu Tabasco okusu.
Pa dober tek!


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Tabasco omaka - recept

  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 3

Sestavine:

  • 0,5 kg Tabasco čilijev
  • 450 ml destiliranega belega kisa
  • 2 čajni žlički soli

Navodila za uporabo:

1. Korak

Čilije najprej operemo. Nato odstranimo peclje in jih narežemo na manjše koščke.

2. Korak Narezane čilije (skupaj s semeni) prenesemo v srednje veliko kozico, zraven dodamo še sol in kis. Ko mešanica zavre, znižamo ogenj in pustimo, da rahlo vre približno 5 – 10 minut. Odstranimo z ognja in ohladimo.
3. Korak Mešanico prenesemo v multipraktik, tesno zapremo pokrov in zmiksamo. Nato jo vlijemo v velik in sterilen steklen kozarec, tesno zapremo ter postavimo v hladilnik za tri tedne.
4. Korak Po treh tednih miks oziroma čilijev pire precedimo skozi cedilo. Čez cedilo lahko položimo še gazo – s tem preprečimo, da bi tudi manjši delčki čilijevega pireja spolzeli skozi cedilo.
5. Korak Čisto tekočino prelijemo v stekleničke, ki jih pred tem po klasičnem postopku steriliziramo v pečici.
6. Korak Hranimo v hladilniku in uporabimo po želji.

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,49 €
Skupaj:
4,41 €
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno