Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Slivovi cmoki iz krompirjevega testa

  • (1)
  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 14
slivovi cmoki iz krompirjevega testa

Slivovi cmoki so jed, ki se na naših krožnikih  najpogosteje znajde, ko je sezona sliv na vrhuncu. Brez težav jih lahko pripravimo malo več in jih zamrznjemo v skrinji.




Nekaj idej:
  • V skodelici zmešamo cimet in navaden sladkor.
  • kot nadev se zelo dobro obnese tudi začimbna mešanica Za šmorn, saj kardamom in kombinacija drugih začimb poskrbijo za pravo senzacijo. Po želji lahko mešanici zraven dodamo še malo navadnega ali pa rjavega sladkorja.
  • po želji lahko v nadev za slive nakapamo (paziti moramo, da pri tem ne pretiravamo, saj nadev ne sme biti preveč tekoč) nekaj kapljic ruma.



BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Slivovi cmoki iz krompirjevega testa

  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 14

Sestavine:

  • 12  – 15 svežih ali zamrznjenih (razkoščičenih) sliv
  • 800 gramov krompirja
  • približno 350 gramov moke (jaz pri pripravi uporabim ½ ostre in ½ navadne)
  • velik ščep soli
  • 2 jedilni žlici kisle smetane
  • 2 jajci
  • maslo
  • drobtine
  • mešanica začimb Za šmorn/cimet
  • sladkor

Navodila za uporabo:

1. Korak

Krompir najprej operemo in ga skuhamo v veliki posodi. Ko je kuhan, ga olupimo in z mečkalko za krompir zmečkamo. Dodamo ščep soli in pustimo, da se zmečkan krompir ohladi.

2. Korak Ko je krompir ohlajen, zraven dodamo še moko, razžvrkljani jajci in kislo smetano. Ugnetemo testo. V kolikor se preveč packa, dodamo še malo moke. Gnetemo, dokler ne dobimo lepe kepe testa.
3. Korak Nato se lotimo priprave cmokov. Testo razdelimo na dva kosa. Vsak kos zvaljamo v okroglo kepo, nato pa ga z valjarjem na pomokani površini razvaljamo v podolgovat krog. Krog razpolovimo, nato pa prečno še nekajkrat razrežemo. Iz enega kosa lahko naredimo 6-8 cmokov, odvisno kako debelo testo želimo imeti okrog slive. Na sredo vsakega kosa dodamo razpolovljeno in razkoščičeno slivo, v katero s čajno žličko dodamo še nadev. Nadev lahko pripravimo na več načinov, odvisno od našega okusa.
4. Korak Z rokami oblikujemo cmoke in jih rahlo pomokamo.
5. Korak Cmoke kuhamo v vrelem in osoljenem kropu 15 – 20 minut. Ko so kuhani, jih vzamemo iz posode in jih polijemo z polivko iz masla in drobtin. Na koncu lahko po vrhu potresemo še malo sladkorja in/ali cimeta.
1. Korak

V ponvi raztopimo maslo, dodamo nekaj žlic drobtin ter na hitro popražimo. Pazimo, da nastala polivka ni pregosta – če se nam zgodi to, v drobtine preprosto dodamo še malo dodatnega masla.

Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno