1
Krompir najprej operemo in ga skuhamo v veliki posodi. Ko je kuhan, ga olupimo in z mečkalko za krompir zmečkamo. Dodamo ščep soli in pustimo, da se zmečkan krompir ohladi.
2
Ko je krompir ohlajen, zraven dodamo še moko, razžvrkljani jajci in kislo smetano. Ugnetemo testo. V kolikor se preveč packa, dodamo še malo moke. Gnetemo, dokler ne dobimo lepe kepe testa.
3
Nato se lotimo priprave cmokov. Testo razdelimo na dva kosa. Vsak kos zvaljamo v okroglo kepo, nato pa ga z valjarjem na pomokani površini razvaljamo v podolgovat krog. Krog razpolovimo, nato pa prečno še nekajkrat razrežemo. Iz enega kosa lahko naredimo 6-8 cmokov, odvisno kako debelo testo želimo imeti okrog slive. Na sredo vsakega kosa dodamo razpolovljeno in razkoščičeno slivo, v katero s čajno žličko dodamo še nadev. Nadev lahko pripravimo na več načinov, odvisno od našega okusa.
4
Z rokami oblikujemo cmoke in jih rahlo pomokamo.
5
Cmoke kuhamo v vrelem in osoljenem kropu 15 – 20 minut. Ko so kuhani, jih vzamemo iz posode in jih polijemo z polivko iz masla in drobtin. Na koncu lahko po vrhu potresemo še malo sladkorja in/ali cimeta.