Marmelada - kakršna koli že - je precej nepogrešljiv del domače ozimnice. Te dni se je pri nas kuhala slastna slivova marmelada s celjonskim cimetom. Rezultat je odličen, zato vam predlagamo, da jo poskusite narediti tudi vi. ;)
Pa dober tek!
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Slivova marmelada s cejlonskim cimetom
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
7
Sestavine:
3 kilograme očiščenih sliv (oprane in izkoščičene)
2 kilograma želirnega sladkorja
1-2 jedilni žlici cejlonskega cimeta
Navodila za uporabo:
1. Korak
Slive operemo in izkoščičimo.
2. Korak
Preložimo jih v lonec in jih na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da spustijo vodo.
3. Korak
Marmelado med kuhanjem stalno mešamo, da se na dnu ne prismodi.
4. Korak
Kuhamo jo malo več kot tri ure. Čas kuhanja prilagajamo glede na to, koliko vode med kuhanjem izpari.
5. Korak
Marmelado lahko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali pa jo, če bi v marmeladi radi imeli tudi koščke, naredimo brez miksanja (samo mešamo in pustimo, da se slive same razpustijo).
6. Korak
Da se marmelada zgosti, dodamo še želirni sladkor. Mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Nato kuhamo še približno 15 minut oziroma toliko časa, da se marmelada zgosti.
7. Korak
Vmes dodamo še žlico ali dve celjonskega cimeta v prahu, saj s tem obogatimo okus.
8. Korak
Pripravimo kozarce in pokrovčke – najprej jih operemo, potem pa jih še steriliziramo. To storimo tako, da jih za približno 20 minut potisnemo v pečico, ki je ogreta na 110 stopinj celzija.
9. Korak
Sterilizirane kozarce počasi polnimo z vročo marmelado. Pri tem pazimo, da so pokrovčki suhi, da marmelade ni na robovih ter da jih ne napolnemo čisto do vrha (marmelada se ne sme dotikati pokrovčka). Pokrovčke močno zatisnemo.
10. Korak
Zaprte kozarčke ovijemo v odejo, da se vsebina počasi hladi. Pustimo stati čez noč oziroma približno 24 ur.
11. Korak
Ohlajene kozarčke lično označimo in pospravimo v hladen prostor.
3 kilograme očiščenih sliv (oprane in izkoščičene)
2 kilograma želirnega sladkorja
1-2 jedilni žlici cejlonskega cimeta
Navodila za uporabo:
Potek:
Slive operemo in izkoščičimo.
Preložimo jih v lonec in jih na zmernem ognju kuhamo toliko časa, da spustijo vodo.
Marmelado med kuhanjem stalno mešamo, da se na dnu ne prismodi.
Kuhamo jo malo več kot tri ure. Čas kuhanja prilagajamo glede na to, koliko vode med kuhanjem izpari.
Marmelado lahko zmiksamo s paličnim mešalnikom ali pa jo, če bi v marmeladi radi imeli tudi koščke, naredimo brez miksanja (samo mešamo in pustimo, da se slive same razpustijo).
Da se marmelada zgosti, dodamo še želirni sladkor. Mešamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Nato kuhamo še približno 15 minut oziroma toliko časa, da se marmelada zgosti.
Vmes dodamo še žlico ali dve celjonskega cimeta v prahu, saj s tem obogatimo okus.
Pripravimo kozarce in pokrovčke – najprej jih operemo, potem pa jih še steriliziramo. To storimo tako, da jih za približno 20 minut potisnemo v pečico, ki je ogreta na 110 stopinj celzija.
Sterilizirane kozarce počasi polnimo z vročo marmelado. Pri tem pazimo, da so pokrovčki suhi, da marmelade ni na robovih ter da jih ne napolnemo čisto do vrha (marmelada se ne sme dotikati pokrovčka). Pokrovčke močno zatisnemo.
Zaprte kozarčke ovijemo v odejo, da se vsebina počasi hladi. Pustimo stati čez noč oziroma približno 24 ur.
Ohlajene kozarčke lično označimo in pospravimo v hladen prostor.