Tokrat rižota z malo drugačno izbiro mesa - žrebičkom. Izbira me ni razočarala - rižota je bila naravnost fantastična. ;)
Pa dober tek!
Ekipa Začimbe.si
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Rižota z žrebičkovim mesom in zelenjavo
Čas priprave:
30 min
Težavnost:
Št. sestavin:
14
Sestavine:
skodelica riža (za dve osebi).
200 gramov žrebičkovih pleč
1 srednje velika čebula
1 paradižnik
polovica paprike
korenček
bučka
olje
himalajska sol
mešanica poprov
lovorov list
mleti česen
parmezan
čili posip/v prahu ali čili kosmiči
Navodila za uporabo:
1. Korak
Pod vodo oplaknemo riž.
2. Korak
Nasekljamo čebulo, ostalo zelenjavo pa narežemo na poljubno velike koščke.
3. Korak
Žrebičkova pleča narežemo na manjše koščke.
4. Korak
V globoki ponvi oziroma posodi segrejemo olje.
5. Korak
Na segreto olje dodamo mesne koščke.
6. Korak
Z mlinčkom natremo himalajsko sol in z njo začinimo meso.
7. Korak
Ko je meso že malo pečeno, dodamo še čebulo in jo zelo rahlo prepražimo.
8. Korak
Dodamo še preostalo zelenjavo.
9. Korak
Nadaljujemo s praženjem, dokler se meso rahlo ne zapeče na vseh straneh in zelenjava rahlo zmehča.
10. Korak
Dodamo še riž in ga rahlo prepražimo.
11. Korak
Zalijemo z vodo. Riž se navadno kuha v razmerju 1:2 (skodelica riža, dve skodelici vode); kljub vsemu je bolje, da najprej dodamo malo manj vode in jo kasneje še dolivamo. Namesto vode lahko riž zalijemo tudi z jušno osnovo.Tako je rižota še bolj polnega okusa.
12. Korak
Dodamo še lovorov list.
13. Korak
Premešamo in posodo zapremo s pokrovko. Če posode ne zapremo s pokrovko, voda hitreje izpari.
14. Korak
Na šibkem ognju dušimo približno 25 minut. Čas priprave rižote je odvisen od vrste riža, ki jo uporabimo.
15. Korak
Vmes rižoto nekajkrat pomešamo. Če vidimo, da je voda izparela, jo po potrebi še dolijemo.
16. Korak
Rižoto proti koncu kuhanja začinimo še z mešanico poprov (zmeljemo z mlinčkom ali pa stremo v terilniku).
17. Korak
Ko vsa voda izpari, riž pa je mehak, je rižota pripravljena. V kolikor je riž že kuhan, voda pa še ni čisto izparela, z odprto pokrovko na šibkem ognju kuhamo še nekj minut.
18. Korak
Dobro je, če pripravljeno rižoto pustimo “počivati” vsaj še 10 minut. Iz nje poberemo lovorov list.
19. Korak
Rižoto serviramo. Po želji lahko po njej potresemo še dober parmezan in – če smo ljubitelji pekočega – še čili posip.
Sestavine za rižoto z žrebičkovim mesom in zelenjavo:
skodelica riža (za dve osebi).
200 gramov žrebičkovih pleč
1 srednje velika čebula
1 paradižnik
polovica paprike
korenček
bučka
olje
himalajska sol
mešanica poprov
lovorov list
mleti česen
Po želji še (za posip):
parmezan
čili posip/v prahu ali čili kosmiči
Navodila za uporabo:
Postopek priprave:
Pod vodo oplaknemo riž.
Nasekljamo čebulo, ostalo zelenjavo pa narežemo na poljubno velike koščke.
Žrebičkova pleča narežemo na manjše koščke.
V globoki ponvi oziroma posodi segrejemo olje.
Na segreto olje dodamo mesne koščke.
Z mlinčkom natremo himalajsko sol in z njo začinimo meso.
Ko je meso že malo pečeno, dodamo še čebulo in jo zelo rahlo prepražimo.
Dodamo še preostalo zelenjavo.
Nadaljujemo s praženjem, dokler se meso rahlo ne zapeče na vseh straneh in zelenjava rahlo zmehča.
Dodamo še riž in ga rahlo prepražimo.
Zalijemo z vodo. Riž se navadno kuha v razmerju 1:2 (skodelica riža, dve skodelici vode); kljub vsemu je bolje, da najprej dodamo malo manj vode in jo kasneje še dolivamo. Namesto vode lahko riž zalijemo tudi z jušno osnovo.Tako je rižota še bolj polnega okusa.
Dodamo še lovorov list.
Premešamo in posodo zapremo s pokrovko. Če posode ne zapremo s pokrovko, voda hitreje izpari.
Na šibkem ognju dušimo približno 25 minut. Čas priprave rižote je odvisen od vrste riža, ki jo uporabimo.
Vmes rižoto nekajkrat pomešamo. Če vidimo, da je voda izparela, jo po potrebi še dolijemo.
Rižoto proti koncu kuhanja začinimo še z mešanico poprov (zmeljemo z mlinčkom ali pa stremo v terilniku).
Ko vsa voda izpari, riž pa je mehak, je rižota pripravljena. V kolikor je riž že kuhan, voda pa še ni čisto izparela, z odprto pokrovko na šibkem ognju kuhamo še nekj minut.
Dobro je, če pripravljeno rižoto pustimo “počivati” vsaj še 10 minut. Iz nje poberemo lovorov list.
Rižoto serviramo. Po želji lahko po njej potresemo še dober parmezan in – če smo ljubitelji pekočega – še čili posip.