Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Rižota z žrebičkovim mesom in zelenjavo

  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 14
rizota z zrebickovim mesom in zelenjavo

Tokrat rižota z malo drugačno izbiro mesa - žrebičkom. Izbira me ni razočarala - rižota je bila naravnost fantastična. ;)



Pa dober tek!

Ekipa Začimbe.si
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Rižota z žrebičkovim mesom in zelenjavo

  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 14

Sestavine:

  • skodelica riža (za dve osebi).
  • 200 gramov žrebičkovih pleč
  • 1 srednje velika čebula
  • 1 paradižnik
  • polovica paprike
  • korenček
  • bučka
  • olje
  • himalajska sol
  • mešanica poprov
  • lovorov list
  • mleti česen
  • parmezan
  • čili posip/v prahu ali čili kosmiči

Navodila za uporabo:

1. Korak

Pod vodo oplaknemo riž.

2. Korak Nasekljamo čebulo, ostalo zelenjavo pa narežemo na poljubno velike koščke.
3. Korak Žrebičkova pleča narežemo na manjše koščke.
4. Korak V globoki ponvi oziroma posodi segrejemo olje.
5. Korak Na segreto olje dodamo mesne koščke.
6. Korak Z mlinčkom natremo himalajsko sol in z njo začinimo meso.
7. Korak Ko je meso že malo pečeno, dodamo še čebulo in jo zelo rahlo prepražimo.
8. Korak Dodamo še preostalo zelenjavo.
9. Korak Nadaljujemo s praženjem, dokler se meso rahlo ne zapeče na vseh straneh in zelenjava rahlo zmehča.
10. Korak Dodamo še riž in ga rahlo prepražimo.
11. Korak Zalijemo z vodo. Riž se navadno kuha v razmerju 1:2 (skodelica riža, dve skodelici vode); kljub vsemu je bolje, da najprej dodamo malo manj vode in jo kasneje še dolivamo. Namesto vode lahko riž zalijemo tudi z jušno osnovo.Tako je rižota še bolj polnega okusa.
12. Korak Dodamo še lovorov list.
13. Korak Premešamo in posodo zapremo s pokrovko. Če posode ne zapremo s pokrovko, voda hitreje izpari.
14. Korak Na šibkem ognju dušimo približno 25 minut. Čas priprave rižote je odvisen od vrste riža, ki jo uporabimo.
15. Korak Vmes rižoto nekajkrat pomešamo. Če vidimo, da je voda izparela, jo po potrebi še dolijemo.
16. Korak Rižoto proti koncu kuhanja začinimo še z mešanico poprov (zmeljemo z mlinčkom ali pa stremo v terilniku).
17. Korak Ko vsa voda izpari, riž pa je mehak, je rižota pripravljena. V kolikor je riž že kuhan, voda pa še ni čisto izparela, z odprto pokrovko na šibkem ognju kuhamo še nekj minut.
18. Korak Dobro je, če pripravljeno rižoto pustimo “počivati” vsaj še 10 minut. Iz nje poberemo lovorov list.
19. Korak Rižoto serviramo. Po želji lahko po njej potresemo še dober parmezan in – če smo ljubitelji pekočega – še čili posip.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno