2
Nasekljamo čebulo, ostalo zelenjavo pa narežemo na poljubno velike koščke.
3
Žrebičkova pleča narežemo na manjše koščke.
4
V globoki ponvi oziroma posodi segrejemo olje.
5
Na segreto olje dodamo mesne koščke.
6
Z mlinčkom natremo himalajsko sol in z njo začinimo meso.
7
Ko je meso že malo pečeno, dodamo še čebulo in jo zelo rahlo prepražimo.
8
Dodamo še preostalo zelenjavo.
9
Nadaljujemo s praženjem, dokler se meso rahlo ne zapeče na vseh straneh in zelenjava rahlo zmehča.
10
Dodamo še riž in ga rahlo prepražimo.
11
Zalijemo z vodo. Riž se navadno kuha v razmerju 1:2 (skodelica riža, dve skodelici vode); kljub vsemu je bolje, da najprej dodamo malo manj vode in jo kasneje še dolivamo. Namesto vode lahko riž zalijemo tudi z jušno osnovo.Tako je rižota še bolj polnega okusa.
13
Premešamo in posodo zapremo s pokrovko. Če posode ne zapremo s pokrovko, voda hitreje izpari.
14
Na šibkem ognju dušimo približno 25 minut. Čas priprave rižote je odvisen od vrste riža, ki jo uporabimo.
15
Vmes rižoto nekajkrat pomešamo. Če vidimo, da je voda izparela, jo po potrebi še dolijemo.
16
Rižoto proti koncu kuhanja začinimo še z mešanico poprov (zmeljemo z mlinčkom ali pa stremo v terilniku).
17
Ko vsa voda izpari, riž pa je mehak, je rižota pripravljena. V kolikor je riž že kuhan, voda pa še ni čisto izparela, z odprto pokrovko na šibkem ognju kuhamo še nekj minut.
18
Dobro je, če pripravljeno rižoto pustimo “počivati” vsaj še 10 minut. Iz nje poberemo lovorov list.
19
Rižoto serviramo. Po želji lahko po njej potresemo še dober parmezan in – če smo ljubitelji pekočega – še čili posip.