Sestavine:
- 8 koruz
- začimbno maslo (recept v opisu recepta)
Brez folije, lupine in brez predhodnega namakanja. Koruzo enostavno postavite naravnost na žar! Postopek je smešno hiter, enostaven, koruza pa ima odličen okus.
Toplota in goriva žara dajeta koruzi dober okus, z našim receptom pa bo koruza sočna in okusna. Omenili smo, da je to najlažji način, zdaj pa lahko povemo, da je tudi eden izmed hitrejših. Pečeno koruzo z zeliščnim maslom lahko pripravite v 20 minutah ali manj, če imate začimbno maslo že pripravljeno.
Pečena koruza se odlično prileže na enega izmed tistih toplih poletnih večerov, ko se lahko na poletnih terasah ali balkonih podružimo s prijatelji in dobro hrano.
Pri obiranju ali nakupovanju koruze izberite tiste s svetlo zeleno lupino. Če je koruza res dobra preverite tako, da odstranite malo lupine in si oglejte jedrca. Biti morajo čvrsta, debela in na pogled sočna.
Pred peko na žaru je potrebno koruzo dobro očistiti. Poleg lupine je potrebno odstraniti tudi "laske", ki po odstranjevanju olupa oz. lupine ostanejo na koruzi. To lahko naredite tako, da s skledo ali mokrim papirjem po koruzi drgnete navpično od zgornjega do spodnjega dela. Če imate velike storže koruze ali pa so na obisku manjši otroci, lahko koruzo prerežete na pol ali na tretine.
Pripravite žar in ga segrejte. Koruzo postavite direktno na rešetke. Če je žar čist, se le-ta ne bo prijela in vam je tako ni potrebno premazati z ničemer.
Žar pokrijte za 2-3 minute. Odprite, zavrtite koruzni storž za eno četrtino in ponavljajte postopek toliko časa, da bodo vse štiri strani rahlo počrnele in se segrele. Vse skupaj traja približno deset minut. Ko je koruza pečena, jo odstranite iz žara in še tople premažite z začimbnim maslom.