To je klasična francoska podeželska jed, ki jo je mogoče spreminjati v neskončno različic in vse so dobre. Po nekaterih receptih zajca spečemo, po drugih ga dušimo. Ključnega pomena je gorčica - dobra zrnata gorčica, šalotka in nekaj kremastega.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Pečen zajec v omaki
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
10
Sestavine:
1 zajec, narezan na koščke
Sol
55g masla
2 večji šalotki, nasesekljani
120ml belega vina
120ml vode
125g gorčice - zrnate
Čajno žličko timijana
120ml smetane za kuhanje
Pest svežega peteršilja, lahko uporabite tudi sušenega
Navodila za uporabo:
1. Korak
Koščke zajca dobro posolite in jih za 30 minut do ene ure postavite na sobno temperaturo.
2. Korak
Maslo segrejte na srednji temperaturi v veliki ponvi s pokrovom. Zajčje kose osušite in jih popecite na maslu. To počnite na zmerni temparaturi - ne želite, da se maslo zažge.
3. Korak
Ko je zajec zapečen z vseh strani, ga vzemite iz ponve in ga shranite v skledi.
4. Korak
V ponev dodajte šalotko in jo dobro popražite.
5. Korak
Vlijte belo vino in segrejte na visoko temperaturo.
6. Korak
Z leseno žlico postrgajte vse porjavele koščke na dnu ponve.
7. Korak
Dodajte gorčico, timijan, vodo ter zavrite. Omako poizkusite in jo po potrebi solite.
8. Korak
Dodajte koščke zajca, jih prelijte z omako in zmanjšajte temperaturo.
9. Korak
Pokrijte in rahlo dušite 45 minut. Želimo, da meso skoraj odpade od kosti. Morda bo potrebovalo več časa, vendar ne več kot eno uro.
10. Korak
Ko je meso pripravljeno, ga previdno vzemite iz ponve in ga zopet shranite ob strani.
11. Korak
Ponev segrejte na visoko temperaturo, nato pa izklopite ogenj ter dodajte smetano in peteršilj. Omako premešajte, da se sestavine združijo.
12. Korak
Postrezite s poljubno prilogo, čez pečenea zajca pa prelijte odlično omako!
Pest svežega peteršilja, lahko uporabite tudi sušenega
Navodila za uporabo:
Pečen zajec v omaki se pripravi na sledeč način:
Koščke zajca dobro posolite in jih za 30 minut do ene ure postavite na sobno temperaturo.
Maslo segrejte na srednji temperaturi v veliki ponvi s pokrovom. Zajčje kose osušite in jih popecite na maslu. To počnite na zmerni temparaturi - ne želite, da se maslo zažge.
Ko je zajec zapečen z vseh strani, ga vzemite iz ponve in ga shranite v skledi.
V ponev dodajte šalotko in jo dobro popražite.
Vlijte belo vino in segrejte na visoko temperaturo.
Z leseno žlico postrgajte vse porjavele koščke na dnu ponve.
Dodajte gorčico, timijan, vodo ter zavrite. Omako poizkusite in jo po potrebi solite.
Dodajte koščke zajca, jih prelijte z omako in zmanjšajte temperaturo.
Pokrijte in rahlo dušite 45 minut. Želimo, da meso skoraj odpade od kosti. Morda bo potrebovalo več časa, vendar ne več kot eno uro.
Ko je meso pripravljeno, ga previdno vzemite iz ponve in ga zopet shranite ob strani.
Ponev segrejte na visoko temperaturo, nato pa izklopite ogenj ter dodajte smetano in peteršilj. Omako premešajte, da se sestavine združijo.
Postrezite s poljubno prilogo, čez pečenea zajca pa prelijte odlično omako!