Sestavine:
- 3 sladke krompirje, dobro očiščene
- 1 čajna žlica olivnega olja
- 1 čajna žlica svežega timijana
- 1 čajna žlica soli
- ščep mletega popra
- BAM PREMIUM BBQ omaka s tartufi in konjakom
- Classic BBQ omaka
- BAm mešanica začimb za krompir
Pečen krompir je jed, ki se kot priloga odlično razume z vsako beljakovino ali se pred vas ponosno postavi kot samostojna jed.
Grill ali peka na žaru okus hrane zapelje na popolnoma drugačen nivo.
A, ko gre za peko na žaru, se držimo klasike in tradicije: veliko beljakovin: pleskavice za hamburgerje, piščanec na žaru, tu in tam kakšna nabodala s kozicami na žaru, pozabimo pa na to, da lahko krompir pečen na žaru dobi popolnoma drugačen okus.
Med recepti se vedno pogosteje znajde tudi sladek krompir. Vsebuje veliko antioksidantov, ki pomagajo zaščititi naše telo pred poškodbami prostih radikalov.
Razlika, ki je poleg videza najbolj opazna, je v okusu. Sladki krompir je bolj sladek in ni tako škroben kot običajni rjavi krompir. Meso sladkega krompirja je oranžno, medtem ko je meso običajnega krompirja pogosto belo.
Tokrat smo pripravili recept za pripravo pečenega sladkega krompirja na žaru. Če vam okus ali peka krompirja na žaru nista blizu, si lahko hrustljavo pečen krompir pripravite tudi v pečici. Tu vas čaka recept.
S sestavinami recepta lahko napolnite tri krožnike.
Naprej skuhamo krompir. Dobro očiščen krompir damo v velik lonec, zalijemo s hladno osoljeno vodo in zavremo. Kuhamo približno 10 minut, odvisno od velikosti. Dobro odcedimo in pustimo, da se ohladi.
Pustimo, da se krompir ohladi. Ko je dovolj hladen, da ga lahko držimo v roki, krompir narežemo na kocke.
Nato zmešamo začimbe. V manjši posodi zmešamo: olivno olje, timijan, sol, poper in BAM mešanico začimb za krompir. S to mešanico namažemo sladki krompir.
Žar segrejemo na srednje visoko temperaturo,rešetko za žar rahlo naoljimo in začnemo s peko krompirja. Krompir pečemo dokler se ne na njem ne "pojavijo madeži žara". Medtem ga enkrat obrnemo. Sama peka naj traja približno med 7 do 8 minut. Žar lahko zamenjamo s pečico in ob tem prilagodimo čas peke. Pečen krompir postrežemo z različnimi omakami.