Sestavine:
- 2 jajci
- 4 dl mleka
- 250 g bele moke - tip 500
- 1 dcl radenske
- dve jedilni žlici olja
- ščepec soli
- čajno žličko ali dve mešanice začimb za šmorn
Palačinke so zares enostavna jed, ki jo lahko pripravi čisto vsak, saj pri njihovi pripravi že težko kaj zgrešimo. Priprava je tako enostavna, da jih navadno delamo kar po občutku, brez recepta. Paziti moramo bolj ko ne samo na to, da je testo dovolj gladko, brez grudic in tekoče. Tako lahko maso brez težav vlijemo in razlijemo po ponvi. Ko so palačinke pripravljene, pa jih nadevamo z različnimi nadevi – sladkimi (Nutella, marmelada, sadje ...) ali slanimi (sir, zelenjava ...). Po želji jih lahko tudi gratiniramo ali ocvremo.
Ker vemo, da je vsak kuharski začetek težak in da tistim, ki palačink še niso delali neštetokrat, na začetku recept koristi, da si v glavi pripravi vsaj približno sliko – kaj, kako in koliko – smo pripravili recept za osnovno testo za palačinke.
*Iz mase, ki jo pripravimo, naredimo približno deset palačink.
Pa dober tek!
V skledo vbijemo obe jajci.
V ponev vlijemo nekaj kapljic olja in ga razlijemo po njej. V kolikor imamo na voljo bele kuhinjske papirčke, jih lahko večkrat prepognemo – tako da dobimo manjši kvadratek – in z njim po ponvi premažemo olje. Na tak način se izognemo nenehnemu vlivanju olja v ponev, saj je papirček tudi naslednjič dovolj masten, da lahko z njim enostavno samo premažemo ponev.