Mehiška salsa omaka je vsestranska omaka, ki ni uporabna samo v mehiški kuhinji, dodate jo lahko tudi drugim jedem, variacij in receptov zanjo pa je zelo veliko. V osnovi jo verjetno večina uporablja kot hladno pomako za tortilje in druge prigrizke. Ta preizkušeno preprosti recept z le nekaj sestavinami lahko hitro zadovolji potrebo po okusni pomaki za zabavo ali večer z dobrim filmom.
Nasveti:
Seveda lahko namesto kajenskega popra uporabite kakšen drug čili, zasledila sem, da naj bi bil čili jalapeño tisti, ki naj bi se tradicionalno uporabljal za mehiško salso. Če pa vam ne ustreza pekoča omaka, jo lahko začinite samo s črnim poprom, ta salsa ni pretirano pekoča.
Uporabljeni so konzervirani pelati, saj v zimskem času pač ni okusnih paradižnikov z vrta, če pa boste omako delali poleti, poskusite pelate nadomestiti s kakšnim res okusnim, mesnatim paradižnikom kot je volovsko srce.
Če nimate svežega peteršilja, poskusite s posušenim.
Uporabila sem sol z okusom limone, lahko uporabite navadno, za dimljeni okus omake pa morda dimljeno sol z okusom limone ali dimljeno sol hrasta za še močnejši dimljeni okus. Preprosta salsa omaka ponuja mnogo variacij in je lahko tako vsakič drugačna.
Recept je prispevala Daša.
Pa dober tek!