Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Mehiška salsa omaka

  • (1)
  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 12
mehiska salsa omaka
Mehiška salsa omaka je vsestranska omaka, ki ni uporabna samo v mehiški kuhinji, dodate jo lahko tudi drugim jedem, variacij in receptov zanjo pa je zelo veliko. V osnovi jo verjetno večina uporablja kot hladno pomako za tortilje in druge prigrizke. Ta preizkušeno preprosti recept z le nekaj sestavinami lahko hitro zadovolji potrebo po okusni pomaki za zabavo ali večer z dobrim filmom.

Nasveti:
Seveda lahko namesto kajenskega popra uporabite kakšen drug čili, zasledila sem, da naj bi bil čili jalapeño tisti, ki naj bi se tradicionalno uporabljal za mehiško salso. Če pa vam ne ustreza pekoča omaka, jo lahko začinite samo s črnim poprom, ta salsa ni pretirano pekoča.


Uporabljeni so konzervirani pelati, saj v zimskem času pač ni okusnih paradižnikov z vrta, če pa boste omako delali poleti, poskusite pelate nadomestiti s kakšnim res okusnim, mesnatim paradižnikom kot je volovsko srce.


Če nimate svežega peteršilja, poskusite s posušenim.


Uporabila sem sol z okusom limone, lahko uporabite navadno, za dimljeni okus omake pa morda dimljeno sol z okusom limone ali dimljeno sol hrasta za še močnejši dimljeni okus. Preprosta salsa omaka ponuja mnogo variacij in je lahko tako vsakič drugačna.  


Recept je prispevala Daša.


Pa dober tek!
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Mehiška salsa omaka

  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 12

Sestavine:

  • ponev
  • rezalno desko in nož
  • tlačilec za krompir
  • možnar/terilnik
  • ena srednje velika čebula
  • polovico konzerve pelatov (lahko tudi več)
  • 2 ali 3 sveže paradižnike
  • jedilna žlica olivnega olja
  • svež peteršilj
  • začimbna mešanica aglio in pepperoncino (pol čajne žličke)
  • kajenski poper (dve noževi konici)
  • sol z okusom limone (po okusu oz. približno polovico (ali manj) čajne žličke)

Navodila za uporabo:

1. Korak Svež paradižnik olupimo in narežemo na manjše kose in ga damo na stran, nato pa nasesekljamo še čebulo na majhne kose, v ponvi segrejemo jedilno žlico olivnega olja in na hitro prepražimo čebulo.
2. Korak Ko čebula zadiši (ne da bi se preveč razpustila), v ponev dodamo narezan svež paradižnik, nekaj minut pražimo, nato dodamo pelate, ki smo jih prej na grobo pretlačili s tlačilcem za krompir.
3. Korak Vse skupaj še nekaj minut kuhamo, približno minuto ali dve preden odstavimo s štedilnika pa začinimo z začimbno mešanico aglio in pepperoncino.
4. Korak Ko odstavimo z ognja dodamo še kajenski poper in sol z okusom limone, ki smo jo pred tem v možnarju strli, saj je ta sol grobo mleta.
5. Korak Salso prestavimo v drugo posodo in počakamo, da se hladi. Na koncu ji dodamo še narezan svež peteršilj ter jo zmažemo s tortilja čipsom.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno