Sestavine:
- 100 ml rdeče leče
- 300 ml vode
- 1 čajna žlička soli
- ¼ čebule
- 1 rdeča paprika
- 10 kosov na soncu sušenih paradižnikov v olivnem olju
- 1 čajna žlička česna v prahu
- ½ žličke timijana
- ½ žličke kuminovih semen
- 2 žlici olivnega olja
- 1-2 žlici vode
Vsi vemo, da so lahko namazi precej dragi. Še posebej zdravi, kvalitetni, naravni namazi brez aditivov in konzervansov. Morda se zdi situacija brezizhodna, pa vendarle ni. Namaze je namreč izjemno preprosto pripraviti doma. Ne le, da je preprosto, tudi časa ne potrebujemo veliko. Najboljša stvar pri tem, in za mnogo ljudi tudi najpomembnejša, pa je to, da je okusen namaz, pripravljen doma, velikokrat veliko cenejši, kot namaz, kupljen v trgovini. Domač namaz torej združuje tri pozitivne aspekte: preprosto pripravo, malo časa in malo denarja.
Leča, ki je osnova tega namaza, je hranljiva stročnica, na katero mnogokrat pozabljamo. Rdeča leča je tudi cenovno zelo ugodna in dostopna. Po nizki ceni jo lahko dobite tudi v zero-waste trgovini. Ne le, da je leča rastlina in zato ni tako nevarna za naš planet kot mlečne baze, ampak je tudi polna vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in nase vežejo odpadne snovi. Leča je tudi enkraten vir beljakovin. Lečin namaz je tako hranljiv, kvaliteten, naraven in okusen. Prepričajte se sami!