Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Lečin namaz

  • (1)
  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 11
lecin namaz

Vsi vemo, da so lahko namazi precej dragi. Še posebej zdravi, kvalitetni, naravni namazi brez aditivov in konzervansov. Morda se zdi situacija brezizhodna, pa vendarle ni. Namaze je namreč izjemno preprosto pripraviti doma. Ne le, da je preprosto, tudi časa ne potrebujemo veliko. Najboljša stvar pri tem, in za mnogo ljudi tudi najpomembnejša, pa je to, da je okusen namaz, pripravljen doma, velikokrat veliko cenejši, kot namaz, kupljen v trgovini. Domač namaz torej združuje tri pozitivne aspekte: preprosto pripravo, malo časa in malo denarja.

Leča, ki je osnova tega namaza, je hranljiva stročnica, na katero mnogokrat pozabljamo. Rdeča leča je tudi cenovno zelo ugodna in dostopna. Po nizki ceni jo lahko dobite tudi v zero-waste trgovini. Ne le, da je leča rastlina in zato ni tako nevarna za naš planet kot mlečne baze, ampak je tudi polna vlaknin, ki pomagajo pri prebavi in nase vežejo odpadne snovi. Leča je tudi enkraten vir beljakovin. Lečin namaz je tako hranljiv, kvaliteten, naraven in okusen. Prepričajte se sami!

Namaz prenesemo v posodico za namaz. To je lahko posodica, v kateri ste že kdaj prej kupili namaz, lahko je stekleni kozarček za vlaganje, lahko pa je tudi plastična posodica za shranjevanje živil.


Namaz hranite v hladilniku in porabite v roku desetih dni.  


Recept je prispevala Vita.


Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Lečin namaz

  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 11

Sestavine:

  • 100 ml rdeče leče
  • 300 ml vode
  • 1 čajna žlička soli
  • ¼ čebule
  • 1 rdeča paprika
  • 10 kosov na soncu sušenih paradižnikov v olivnem olju
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • ½ žličke timijana
  • ½ žličke kuminovih semen
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1-2 žlici vode

Navodila za uporabo:

1. Korak Lečo skuhamo v slani vodi. Potrebovala bo slabih 10 minut. Nekaj vode bo verjetno ostalo v loncu. Ne odlijte je! Papriko narežemo na majhne koščke, prav tako na majhne koščke narežemo čebulo in suhe paradižnike. 
2. Korak 1 žlico olivnega olja damo v ponev in ponev segrejemo na srednjem ognju. Ko je olje vroče, dodamo čebulo, papriko in začimbe. Redno mešamo, da se zelenjava ne zažge. Čez nekaj minut, ko se paprika in čebula začneta mehčati, dodamo še suhe paradižnike. Pražimo še kakšni dve minuti in nato dodamo lečo, skupaj z »odvečno« vodo, ki je ostala v loncu. Vse skupaj dobro premešamo in kuhamo še kakšno minuto. 
3. Korak Vse predevamo v električni mikser (oz. blender), dodamo žlico olivnega olja in dve žlici vode, in zmeljemo, da dobimo pasto. Če je zadeva presuha in se noče dobro zmleti, dodamo še žlico ali dve vode. Miksamo do eno minuto, da se vse sestavine dobro premešajo med sabo.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno