Slika popolnega jutra. Sveži rogljički in skodelica vroče kave. Kupljeni rogljički so ponavadi narejeni iz listnatega testa. Mi smo jih pripravili iz kvašenega testa. Rogljički so ravno tako rahli a bolj polnega okusa in nekoliko manj mastni.
Nasvet:
Testo lahko pustite tudi nevtralno in mu ne dodate sladkorja.
Ko boste trikotnike pomazali s cimetovim maslom, jih potresite še s ščepcem sladkorja.
Čokolado lahko izpustite ali zamenjate s čokoladnim namazom, s čvrsto marmelado ali z nadevom za potico.
Iz omenjenih sestavin boste dobili približno 15 rogljičkov.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Kvašeni rogljički
Čas priprave:
Težavnost:
Št. sestavin:
23
Sestavine:
Pekač velikosti pečice
Peki papir
Valjar
Posodo za pripravo testa
Posodico za maslo s cimetom
Žlico
Nož
Čopič za premaz
500 g pirine moke
Ščepec soli
1/2 kocke kvasa
1 centimeter debela rezina mehkega masla
1 jajce
1 dcl vode
1 dcl mleka
1- 2 žlici sladkorja ( stopite v vodi)
Rezina masla in cimet za premaz
Koščki čokolade ( približno 15)
Mleti sladkor in cimet za posip
Testo lahko pustite tudi nevtralno in mu ne dodate sladkorja.
Ko boste trikotnike pomazali s cimetovim maslom, jih potresite še s ščepcem sladkorja.
Čokolado lahko izpustite ali zamenjate s čokoladnim namazom, s čvrsto marmelado ali z nadevom za potico.
Iz omenjenih sestavin boste dobili približno 15 rogljičkov.
Navodila za uporabo:
1. Korak
Najprej pripravite kvasec.
2. Korak
Kvas zdrobite v manjšo posodico, dodajte mu žlico moke, ščepec sladkorja in toliko mlačne vode, da ob mešanju dobite gladko zmes, ki jo pustite vzhajati na dvakratno višino.
3. Korak
Moko stresite v posodo v kateri boste mesili testo.
4. Korak
Ob rob posode dodajte sol. Na sredino moke naredite jamico in vanjo zlijte vzhajan kvasec.
5. Korak
Počasi mešajte s kuhalnico in dodajte še vodo s sladkorjem,jajce, mehko maslo in mleko.
6. Korak
Tekočine so lahko rahlo mlačne, da bo testo prej vzhajalo. Zamesite gladko testo.
7. Korak
Pustite ga vzhajati na toplem, da bo dvakrat večje.
8. Korak
Vzhajano testo razvaljajte na 2-3 milimetre debelo in izrežite trikotnike.
9. Korak
Maslo stopite in mu dodajte cimet. S tem pomažite trikotnike.
10. Korak
Na en konec trikotnika dajte košček čokolade in jo zavijte v testo.
11. Korak
Rogljičke polagajte na namaščen ali s peki papirjem pokrit pekač, nekoliko narazen, ker bodo še vzhajali. Pomažite jih z razžvrkljanim jajcem.
12. Korak
Že na pekaču jih pustite 10 minut vzhajati na toplem, potem jih položite v pečico na 170 stopinj Celzija za 30 minut.
13. Korak
Pečene lahko še vroče potresete z mletim sladkorjem in cimetom.
Za pripravo kvašenih rogljičkov potrebujemo naslednje pripomočke:
Pekač velikosti pečice
Peki papir
Valjar
Posodo za pripravo testa
Posodico za maslo s cimetom
Žlico
Nož
Čopič za premaz
Za ppripravo kvašenih rogljičkov potrebujemo naslednje sestavine:
500 g pirine moke
Ščepec soli
1/2 kocke kvasa
1 centimeter debela rezina mehkega masla
1 jajce
1 dcl vode
1 dcl mleka
1- 2 žlici sladkorja ( stopite v vodi)
Rezina masla in cimet za premaz
Koščki čokolade ( približno 15)
Mleti sladkor in cimet za posip
Nasvet:
Testo lahko pustite tudi nevtralno in mu ne dodate sladkorja.
Ko boste trikotnike pomazali s cimetovim maslom, jih potresite še s ščepcem sladkorja.
Čokolado lahko izpustite ali zamenjate s čokoladnim namazom, s čvrsto marmelado ali z nadevom za potico.
Iz omenjenih sestavin boste dobili približno 15 rogljičkov.
Navodila za uporabo:
Kvašene rogljičke pripravimo na sledeči način:
Najprej pripravite kvasec.
Kvas zdrobite v manjšo posodico, dodajte mu žlico moke, ščepec sladkorja in toliko mlačne vode, da ob mešanju dobite gladko zmes, ki jo pustite vzhajati na dvakratno višino.
Moko stresite v posodo v kateri boste mesili testo.
Ob rob posode dodajte sol. Na sredino moke naredite jamico in vanjo zlijte vzhajan kvasec.
Počasi mešajte s kuhalnico in dodajte še vodo s sladkorjem,jajce, mehko maslo in mleko.
Tekočine so lahko rahlo mlačne, da bo testo prej vzhajalo. Zamesite gladko testo.
Pustite ga vzhajati na toplem, da bo dvakrat večje.
Vzhajano testo razvaljajte na 2-3 milimetre debelo in izrežite trikotnike.
Maslo stopite in mu dodajte cimet. S tem pomažite trikotnike.
Na en konec trikotnika dajte košček čokolade in jo zavijte v testo.
Rogljičke polagajte na namaščen ali s peki papirjem pokrit pekač, nekoliko narazen, ker bodo še vzhajali. Pomažite jih z razžvrkljanim jajcem.
Že na pekaču jih pustite 10 minut vzhajati na toplem, potem jih položite v pečico na 170 stopinj Celzija za 30 minut.
Pečene lahko še vroče potresete z mletim sladkorjem in cimetom.