Sestavine:
- 3 žlice masla
- dve veliki čebuli
- 3 čajne žličke balzamičnega kisa
Ste se kdaj pripravljali francosko čebulno juho ali ste slišali, da lahko karamelizirana čebula spremeni okus naslednjega hamburgerja?
Niste pa čisto prepričani, kaj karamelizirana čebula sploh pomeni.
Karamelizirano čebulo kuhamo počasi, dokler ne dobi globoko zlate in sladke barve. Karamelizirana čebula izgleda kot marmelada, okus pa tako intenziven, da vas bo premamil že med samo pripravo.
Z vami pred receptom delimo še nekaj nasvetov, ki bodo poskrbeli, da bo vaša karamelizirana čebula res najboljša.
Morda se vam bo zdelo popolnoma nepomembno, da čebulo karameliziramo pri nizki temperaturi in toliko časa, a vendar je to edini in pravi način za resnično dobro karamelizirano čebulo.
Če karamelizirano čebulo pripravljamo počasi, tako črpamo naravni sladkor v čebuli, ki poskrbi, da se le-ta karamelizira. Če čebulo pripravljamo na močnejšem ognju, tekočina prehitro izpari in bi tako čebula bi zagorela še preden bi se lahko razvil kakršen koli pravi okus.
Ne hitite.
Tudi če recept od vas tega ne zahteva, si za karamelizacijo čebule rezervirajte vsaj 40 minut. Za karamelizacijo čebule je potreben čas. Ne poskušajte hiteti, ker se bo to poznalo pri okusu. Karamelizirana čebula se mora pripravljati počasi in vam bo, če boste upoštevali vsa navodila, poplačala z odličnim okusom.
Posvetite ji pozornost.
Vsakih nekaj minut je potrebo čebulo premešati, da se ne prime na dno posode. Če se na dnu pekača začne tvoriti veliko fonda (tistih lepljivih rjavih koščkov), lahko strukturo razgladite z malo vode, da se nič ne zažge in nadaljujete s karameliziranjem.