Sestavine:
Sestavine za domači seitan
- 1 kg navadne pšenične moke
- 750 ml vode
- 2 l zelenjavne jušne osnove
Vegani včasih radi posežemo po kakšni "mesnati" jedi. Pri tem ne gre toliko za to, da pogrešamo meso, ampak gre bolj za tradicijo, za občutek, ki ga je jed v nas zbudila v preteklosti. Zato je na svetu več in več izdelkov, ki veganom služijo kot nadomestki za meso. Seitan je eden takih; prihaja s Kitajske, kjer ga uporabljajo že od 6. stoletja, samo ime "seitan" pa prihaja z Japonske. V Evropi je postal priljubljena sestavina predvsem v zadnjih letih, ko se je pojavil trend veganstva in se je zaradi podnebne krize pojavila potreba po zmanjševanju uživanja mesa.
Za domači seitan vam ne bo treba odšteti veliko denarja, kakor se lahko zgodi v trgovini (seitan ni najbolj ugodna opcija). Pripravite ga preprosto iz pšenične moke. Spodnji recept je preprost in dostopen kateri koli denarnici.
Recept je prispevala Vita.