Mehke ovsene ploščice, polnjene z okusno sadno kremo. So tako dobre, da nikoli več ne boste želeli kupiti ploščic v trgovini. Lahko si jih privoščite za zajtrk ali vmes za malico. Nadev lahko preprosto zamenjate z domačo marmelado, drugim sadjem, arašidovim maslom, čokoladnim namazom ali karkoli drugega, kar si lahko zamislite.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Domače žitne ploščice
Čas priprave:
45 min
Težavnost:
Št. sestavin:
24
Sestavine:
Velik pekač
Veliko skledo
Ponev
Kuhinjski termometer
Ročni mešalnik
Živilsko folijo
Valjar
Žlico
85g mandljeve moke
180g bele moke
2 žlici koruznega škroba
80g ovsenih kosmičev
1/2 čajne žličke soli
1 čajno žličko pecilnega praška
1/2 čajne žličke cimeta
4 žlice raztopljenega masla
55g kokosovega olja
1 čajno žličko ekstrakta vanilije
2 jajci
85g medu
60ml in še posebej 2 žlici mleka
450g zamrznjenega mešanega jagodičevja
1 žlico limoninega soka
2 žlici sladkorja
Navodila za uporabo:
1. Korak
V veliki ponvi na srednje močnem ognju zmešajte jagodičevje, limonin sok in sladkor. Pogosto premešajte.
2. Korak
Ko se jagode zmehčajo, jih z žlico nekoliko zmečkajte.
3. Korak
Vreli mešanici s termometrom izmerite temperaturo. Ko mešanica doseže 220 stopinj, jo odstavite z ognja. To bo trajalo približno 15 minut.
4. Korak
V veliki skledi zmešajte mandljevo moko, belo moko, koruzni škrob, ovsene kosmiče, sol, pecilni prašek in cimet.
5. Korak
Ko se sestavine dobro povežejo, dodajte stopljeno maslo, kokosovo olje, vanilijev ekstrakt, jajca, med in 60ml mleka. Z ročnim mešalnikom stepajte, dokler se ne oblikuje mehko testo, približno 3 minute.
6. Korak
Testo čim bolje oblikujte v kroglo (testo je zelo lepljivo) in ga pokrijte z živilsko folijo in postavite v hladilnik za vsaj dve uri.
7. Korak
Delovno površino posujte s približno 35g moke. Z rokami testo čim bolje razporedite po površini. Zgornji del testa posujte s preostalo moko in razvaljajte na debelino približno 3-6mm.
8. Korak
Testo razrežite na kvadrate velikosti 4 x 4 cm.
9. Korak
Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač za piškote obložite s peki papirjem.
10. Korak
V sredino vsakega kvadrata napolnite ploščice s približno 2 žlicami nadeva. Dve stranici kvadrata obrnite drugo proti drugi, da nastane pravokotnik. Nežno stisnite konce pravokotnika skupaj, da se nadev zapre.
11. Korak
Pravokotnik oz. ploščico položite na pripravljen pekač.
12. Korak
Vrhove ploščic premažemo s preostalim mlekom. Pecite 15-18 minut ali dokler se ploščice ne obarvajo svetlo zlato rjavo.
Za pripravo domačih žitnih ploščic potrebujemo naslednje pripomočke:
Velik pekač
Veliko skledo
Ponev
Kuhinjski termometer
Ročni mešalnik
Živilsko folijo
Valjar
Žlico
Za pripravo domačih žitnih ploščic potrebujemo naslednje sestavine:
85g mandljeve moke
180g bele moke
2 žlici koruznega škroba
80g ovsenih kosmičev
1/2 čajne žličke soli
1 čajno žličko pecilnega praška
1/2 čajne žličke cimeta
4 žlice raztopljenega masla
55g kokosovega olja
1 čajno žličko ekstrakta vanilije
2 jajci
85g medu
60ml in še posebej 2 žlici mleka
450g zamrznjenega mešanega jagodičevja
1 žlico limoninega soka
2 žlici sladkorja
Navodila za uporabo:
Domače žitne ploščice se pripravijo na sledeč način:
V veliki ponvi na srednje močnem ognju zmešajte jagodičevje, limonin sok in sladkor. Pogosto premešajte.
Ko se jagode zmehčajo, jih z žlico nekoliko zmečkajte.
Vreli mešanici s termometrom izmerite temperaturo. Ko mešanica doseže 220 stopinj, jo odstavite z ognja. To bo trajalo približno 15 minut.
V veliki skledi zmešajte mandljevo moko, belo moko, koruzni škrob, ovsene kosmiče, sol, pecilni prašek in cimet.
Ko se sestavine dobro povežejo, dodajte stopljeno maslo, kokosovo olje, vanilijev ekstrakt, jajca, med in 60ml mleka. Z ročnim mešalnikom stepajte, dokler se ne oblikuje mehko testo, približno 3 minute.
Testo čim bolje oblikujte v kroglo (testo je zelo lepljivo) in ga pokrijte z živilsko folijo in postavite v hladilnik za vsaj dve uri.
Delovno površino posujte s približno 35g moke. Z rokami testo čim bolje razporedite po površini. Zgornji del testa posujte s preostalo moko in razvaljajte na debelino približno 3-6mm.
Testo razrežite na kvadrate velikosti 4 x 4 cm.
Pečico segrejte na 180 stopinj. Pekač za piškote obložite s peki papirjem.
V sredino vsakega kvadrata napolnite ploščice s približno 2 žlicami nadeva. Dve stranici kvadrata obrnite drugo proti drugi, da nastane pravokotnik. Nežno stisnite konce pravokotnika skupaj, da se nadev zapre.
Pravokotnik oz. ploščico položite na pripravljen pekač.
Vrhove ploščic premažemo s preostalim mlekom. Pecite 15-18 minut ali dokler se ploščice ne obarvajo svetlo zlato rjavo.