Na trgu lahko najdemo kar precej okusnih pekočih omak, toda še vedno je včasih zabavno, da se z njihovo pripravo poigramo tudi sami.
Recept, ki ga predstavljamo, vsebuje zgolj 6 sestavin: Habanero čilije, koriander, limonin sok, kis, sol in česen. Seveda imate pri izbiri sestavin sami proste roke: kakšno sestavino lahko brez težav odvzamete ali pa jo zamenjate. Ne smemo pozabiti, da se okusi, zaradi njih pa tudi recepti, med seboj zelo razlikujejo. Vsak najbolje pozna le svoj okus ... :)
In veste kaj? Pekoče omake lahko naredite tudi iz dehidriranih oziroma sušenih čilijev! Končni rezultat je zelo podoben, kot če bi omako delali iz svežih čilijev. Pozorni moramo biti le na to, da hidrirane oziroma posušene čilije pred delom rehidriramo. To naredimo tako, da jih namočimo v zelo vročo vodo za vsaj 30 minut. Ko se zmehčajo, so pripravljeni za nadaljnje delo.
Kakšen je rok trajanja omake?
V hladilniku lahko taka omaka brez težav zdrži kar nekaj mesecev. Bistvo je v vsebnosti kisline, ki jo omaka vsebuje. PH naj bi bil nekje pod 4,6 lahko tudi okrog 4,0. Točen pH te omake ni znan, če pa vas skrbi, da bi se omaka v času, ko jo boste hranili v hladilniku, pokvarila, dodajte več kisa. S tem korakom boste znižali pH. Pozorni moramo biti še na to, da so stekleničke, kjer omako hranimo, popolnoma čiste ter tesno zaprte.
Pa dober tek!