Curry ali kari listi so v hindujščini poznani pod imenom kadi patta. Gre za pogosto uporabljeno začimbo, ki jo na vzhodu dodajajo skoraj v vse jed. Pri nas je ta začimba še vedno precej neznana, zato smo se odločili, da jo v tokratnem blog zapisu natančneje predstavimo.
Naj najprej razrešimo pogosto dilemo z imenom. Z besedo curry (kari) se označuje kar tri stvari:
- mešanico začimb curry,
- curry jed in
- curry liste.
Mešanica začimb curry in začimba curry listi se med seboj popolnoma razlikujejo. Mešanica je namreč sestavljena iz številnih različnih začimb (najpogosteje kurkuma, kumina, čili, mleti ingver, koriander ...), curry listi pa so listi karijevega drevesa, ki spada v družino citrusov.
Pomembno: curry listi in začimba curry sta med seboj nezamenljiva.
Curry listi rastejo na tropskem curry drevesu, ki je znan tudi pod imenom Murraya koenigii ali pa Bergera koenigii. Ta drevesa so se iz Indije, severne Tajske in Šri Lanki razširila še na Kitajsko, v Avstralijo, Nigerijo ... Lahko so majhna ali pa srednje velika. Najbolj uporabni deli rastline so seveda listi, a ponekod uporabljajo tudi korenine in drevesno skorjo.
Listi so svetleči, ozki in na vrhu špičasti. Sveži so zelo aromatični. Njihov okus pa je povsem unikaten. Če se samo poskušamo z besedami približati okusu, bi lahko rekli, da listi združujejo sladkoben okus po citrusih, limonski travi in janežu.
Curry liste se jedem največkrat dodaja že na začetku kuhanja, saj tako najbolj razvijejo svojo polno aromo. Liste po kuhanju poberemo iz jedi, saj so po okusu precej grenke. Na hitro jih lahko primerjamo z lovorovim listom.
Liste lahko po kuhanju iz jedi odstranimo, če pa nam je njihov okus všeč, pa jih lahko brez težav tudi pojemo, saj so popolnoma užitni.
Večina ljudi misli, da curry listi hrani dodajo zgolj okus, pa temu ni tako, saj vsebujejo tudi številna pomembna hranila. Glavna hranila, ki jih curry listi vsebujejo, so karbohidrati, vlakna, kalcij, fosfor, železo, magnezij in minerali. Vsebujejo tudi različne vitamine, kot so niacin, vitamin C, vitamin A, vitamin B in vitamin E.
Kako uporabiti curry liste?
Curry liste lahko uporabljamo tako sveže, kot tudi suhe, saj so tudi te zelo aromatični. Sveže liste lahko brez težav nadomestimo s suhimi, a je v tem primeru vseeno dobro, da v jed dodamo kakšen list več. Če suhe liste zmeljemo, dobimo fino mlete curry liste. Ta posip lahko dodamo skoraj kamorkoli in s tem jedem dodamo značilno aromo.
Vonj listov je zelo poseben; gre za mešanico vonja muškatnega oreščka in agrumov. Okus pa je topel, limonast in nekoliko grenak. Najpogosteje jih uporabljamo pri pripravi zelenjave, rib, morskih sadežev, riža ... Zmlete curryeve liste pogosto dodajajo curryevim mešanicam, saj zmesi pridajo nežno pikanten okus. Njihov okus se dobro dopolnjuje s česnom, čiliji, kardamonom, kokosovim orehom, kurkumo, poprom in kumino.
Indijska kuharska legenda Julie Sahni je v enem od svojih intervjujev celo zatrdila, da so »karijevi listi limonska trava tega stoletja«.
Za začetek ponujamo recept za indijsko jed s cury listi, ki se zelo dobro poda k morski hrani in zelenjavi – riž z limono.
Pa dober tek!