Izkoristi popust dobrodošlice. Vpiši kodo WELCOME in svoje naročilo znižaj za 10%. 😎

Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Curry (kari) listi: uporaba in recept

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • (1)
  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
    • difficulty
  • Št. sestavin: 14
curry (kari) listi: uporaba in recept

Curry ali kari listi so v hindujščini poznani pod imenom kadi patta. Gre za pogosto uporabljeno začimbo, ki jo na vzhodu dodajajo skoraj v vse jed. Pri nas je ta začimba še vedno precej neznana, zato smo se odločili, da jo v tokratnem blog zapisu natančneje predstavimo.


Naj najprej razrešimo pogosto dilemo z imenom. Z besedo curry (kari) se označuje kar tri stvari:

  • mešanico začimb curry,
  • curry jed in
  • curry liste.
Mešanica začimb curry in začimba curry listi se med seboj popolnoma razlikujejo. Mešanica je namreč sestavljena iz številnih različnih začimb (najpogosteje kurkuma, kumina, čili, mleti ingver, koriander ...), curry listi pa so listi karijevega drevesa, ki spada v družino citrusov.


Pomembno: curry listi in začimba curry sta med seboj nezamenljiva.


Curry listi rastejo na tropskem curry drevesu, ki je znan tudi pod imenom Murraya koenigii ali pa Bergera koenigii. Ta drevesa so se iz Indije, severne Tajske in Šri Lanki razširila še na Kitajsko, v Avstralijo, Nigerijo ... Lahko so majhna ali pa srednje velika. Najbolj uporabni deli rastline so seveda listi, a ponekod uporabljajo tudi korenine in drevesno skorjo.


Listi so svetleči, ozki in na vrhu špičasti. Sveži so zelo aromatični. Njihov okus pa je povsem unikaten. Če se samo poskušamo z besedami približati okusu, bi lahko rekli, da listi združujejo sladkoben okus po citrusih, limonski travi in janežu.



Curry liste se jedem največkrat dodaja že na začetku kuhanja, saj tako najbolj razvijejo svojo polno aromo. Liste po kuhanju poberemo iz jedi, saj so po okusu precej grenke. Na hitro jih lahko primerjamo z lovorovim listom.


Liste lahko po kuhanju iz jedi odstranimo, če pa nam je njihov okus všeč, pa jih lahko brez težav tudi pojemo, saj so popolnoma užitni.


Večina ljudi misli, da curry listi hrani dodajo zgolj okus, pa temu ni tako, saj vsebujejo tudi številna pomembna hranila. Glavna hranila, ki jih curry listi vsebujejo, so karbohidrati, vlakna, kalcij, fosfor, železo, magnezij in minerali. Vsebujejo tudi različne vitamine, kot so niacin, vitamin C, vitamin A, vitamin B in vitamin E.



Kako uporabiti curry liste?


Curry liste lahko uporabljamo tako sveže, kot tudi suhe, saj so tudi te zelo aromatični. Sveže liste lahko brez težav nadomestimo s suhimi, a je v tem primeru vseeno dobro, da v jed dodamo kakšen list več.  Če suhe liste zmeljemo, dobimo  fino mlete curry liste. Ta posip lahko dodamo skoraj kamorkoli in s tem jedem dodamo značilno aromo. 


Vonj listov je zelo poseben; gre za mešanico vonja muškatnega oreščka in agrumov. Okus pa je topel, limonast in nekoliko grenak. Najpogosteje jih uporabljamo pri pripravi zelenjave, rib, morskih sadežev, riža ...   Zmlete curryeve liste pogosto dodajajo curryevim mešanicam, saj zmesi pridajo nežno pikanten okus. Njihov okus se dobro dopolnjuje s česnom, čiliji, kardamonom, kokosovim orehom, kurkumo, poprom in kumino.

Indijska kuharska legenda Julie Sahni je v enem od svojih intervjujev celo zatrdila, da so »karijevi listi limonska trava tega stoletja«. Za začetek ponujamo recept za indijsko jed s cury listi, ki se zelo dobro poda k morski hrani in zelenjavi – riž z limono.



Pa dober tek!



BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Sestavine:

  • 2 jedilni žlici rastlinskega olja
  • ½ čajne žličke gorčičnih semen
  • ščepec semen komarčka
  • 2 blaga posušena čilija (cela)
  • zvrhana čajna žlička svežega ingverja
  • noževa konica kurkume
  • 4 jedilne žlice praženih arašidov
  • 15 posušenih curry listov
  • sol
  • 3 jedilne žlice limoninega soka
  • 350 g basmati riža
Tiktok mojacokolada

Navodila za uporabo:

1
V veliki poni segrejemo olje. Dodamo gorčična semena, semena komarčka in čilija. Pražimo, dokler sestavine rahlo ne porjavijo.
2
V ponev dodamo ingver, kurkumo, arašide, curry liste in sol. Pražimo približno 40 minut.
3
Vmešamo limonin sok in pražimo še kakšno minuto.
4
Nato v ponev dodamo že skuhan basmati riž. Med segrevanjem sestavine pomešamo, da se enakomerno razporedijo.
5
Serviramo.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno