Blogerki Natalija in Tamara - Our way everyday - sta tokrat z našimi začimbami ustvaril slastno sladico. Uporabili sta svojo inovativnost in recept za vsem dobro poznane cimetove polžke (»cinnamon rolls«) preoblikovali v cimetovo zloženko. Cimetovo zloženko lahko jeste kot samostojno sladico, lahko pa jo servirate še s karameliziranimi jabolki in kepico vanilijevega sladoleda. Njami!
Pa dober tek!
?
Cimetova zloženka
Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo cimetove zloženke:
Sestavine za cimetovo zložeko
za testo:
- 460 g moke
- 60 g sladkorja
- 1 zavitek suhega kvasa
- ½ čajne žličke soli
- 50 g masla
- 80 ml mleka
- 60 ml vode
- 2 jajci
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
Za posip:
- 75 g belega sladkorja
- 75 g rjavega sladkorja
- 50 g masla
- 2 čajni žlički cimeta
Postopek priprave zloženke:
- V večji posodi skupaj zmešamo vse suhe sestavine - moko, sladkor, kvas in sol. Posodo postavimo na stran.
- V drugo posodo dodamo maslo in mleko ter segrevamo toliko časa dokler se maslo popolnoma ne raztopi. Posodo nato odstavimo s štedilnika, dolijemo še vodo in počakamo pet minut, da se mešanica ohladi.
- Mokre sestavine dodamo prej pripravljeni mešanici moke, sladkorja, kvasa in soli ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami.
- Masi nato dodamo še dve jajci in vanilijev sladkor. Maso dobro pregnetemo z rokami.
- Pripravljeno testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 45 minut.
- Po 45 minutah testo še enkrat pregnetemo in pustimo vzhajati še 10 minut. Medtem pripravimo posip.
- V posodici najprej raztopimo maslo. V drugi posodici zmešamo skupaj beli in rjavi sladkor ter cimet.
Posip
- Testo je nato pripravljeno za valjanje. Razvaljamo ga na približno pol centimetra in premažemo s stopljenim maslom. Čez nato potresemo še cimetovo mešanico.
Razvaljano testo in cimetova mešanica
- Z nožkom ali valjčkom za rezanje testo razrežemo na približno enako velike kvadratke, ki jih nato zložimo enega na vrh drugega (delajte manjše »stolpce«, da jih boste kasneje lažje premaknili v pekač).
Trakce oziroma kvadratke zložimo v stolpce
- Pripravite si še manjši pekač, ki ga namastite z maslom, v katerega nato prestavite pripravljene stolpce iz testa (pozor: ko stolpce prestavite v pekač, jih polagate v vodoravni liniji kot prikazano na sliki).
- Pečico segrejete na 180° C in cimetovo zloženko pečete približno 45 minut.
- Ko je pripravljena, jo lahko servirate kot samostojno sladico ali pa zraven dodate še karamelizirana jabolka in kepico vanilijevega sladoleda.
Cimetova zloženka
Pa dober tek!