Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Cimetova zloženka

  • (1)
  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 13
cimetova zlozenka

Blogerki Natalija in Tamara - Our way everyday - sta tokrat z našimi začimbami ustvaril slastno sladico. Uporabili sta svojo inovativnost in recept za vsem dobro poznane cimetove polžke (»cinnamon rolls«) preoblikovali v cimetovo zloženko. Cimetovo zloženko lahko jeste kot samostojno sladico, lahko pa jo servirate še s karameliziranimi jabolki in kepico vanilijevega sladoleda. Njami!




Pa dober tek!




 ? Cimetova zloženka Sestavine, ki jih potrebujemo za pripravo cimetove zloženke:  Sestavine za cimetovo zložeko za testo:

  • 460 g moke
  • 60 g sladkorja
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • ½ čajne žličke soli
  • 50 g masla
  • 80 ml mleka
  • 60 ml vode
  • 2 jajci
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
Za posip:
  • 75 g belega sladkorja
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 čajni žlički cimeta

Postopek priprave zloženke:
  • V večji posodi skupaj zmešamo vse suhe sestavine - moko, sladkor, kvas in sol. Posodo postavimo na stran.
  • V drugo posodo dodamo maslo in mleko ter segrevamo toliko časa dokler se maslo popolnoma ne raztopi. Posodo nato odstavimo s štedilnika, dolijemo še vodo in počakamo pet minut, da se mešanica ohladi.
  • Mokre sestavine dodamo prej pripravljeni mešanici moke, sladkorja, kvasa in soli ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami.
  • Masi nato dodamo še dve jajci in vanilijev sladkor. Maso dobro pregnetemo z rokami.
  • Pripravljeno testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 45 minut.
  • Po 45 minutah testo še enkrat pregnetemo in pustimo vzhajati še 10 minut. Medtem pripravimo posip.
  • V posodici najprej raztopimo maslo. V drugi posodici zmešamo skupaj beli in rjavi sladkor ter cimet.
Posip
  • Testo je nato pripravljeno za valjanje. Razvaljamo ga na približno pol centimetra in premažemo s stopljenim maslom. Čez nato potresemo še cimetovo mešanico.
Razvaljano testo in cimetova mešanica
  • Z nožkom ali valjčkom za rezanje testo razrežemo na približno enako velike kvadratke, ki jih nato zložimo enega na vrh drugega (delajte manjše »stolpce«, da jih boste kasneje lažje premaknili v pekač).
Trakce oziroma kvadratke zložimo v stolpce
  • Pripravite si še manjši pekač, ki ga namastite z maslom, v katerega nato prestavite pripravljene stolpce iz testa (pozor: ko stolpce prestavite v pekač, jih polagate v vodoravni liniji kot prikazano na sliki).
  • Pečico segrejete na 180° C in cimetovo zloženko pečete približno 45 minut.
  • Ko je pripravljena, jo lahko servirate kot samostojno sladico ali pa zraven dodate še karamelizirana jabolka in kepico vanilijevega sladoleda.
Cimetova zloženka

Pa dober tek!

 
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Cimetova zloženka

  • Čas priprave: 30 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 13

Sestavine:

  • 460 g moke
  • 60 g sladkorja
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • ½ čajne žličke soli
  • 50 g masla
  • 80 ml mleka
  • 60 ml vode
  • 2 jajci
  • 1 zavitek vanilijevega sladkorja
  • 75 g belega sladkorja
  • 75 g rjavega sladkorja
  • 50 g masla
  • 2 čajni žlički cimeta

Navodila za uporabo:

1. Korak

V večji posodi skupaj zmešamo vse suhe sestavine – moko, sladkor, kvas in sol. Posodo postavimo na stran.

2. Korak

V drugo posodo dodamo maslo in mleko ter segrevamo toliko časa dokler se maslo popolnoma ne raztopi. Posodo nato odstavimo s štedilnika, dolijemo še vodo in počakamo pet minut, da se mešanica ohladi.

3. Korak Mokre sestavine dodamo prej pripravljeni mešanici moke, sladkorja, kvasa in soli ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami.
4. Korak Masi nato dodamo še dve jajci in vanilijev sladkor. Maso dobro pregnetemo z rokami.
5. Korak Pripravljeno testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 45 minut.
6. Korak Po 45 minutah testo še enkrat pregnetemo in pustimo vzhajati še 10 minut. Medtem pripravimo posip.
7. Korak V posodici najprej raztopimo maslo. V drugi posodici zmešamo skupaj beli in rjavi sladkor ter cimet.
8. Korak Testo je nato pripravljeno za valjanje. Razvaljamo ga na približno pol centimetra in premažemo s stopljenim maslom. Čez nato potresemo še cimetovo mešanico.
9. Korak Z nožkom ali valjčkom za rezanje testo razrežemo na približno enako velike kvadratke, ki jih nato zložimo enega na vrh drugega (delajte manjše »stolpce«, da jih boste kasneje lažje premaknili v pekač).
10. Korak Pripravite si še manjši pekač, ki ga namastite z maslom, v katerega nato prestavite pripravljene stolpce iz testa (pozor: ko stolpce prestavite v pekač, jih polagate v vodoravni liniji kot prikazano na sliki).
11. Korak Pečico segrejete na 180° C in cimetovo zloženko pečete približno 45 minut.
12. Korak Ko je pripravljena, jo lahko servirate kot samostojno sladico ali pa zraven dodate še karamelizirana jabolka in kepico vanilijevega sladoleda.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno