Sestavine:
- 500 g bele moke
- žlička solnega cveta
- 1/2 kocke kvasa
- 4 manjše rdeče pese
- 2 žlici grškega jogurta
- 1 žlica olja
- kumina v prahu
Rdeča pesa je vir zdravja za naše srce in ožilje. Kar največ iz nje
dobimo, če jo še surovo sprešamo v presni sok. Uživamo pa jo lahko tudi
kuhano v solatah, juhah, lahko jo vložimo ali pečemo... Možnosti je veliko.
Ko kupujemo peso, bodimo pozorni, da
je gomolj čvrst in nepoškodovan. Hranimo jo v hladilniku, zavito v papir a
ne dlje kot teden dni. Ker vsebuje veliko nitratov, ni primerna za otroke
mlajše od 6 mesecev. Nitrati pa so soli dušikove kisline in so močni
antioksidanti. Sedaj, ko vemo nekaj malega o rdeči pesi, se lahko posvetimo
receptu za pripravo bombetk.
Peso olupimo, narežemo na kocke in jo prelijemo z ravno toliko vode, da je prekrita. Solimo, dodamo kumino in kuhamo do mehkega - približno 30 minut. Kuhano ohladimo in z vodo vred zmiksamo v gladko maso.
Moko zmešamo s kvascem (kvas, voda, sladkor, moka) dodamo še olje in jogurt. Vodo, ki je prisotna pri pripravi navadnega kruha, v tem primeru zamenjamo z zmiksano peso. Dodajamo jo postopoma in mešamo v gladko testo.
Nato oblikujemo klobaso iz testa in jo narežemo na enakomerne kose iz katerih oblikujemo bombetke - majhne hlebčke.
V dlani si damo par kaplic olja in vsako bombetko dobro "premažemo" z
rokami in postavimo na peki papir. Bombetke pustimo vzhajati še 15-30 minut, pečico pa ogrejemo na 250
stopinj celzija. Na dno pečice postavimo tudi še en prazen pekač,v katerega
bomo zlili pol dcl vode, ki bo poskrbela, da bombetke ne bodo med peko
izsušene.
Vzhajane bombete torej damo v ogreto pečico, istočasno nalijemo vodo v
spodnji pekač in hitro zapremo pečico. Pečemo 15 minut - toliko da skorja začne rahlo spreminjati barvo. Pečene vzamemo iz pečice in jih pokrijemo s servetom, da se ohladijo
in postanejo prijetno mehke.
Sedaj pa se lahko prične drugi del ustvarjanja. Obložite si svoje
čudovito obarvane bombete popolnoma po svojem okusu,... Hamburger je najpogostejša izbira, lahko pa uporabite razne namaze: skutin, tunin, zelenjavni...
P.S. Uporabite lahko tudi našo rdečo peso v prahu - ta bo prav tako
lepo obarvala vaše testo :) *Pa dober tek!*
Recept je prispevala
Monika.