Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Bezgov sirup z zvezdastim janežem

  • (1)
  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 8
bezgov sirup z zvezdastim janezem

V poletnih dneh se zelo priležejo hladni in osvežilni napitki. Eden od njih je zagotovo bezgov sirup.


Za pripravo bezgovega sirupa moramo najprej nabrati bezgove cvetove. Bezeg raste ob poteh, živih mejah, gozdnih obronkih in na vrtovih. Pozorni moramo biti na to, da cvetove nabiramo v čim manj onesnaženem okolju in stran od prometnih cest. V tem primeru nam bezgovih cvetov ni potrebno prati, s tem pa na cvetovih ohranimo veliko dišečega cvetnega prahu.


V kolikor želite pripraviti večjo količino sirupa (vsekakor priporočamo), sestavine samo pomnožite.




Čin-čin!


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Bezgov sirup z zvezdastim janežem

  • Čas priprave: 20 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 8

Sestavine:

  • 1 liter vode
  • 1 kilogram sladkorja /*če imate radi manj sladke sirupe, lahko to količino še zmanjšate, a ne na manj kot 700 g. Sladkor namreč deluje kot konzervans
  • 1 limona
  • 20 g citronske kisline
  • 3 janeževe zvezde

Navodila za uporabo:

1. Korak Pripravimo si večji lonec. Vanj vlijemo vodo in ga postavimo na štedilnik. Ko voda zavre, štedilnik ugasnemo. V vodo vlijemo sladkor in citronsko kislino. Mešamo toliko časa, dokler se vse ne raztopi.
2. Korak Ko se voda ohladi (lahko je še mlačna), vanjo dodamo bezgove cvetove.
3. Korak Limone narežemo na kolobarčke in jih dodamo v lonec. Dodamo še janeževo zvezdo in lonec pokrijemo.
4. Korak Pustimo, da se sirup namaka 24 oziroma 48 ur.
5. Korak Pripravimo si steklenice, ki jih najprej dobro operemo in kasneje še steriliziramo. Pečico segrejemo na 110 stopinj, na rešetko postavimo krpo, nanjo pa navzdol obrnjene ali pa ležeče postavljene steklenice in pokrovčke. V pečici pustimo približno 20-30 minut.
6. Korak Pripravimo si drugo večjo posodo ali pa vrč. Prek postavimo cedilo, čez cedilo pa še sterilno gazo. Sok precedimo, nato pa z gazo ožamemo še cvetove. Nato tekočino prelijemo v še tople steklenice, ki jih takoj dobro zapremo. Pozor, steklenic nikoli ne nalivamo do vrha zamaška.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno