Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Najboljša gobova juha in kako jo pripraviti

  • Čas branja Čas branja: 4 minute
najboljsa gobova juha

Gobova juha je klasika. Ta preprosta a hkrati bogata kulinarična jed ne sme manjkati na različnih slavjih, ob praznikih, dobro se prileže tudi ob nedeljskem kosilu. Da dobimo tisti pristen okus gobove juhe, moramo poleg gob dodati pravo mešanico začimb. Za dobro gobovo juho so primerne vse užitne gobe - jurčki, štorovke, lisičke in tudi šampinjoni. Seveda uporabite samo tiste gobe, ki jih dobro poznate! 

RECEPT – NAJBOLJŠA GOBOVA JUHA

Ste iz gozda prinesli še eno košarico gob in imate radi juhe? 

Na začetku jeseni, ko je sezona gob v razcvetu, je to ena izmed najprimernejših jedi, ki vas ne bo le nasitila, ampak tudi lepo ogrela. Tokrat poskusite predelati gobe tako, da skuhate okusno gobovo juho (s smetano) po receptu izkušenih kuharjev, ki vedo, kako se to počne. Njena priprava ni le enostavna, temveč vas bo polni kremni okus z dodatkom izbranih začimb in vonjem po gobah dobesedno omamil. V našem BAM receptu za pripravo gobove juhe dodajamo več začimb, kot jih večina ponavadi dodaja v gobovo juho. Predvsem vas bo najverjetneje začudila ena - katera, vam zaupamo v nadaljevanju. 

Gobova juha ima v Sloveniji tradicijo

Gobova juha ima svoje trdno mesto v evropski kuhinji že dolgo – in to v številnih oblikah. Od preprostih juh do zgoščenih ali z jušno osnovo. Gobe se že od nekdaj nabirajo na številnih območjih slovenskih gozdov, predvsem kot lahko dostopno in okusno živilo. V preteklosti so pogosto in priljubljeno pripravljali gobovo juho s prežganjem (moka, prepražena na maslu, ki je vsebino juhe zgostila in lepo povezala). Sčasoma so v premožnejših družinah začeli gobove juhe izboljševati z mlekom in smetano. 

Gobova juha je povezana s pomembnimi dnevi in prazniki

Zlasti z božičem. Pravijo, da je najboljša gobova juha za to, da si pogrejemo želodec in srce. Ne samo, da gobova juha pogreje, ampak tudi zagotovi potrebna hranila. Naši predniki so to vedeli intuitivno, saj so si gobovo juho v sezoni gob privoščili večkrat. Nič drugače ni bilo ob nedeljah, na božični večer ali ob praznikih. V revnih družinah so juho izboljšali s prežganjem in jo jedli s kruhom. Že naše babice so poznale blagodejne učinke tople juhe na splošno zdravje. Priprava gobove juhe je še danes zelo preprosta in poceni, saj potrebujemo le zelenjavo in začimbe.

Preprosta za pripravo in čudovitega okusa

Priprava gobove juhe je še danes zelo preprosta in poceni, saj potrebujemo le zelenjavo in začimbe. In čeprav so gobe same po sebi “težke”, se v juhi zelo dobro priležejo po zaslugi prave mešanice začimb, kot so majaron, kumina, poper in tudi timijan. Da, prav ste prebrali, naša gobova juha poleg majarona vsebuje tudi timijan, ki ji doda prav posebno svojevrstno noto.

Najboljša gobova juha z začimbami, ki ji dajejo značaj

Naj začnemo pri majaronu, ki je osnovna začimba gobove juhe. Majaron pogosto zamenjujejo z origanom - in nič čudnega, saj je origano znan tudi kot divji majaron. Vendar je pravi majaron - sladki ali vozličasti majaron - edinstven. Zaradi dodatka majarona se gobova juha razbohoti z blagim slanim okusom in deluje tako usklajeno. Majaron je začimba, ki se lepo uigra z okusom gob in še zaokroži njihov žametni okus ter vonj. Najboljši okus razvije, če ga dodate tik pred koncem kuhanja.Ker se majaron najraje druži s timijanom smo se v našem receptu odločili, da bo gobova juha obogatena tudi z dodatkom te slavne mediteranske začimbe. Timijan ima zelo aromatičen in sladko zemeljski okus in se lepo poda k mesnim ter zelenjavnim jedem. Sicer ga lahko kuhamo dlje časa, a vseeno priporočamo, da ga v gobovo juho dodate skupaj z majaronom pred koncem kuhanja.

Gobova juha ni tako dobra brez peteršilja

Peteršilj je obvezna sestavina slovenskih jedi, tudi gobove juhe. Ko nimate pri roki svežega, uporabite posušeni peteršilj, ki prav tako lepo razvije sladkoben okus. Tako kot za ostali začimbi, tudi za peteršilj velja, da ga ne smemo predolgo kuhati, zato ga k jedem dodamo tik pred koncem kuhanja. Za “piko na i” ga posujte na postrežen krožnik in gobova juha bo dobila svojo zelenkasto preobleko.  V našem receptu za gobovo juho dodajamo tudi sled kumine, ki s sladkobnim orientalskim vojnem in okusom razpusti ostrino čebule in česna. Hkrati kumina blagodejno deluje na želodec in prebavo. Kumine se v juhi ne sme čutiti oziroma okusiti, zato jo dodamo samo malo na začetku.Po želji lahko gobovo juho malce popoprate. Najbolje pa je, da poper postrežete ob jedi skupaj s soljo ter vsakemu posamezniku prepustite, da juho začini po svojem okusu.

Čebula v prahu prihrani jok in čas

Osnova vsake zelenjavne ali mesne jedi je čebula. Tako univerzalna, da si enostavno ne znamo predstavljati kuhinje brez čebule. Se spomnite babice ali mame, kako je rezala čebulo in zraven jokala? Nobene potrebe ni, da bi ob rezanju čebule jokali tudi vi. Ker se tudi  gobova juha začne s čebulo, vam priporočamo, da se namesto za trpeče rezanje čebule odločite za enostavnejšo in priročnejšo mleto čebulo v prahu. Mleta čebula v prahu je idealna rešitev, ko se vam mudi in takrat, ko želite gobovo juho postreči brez izrazitih koščkov čebule. Dodajte jo na začetku, da bo razvila še močnejšo aromo. Prav tako v gobovi juhi ne sme manjkati njen bratranec česen. Tudi česen lahko zdaj dobite zmlet, v prahu, da si prihranite lepljive prste in neprijeten vonj, ki vas spremlja še naslednji dan. Česen v prahu dodajate v juho kasneje in ga ne pražite tako kot čebulo, da ne pogreni.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-1,95 €
Skupaj:
17,55 €

O avtorju

Teja .
Vsebinski marketing

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno