Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kajenski poper in kurkuma: kombinacija

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
kajenski poper in kurkuma: kombinacija

Kajenski poper in kurkuma sta eksotični začimbi, ki sta razširjeni po vsem svetu.

Obe imata svojstvene karakteristike: kurkuma svojo rumeno barvo in blago pikanten, malce jedek okus, kajenski poper pa svojo rdečo barvo in pekočost.


Obe začimbi lahko v kulinarične namene uporaljamo na nešteto načinov.


Kurkumo je nepogrešljiva pri pripravi curryev, rižot, leče, krompirja, zlatega mleka ..., kajenski poper pa je začimba, ki jo jedem navadno dodajamo z željo po rahlo pekočem občutku v ustih. Mnogokrat pozabimo, da so številne začimbe, ki jih danes uporabljamo pri kuhanju, v zgodovini različne kulture uporabljale tudi v medicinske namene. V zadnjem času se pojavlja vse več raziskav, kjer raziskovalci poskušajo doumeti posebne učinke začimb in drugih živil. Ena od raziskav UCLA Brain Research Institute and Memorial Sloan-Kettering Cancer center nakazuje na to, da bi redno dodajanje kombinacije teh dveh začimb jedem lahko blagodejno učinkovalo na prebavo pa tudi bolezni, kot je na primer rak ... Povejmo najprej nekaj malega o vsaki začimbi...

Kurkuma


Mleta rumena ostra začimba je produkt, ki ga dobimo z mletjem rumenega razvejanega korena. Koren je podoben ingverju, saj sta rastlini v sorodu. Rumenooranžno barvilo v kurkumi se imenuje kurkumin. Le-ta naj bi bil tudi kurkumina najbolj zdravilna učinkovina. Poleg tega kurkuma vsebuje tudi mangan, železo, vitamin B6, vlaknine in kallij. Več o kurkumi in njenih učinkih za zdravje si lahko preberete TUKAJ.


Kajenski poper


Najprej pomembna informacija za vse tiste, ki tega še ne veste – ko govorimo o kajenskem popru, ne govorimo o pravem popru temveč o posebni vrsti paprike. Izvira iz Amerike in je ena od mnogih rastlin, ki jih je Kolumb predstavil španski kraljici in kralju. Glavna učinkovina, zaradi katere je kajenski poper znan, je kapsaicin. Poleg tega vsebuje tudi vitamine C, B6, E, kalij in mangan. Več o zdravilnih učinkih kajenskega popra si lahko preberete TUKAJ.


Kombinacija kajenskega popra in kurkume


Mešanica teh dveh začimb je pogosto uporabljena za indijske jedi, tajsko, vitenamsko in celo kitajsko kulinariko. Obe začimbi imata veliko hranil, ki se v kombinaciji dobro dopolnjujejo.

Na spletu smo zasledili tudi recept za detoks napitek: Potrebujemo manjši kos svežega ingverja, čajno žličko kurkume v prahu, noževo konico kajenskega popra v prahu, sok dveh ali treh limon, vodo in med.

Ingver najprej olupimo in narežemo. Zalijemo z dvema skodelicama vode in kuhamo do vretja. Po vretju koščke ingverja “precedimo” še skozi stiskalo za česen, da iz njega iztisnemo največ. Ko se ingverjev čaj malo ohladi, vmešamo še kurkumo, kajenski poper, med in sveže iztisnjen limonin sok. Nekaj dni zapored zjutraj spijemo tako pripravljeno skodelico čaja.BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,59 €
Skupaj:
5,31 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno