Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Kajenski poper-zanimivosti in uporaba

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
kajenski poper-zanimivosti in uporaba

Kajenski poper je pekoča paprika izvira iz Srednje in Južne amerike. Ime je dobila po glavnem mestu Francoske Gvajane, *Cayenne*. Po semenih, ki so jih našli na tleh jam, starodavnih človeških prebivališčih, in po fosiliziranih izločkih, so znanstveniki ugotovili, da so ljudje pekoče paprike jedli že leta 7000 pr. n. š.

1. Izvor kajenskega popra


Kajenska paprika je pogosta hrana plemena Hunza v Aziji, poleg marelic, njenih koščic, prosa in ostale preproste hrane. TI ljudje živijo več kot sto let, kar nekateri pripisujejo hrani, ki jo uživajo dnevno, saj pojedo veliko hrane, ki spodbuja delovanje imunskega sistema in deluje protivnetno. Kajenska paprika je tudi na Havajskem otočju rasla že leta 1897, kjer so ji dali ime “havajska čili paprika”. Danes kajenski poper najdemo povsod po svetu, vedno več ljudi pa ga uporablja zaradi pozitivnih vplivov na zdravje. V zadnjem času je zanimiv in popularen način rastruplanja in hujšanja dijeta s kajenskim poprom, ki organizem očisti tako, da toksine “odplakne” iz telesa. Po tej dieti morate šestkrat na dan popiti napitek iz limone in kajenskega popra, dieta pa traja približno deset dni. Po receptu morate zmešati dve žlici limoninega soka, dve žlici javorjevega sirupa, ščepec kajenskega popra in 2 dcl vode.


2. Kako uporabljamo kajenski poper?


Ko kupujete kajenski poper, izberite sveže paprike čim bolj rdeče barve, z zdravim pecljem. Preverite, da paprika nima pikic ali plesni. Konica ne sme biti pošlodovana, paprika pa mora izgledati trda. Doma jih v plastični vrečki hranite v hladilniku, kjer bodo ostale sveže približno en teden. Zelo uporabne so tudi posušene paprike, ki se jih pri nas da dobiti v za to specializiranih trgovinah. Hranite jih v zaprti posodi na suhem in temnem prostoru. Posušene paprike lahko zmeljete na roko, ali pa že kupite mleti kajenski poper. Sveža kajenska paprika se uporablja za pekoče pijače, omake, čatnije ali celo za vlaganje. Pred uporabo jih je treba seveda oprati. Kajenski poper v prahu pa se uporablja, da je jed malo bolj pekoča (in zdrava).

Dobro gre k mesu, testeninam, jajcem, oreščkom in zelenjavi, možnosti je ogromno. Jed začnite s polovico čajne žličke, nato pa kajenski poper dodajajte po okusu. Ne pozabite, z uporabo kajenskega popra jed postane bolj pekoča, morda preveč za tiste, ki pekoče hrane ne marajo preveč ali pa je niso vajeni.

Če želite na hitro preizkusiti neverjetne zdravilne lastnosti kajenskega popra, si pripravite napitek. Zmešajte vodo, limonin sok in kajenski poper in dobili boste podobno pijačo, kot se uporablja pri dieti s kajenskim poprom. Ta napitek tudi razstruplja. V trgovinah se dobijo tudi kreme, ki vsebujejo kapsaicin, glavno sestavino kajenskega popra. S temi kremami se zdravijo okužbe kože, bolečine in napetost v mišicah. Malo kreme si namažite tam, kjer vas boli in občutili boste zmanjšanje bolečine.


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-10,51 €
Skupaj:
94,59 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno