Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Garam masala: kaj je to in kje se uporablja?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
garam masala je zacimba ki jo boste najpogosteje srecali v indijskih zelenjavnih ali mesnih jedeh

Garam masala je začimba, ki jo boste najpogosteje srečali v indijskih zelenjavnih ali mesnih jedeh. V severnoindijski kuhinji je začimba garam masala običajno v obliki prahu, medtem ko se v južnem delu države garam masala pogosto oblikuje v pasto s kokosovim mlekom, kisom ali vodo. Izdeluje se vse leto. Garam masala se včasih uporablja samostojno, lahko pa se meša tudi z drugimi začimbami.

Garam masala je začimba, ki jo boste najpogosteje srečali v indijskih zelenjavnih ali mesnih jedeh. V severnoindijski kuhinji je začimba garam masala običajno v obliki prahu, medtem ko se v južnem delu države garam masala pogosto oblikuje v pasto s kokosovim mlekom, kisom ali vodo. Izdeluje se vse leto. Garam masala se včasih uporablja samostojno, lahko pa se meša tudi z drugimi začimbami.

Kaj sploh je garam masala?

Garam masala je torej mešanica mletih začimb, ki se pogosto uporabljajo v indijski kuhinji. Začimba mešanica, ki ustvari garam masalo, je mašnica začimb, ki se običajno popečejo, da poudarijo več okusa in arome, in nato zmljejejo v prah. Beseda “masala” preprosto pomeni "začimbe", garam pa "pekoče". Vendar pa garam masala ni nujno posebej začinjena mešanica. Oblika v prahu je običajno brez glutena, veganska in vegetarijanska, medtem ko lahko pasta garam masale, vsebuje alergene.

Iz kakšnih začimb je sestavljena?

Ko kupujete garam masalo, boste ugotovili, da gre za začimbno mešanico koriandra, kumina, kardamoma, komarčka, klinčkov, lovorja, cimeta in črnega popra. V nekaterih različicah lahko najdete tudi muškarni orešček, kurkumo, žafran, ingver, česen, gorčična semena, janež ali celo posušen rdeč čili. Garam masala zaradi mešanice začimb oddaja toplino, sladkost, cvetlične note in pridih toplote črnega popra. Poznana je tako kot prijetno dišeča začimba kot začimba okusov. Medtem ko vas lahko začimb kot so kumina, koriander in kurkuma morda spomnijo na curry, garam masala na splošno ni pekočega okusa.

Kako kuhamo in kdaj uporabimo začimbo garam masala?

Garam masalo običajno dodamo ob koncu kuhanja, da ne le začini jedi ampak jim doda tudi aromo. Garam masala se uporablja za številne mesne in ribje jedi. Najdete jo tudi v vegetarijanskih in veganskih jedeh ter juhah na osnovi stročnic in zelenjave. Ker garam masala preprosto pomeni »začimbe z različnimi stopnjami toplote«, imate veliko manevrskega prostora, če potrebujete nadomestek pri pripravi indijskih jedi.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0.59 €
Skupaj:
5,31 €

O avtorju

Teest T.
Ustvarjalka vsebin
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno