Domača zeliščna sol – vegeta

objavljeno v Nasveti in ideje, Recepti, Začimbe, Zelenjavne jedi | 0

Verjetno tudi sami radi pripravljate domače začimbne in zeliščne mešanice, kajne? Ste kdaj razmišljali o tem, da bi si naredili domačo vegeto? Vam je domača zeliščna sol – vegeta – znana? Če je vaš odgovor ne, potem berite naprej … 🙂

V tem receptu vam predstavljam, kako pripraviti eno izmed mojih najljubših različič domače zeliščne soli oz. domače vegete.

Domača zeliščna sol - vegeta

Kaj potrebujemo:
 • mešalnik
 • dehidrator/sušilnik
 • deska
 • nož
 • strgalnik (ribežen)
 • mlinček za kavo
 • peki papir
 • posodice
Sestavine za domačo zeliščno sol:
 • 1 cela stebelna zelena (brez listov)
 • 10 korenčkov
 • 3 – 5 rdeče (ptujske) čebule
Postopek izdelave domače zeliščne soli:

STEBLNA ZELENA:
Stebla zelene operemo, osušimo in narežemo na manjše koščke, ki jih kasneje lahko tudi zmiksamo v mešalniku oziroma blenderju. Listke prej potrgamo, nasekljamo in jih pustimo, da se posušijo v hladilniku v manjši posodici. Sušenje v hladilniku ohranja zelenjavi njeno svežo barvo. Ker stebla zelene vsebujejo veliko vode, vam svetujem, naj bodo le-ta grobo zmleta.

KORENČEK:
Vzamemo korenčke in jih naribamo ali zmiksamo v mešalniku. Ker tudi korenje vsebuje veliko vode, vzamemo gazico in sok korenja precedimo v kozarček. Tako se bo korenje v sušilniku hitreje posušilo, vam pa ostane okusni sok, ki ga lahko primešate v domač pomarančni sok, smoothie ali pa ga popijete kar tako. 🙂

RDEČA ČEBULA:
Čebulo olupimo in nasekljamo na manjše koščke.

Ko vse tri sestavine pripravimo, jih porazdelimo v sušilnik tako, da se med seboj ne mešajo. V kolikor imate “luknjast” sušilnik, izrežite podložke iz peki papirja v obliki sušilnika, da zelišča ne bodo padla skozi.

V dehidratorju sušimo na maksimalno 45 stopinjah, saj želimo, da  domača zeliščna sol – vegeta – ohrani vse hranilne snovi. Sušimo 18 ur oziroma čas sušenja prilagodimo svojemu sušilniku, saj najbolj poznamo njegovo delovanje. Ko je zelenjava presušena – to pomeni, da jo lahko zdrobimo med prsti – je dokončno pripravljena.

Vsako vrsto posušene zelenjave stresemo v mlinček in jo miksamo toliko časa, dokler ne dobimo drobnega prahu. Pri čebuli vam priporočam, da ne miksate predolgo, saj je čebula lepljiva in lahko pri miksanju nastanejo grudice.

Domača zeliščna sol - vegeta (sušenje zeliščne soli)

Vse tri sestavine skupaj zmešamo in dobimo čudovito doma pripravljeno zeliščno sol – vegeto.

Domača zeliščna sol - vegeta (zmes vseh treh začimb)

Opombe:

V stebelni zeleni je velik delež natrija, zato daje tej domači vegeti slani okus. Prav tako pa so vse tri sestavine naravni vir joda. Če pa vam je zeliščna sol premalo slana, ji lahko dodate tudi ščepec mlete himalajske soli, saj bo s tem njen okus bolj intenziven. V kolikor nimate dehidratorja, se lahko poslužite tudi pečice – temperatura (v kolikor lahko) in čas sušenja ostajata enaka. Namesto čebule lahko uporabite tudi por – narezan ali v prahu.

Uporaba: osebno jo najraje potresam po solati, lahko pa jo uporabimo praktično kjerkoli – v enolončnicah, omakah, kot posip na različnih jedeh …

Želim vam veliko užitkov pri priprave vaše doma pripravljene zeliščne soli – vegete.

Pa dober tek!