Baza sledečih namazov je čičerika. Ta hvaležna stročnica deluje v sladkih in slanih variantah. Ko jo zmeljemo, se ustvari krema, ki odlično deluje kot namaz. Čičerika sicer ni uporabna samo kot namaz, ampak jo lahko uporabljamo tudi popečeno kot prigrizek ali pa jo dodamo enolončnicam.
In to je tudi vse, kar morate storiti!
Nato iz električnega mešalnika namaz predevate v steklen kozarček za vlaganje. Pri tem si pomagajte z žlico ali z lopatko, da dobite iz mešalnika čim večjo količino namaza. Kozarček nato zaprite in ga postavite v hladilnik vsaj za kakšno uro, da se ohladi. To bo tudi pomagalo, da se bo rahlo strdil in s tem postal lažje mazljiv. To predvsem velja za kokosov namaz. Vsi trije zdržijo v hladilniku 10-14 dni. Morda celo dlje, a odsvetujemo, da jih puščate v hladilniku predolgo časa.
Nasveti pri pripravi namazov
Čičeriko lahko kupite tudi suho, jo namočite čez noč oz. za 12 ur in jo nato še uro in pol kuhate. V nasprotnem primeru kupite čičeriko v konzervi ali steklenem kozarcu, ki je že kuhana. V tem primeru čičerikam samo slečete kožice in že je pripravljena za uporabo.
Namaz bo veliko lepše mazljiv, če čičerikam slečete kožice. To sicer ni nujno potrebno, a bo namaz vseboval večje kosme, saj se kožice težje nasekljajo v mešalniku. Sama imam raje, da so brez srajčk, čeprav to pomeni manj vlaknin. Izbira pa je vaša, poskusite lahko obe opciji in se nato odločite, katera vam najbolj ustreza.
Na soncu posušeni paradižniki so navadno v olju, a vseeno bodite pozorni, da kupite tiste, ki so res v olju. Olje, ki je navedeno v seznamu sestavin, je lahko tudi olje, v katerem so shranjeni paradižniki, lahko pa uporabite sveže olivno olje.
Recepte je prispevala Vita.
Pa dober tek! :)