Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Slivova pita z vanilijo, lešniki in orehi

  • (1)
  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 27
slivova pita z vanilijo lesniki in orehi

Sezonska pita malo drugače.


Točen in natančno opisan postopek priprave krhkega testa za pite si lahko ogledate tukaj osnovno krhko testo za pite


Na hitro pa samo nekaj napotkov: 

  • Pito pripravljamo z maslom sobne temperature.
  • Testo za pito moramo vedno zelo na hitro vgnesti in kasneje razvaljati.
  • Še pred pripravo testa se moramo odločiti, ali bomo tudi na vrhu pite potrebovali testo za mrežico ali kakšen vzorček ali ne. V tem primeru moramo pripraviti malo več testa.
  • Testo mora v hladilniku počivati vsaj eno uro. 
  • Pekača za pito ne smemo pozabiti namastiti.
  • Ko testo razporedimo po pekaču, ga z vilico preluknjamo, zaščitimo s peki papirjem in nato obtežimo s suhim rižem/suhim fižolom ali pa kroglicami za peko. Temu načinu pravimo slepi način peke.




Pa dober tek!


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Slivova pita z vanilijo, lešniki in orehi

  • Čas priprave: 45 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 27

Sestavine:

  • 250 g gladke bele moke (tip 500)
  • 120 g masla (zmehčan na sobni temperaturi)
  • 60 g sladkorja (količino lahko prilagodite svojemu okusu)
  • ½ čajne žličke aromatične Tahiti vanilije
  • 1 jajce in en rumenjak
  • ščepec soli
  • limonina lupinica (po želji)
  • 60 g orehov
  • 70 g lešnikov (*količine orehov in lešnikov lahko prilagodite svojemu okusu. Lahko uporabite tudi samo orehe ali samo lešnike.)
  • 100 g sladkorja (če imate radi sladke pite, lahko količino tudi povečate)
  • mleta tahini vanilija ali burbonski sladkor
  • 150 g masla (sobna temperatura)
  • 1 jajce (če pečemo testo po zgornjem receptu, lahko dodamo še beljak, ki nam je od priprave testa ostal)
  • približno ½ kg sliv
  • 30 – 40 g navadne bele moke (tip 500)

Navodila za uporabo:

1. Korak

Po zgornjem receptu zamesimo testo. Natančnejši opis dobite TUKAJ. Ko je testo ohlajeno, ga spečemo (uporabimo slepi način peke) in ohladimo. Med hlajenjem pite naredimo nadev.

2. Korak

Orehe in lešnike stresemo v multipraktik. Zmeljemo v nekakšno moko. Dodamo še sladkor, ščepec soli, Tahiti vanilijo ali burbonsko vanilijo, maslo, ki je zmehčano na sobno temperaturo in moko. Dobro zmiksamo, da se vse sestavine premešajo. Stresemo v srednje veliko posodo, dodamo še jajca in beljak ter vse skupaj zelo dobro pomešamo.

3. Korak Postavimo v hladilnik za 15 – 30 minut.
4. Korak Preostali čas porabimo še za pripravo sliv. Slive dobro operemo in osušimo. Nato jih razpolovimo, odstranimo koščice in polovičke še razpolovimo (tako, da iz ene slive dobimo 4 manjše dele). Pri tem smo zelo pozorni, da so slive čim bolj enakomerno narezane, saj bodo kasneje vplivale na izgled pite.
5. Korak Ohlajeno testo nato napolnimo z nadevom, ki smo ga prej pripravili. Z lopatko ali žlico ga enakomerno razporedimo po testu. Nato po nadevu poljubno razporedimo še narezane slive. Pita je pripravljena za v pečico!
6. Korak Pečico ogrejemo na temperaturo, pri kateri navadno pečemo pite. Ta temperatura se razteza med 175 °C –  180 °C. Pito pečemo približno 50 minut. Po pretečenem času preverimo, če je pita že zlato rjave barve. Če je, jo vzamemo iz pečice in ohladimo, če ne, podaljšamo čas pečenja še za nekaj minut.
7. Korak Postrežemo ohlajeno pito. Potresemo jo lahko z sladkorjem v prahu ali pa s kepico vaniljevega sladoleda ter smetano.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno