Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Sladko-kisla (čilijeva) omaka

  • (1)
  • Čas priprave: 15 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 19
sladko-kisla (cilijeva) omaka

Najboljša sladko-kisla omaka v svojem okusu združuje vse: sladkobo, grenkobo in kislost. Pa čeprav našteti okusi na prvi pogled in v takšni kombinaciji ne zvenijo tako slastno, je sladko-kisla omaka božanska kitajska iznajdba, mimo katere v kitajski restavraciji ali pa v azijskih krajih nikakor ne moremo iti …

Kaj pa sploh je sladko-kisla omaka? Gre za sladko lepljivo omako, s katero ponavadi začinimo meso, lososa, kozice, zelenjavo …

Recept za povsem enostavno doma pripravljeno sladko-kislo omako



In kaj sedaj?

Osnovno sladko-kislo omako polijte preko piščančjega in govejega mesa, lososa, kozic, ocvrte ribe, zelenjave in seveda – riža. 


*Po želji lahko v omako zraven dodate še druge vam ljube sestavine. V Aziji zraven pogosto vmešajo koščke narezanega ananasa ter rdeče in zelene paprika. Če v omako dodajamo še zelenjavo, jo najprej na hitro popražimo, nato pa čez vlijemo sestavine, kot je to navedeno v receptu zgoraj. Na koncu v omako vmešamo že prej popečeno meso.



Zelo znana je tudi SLADKA ČILIJEVA OMAKA.


Pa dober tek!

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Sladko-kisla (čilijeva) omaka

  • Čas priprave: 15 min
  • Težavnost:
  • Št. sestavin: 19

Sestavine:

  • 1 jedilna žlica kečapa ali paradižnikove omake
  • 1 čajna žlička sojine omake (alternativa je tudi tamarin omaka)
  • 2 jedilni žlici riževega kisa
  • 4 jedilne žlice agavinega sirupa ali 2 jedilni žlici rjavega sladkorja
  • 80 ml vode
  • 2 čajni žlički koruznega škroba
  • *Po želji lahko v omako dodamo še malo Sririache. Ta pridoda rahlo česenkast in pekoč okus.
  • *V številnih receptih se pojavlja tudi jedilna žlica ananasovega soka
  • 2 čajni žlički vode
  • 1/3 skodelice belega kisa (lahko uporabimo tudi rižev kis)
  • 2/3 skodelice rjavega sladkorja (v primeru, da ga nimamo, lahko uporabimo tudi beli sladkor)
  • 2 žlički koruznega škroba (poznan pod imenom Gustin)
  • 1 srednje velik čili/feferon (v primeru da celega čilija nimamo, lahko uporabimo tudi zmlete v prah ali kosmiče)
  • 3 stroki česna
  • sol

Navodila za uporabo:

1. Korak

V kozici zmešajte odmerjene sestavine: kečap/paradižnikovo omako, tamari/sojino omako, rižev kis in agavin sirup/sladkor.

2. Korak Koruzni škrob zmešajte skupaj z vodo. Mešajte, dokler se ne raztopi.
3. Korak Mešanico koruznega škroba in vode dodajte ostalim sestavinami in dobro premešajte.
4. Korak Kozico pristavite na štedilnik, nastavite na najvišjo temperature in počakajte, da vse skuapj zavre. Ko enkrat zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da se nastala omaka zgosti. Vmes večkrat pomešajte.
5. Korak Odstavite z vira toplote. Uporabimo takoj ali pa v tesno zaprti posodici v hladilniku hranimo dober teden.
1. Korak

V manjšo kozico vlijte vodo ter koruzni škrob in mešajte toliko časa, dokler se ne raztopi.

2. Korak V posodi segrejte vodo, dodajte kis ter vmešajte sladkor in sol.
3. Korak Dodajte čili, nato še česen. Na nižji temperature mešajte približno 5 minut.
4. Korak Dodajte še mešanico vode in škroba ter na nizki temperature kuhajte, dokler se ne zgosti. Vmes večkrat pomešajte.
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno