Najboljša sladko-kisla omaka v svojem okusu združuje vse: sladkobo, grenkobo in kislost. Pa čeprav našteti okusi na prvi pogled in v takšni kombinaciji ne zvenijo tako slastno, je sladko-kisla omaka božanska kitajska iznajdba, mimo katere v kitajski restavraciji ali pa v azijskih krajih nikakor ne moremo iti …
Kaj pa sploh je sladko-kisla omaka? Gre za sladko lepljivo omako, s katero ponavadi začinimo meso, lososa, kozice, zelenjavo …
Recept za povsem enostavno doma pripravljeno sladko-kislo omako
In kaj sedaj?
Osnovno sladko-kislo omako polijte preko piščančjega in govejega mesa, lososa, kozic, ocvrte ribe, zelenjave in seveda – riža.
*Po želji lahko v omako zraven dodate še druge vam ljube sestavine. V Aziji zraven pogosto vmešajo koščke narezanega ananasa ter rdeče in zelene paprika. Če v omako dodajamo še zelenjavo, jo najprej na hitro popražimo, nato pa čez vlijemo sestavine, kot je to navedeno v receptu zgoraj. Na koncu v omako vmešamo že prej popečeno meso.
Zelo znana je tudi SLADKA ČILIJEVA OMAKA.
Pa dober tek!