Se vam kdaj zgodi, da kuhate brokoli za prilogo in ne veste kam s stebli? Če jih ne skuhate skupaj s cvetovi, potem stebla lahko uporabite za pripravo okusne brokoli kremne juhe. Seveda pa ne pozabite shraniti tudi vode v kateri se je brokoli kuhal kot priloga, saj bo juha s to osnovo še bolj okusna.
Ko juho servirate, po vrhu potresite drobne cvetke brokolija, ki ste ga pred tem samo blanširali (pokuhali v kropu 2-3 minute). Tudi fritate ali zlate kroglice se lepo podajo tej juhi - sploh, če rabite krepkejšo porcijo.
Še malo o brokoliju- Poleg špinače, je brokoli ena redkih vrst zelenjave, ki vsebuje koencim Q10 - antioksidant, ki varuje srce in ožilje.
- Temeljito razstruplja telo, saj je poln vlaknin na katere se strupi vežejo in se z njimi odplavijo iz telesa.
- Povečuje odpornost, ker njegove sestavine krepijo imunski sistem.
- Pomaga pri slabokrvnosti, v boju proti rakavim obolenjem, zmanjšuje alergične reakcije in vnetja, koristi očem in kostem, z njegovo pomočjo pa bodo vaši lasje in koža lepši.
- Priporočajo ga tudi nosečnicam.
Brokoli je izredno zdrava zelenjava. Da boste dobili kar največ dobrega iz njega, ga je najbolje hitro pokuhati v vrelem kropu 2-3 minute. ali pa ga kuhati na pari 15-20 minut. Ob kuhanju lahko vodi dodate limonin sok, ki ohrani lepo barvo brokolija.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)