Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Zgodovina začimb

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zgodovina zacimb
Začimbe, so največkrat posušeni in zmleti deli rastlin. Dopolnjujejo okus in vonj naše hrane ter spodbujajo tek in prebavo. Tradicionalna medicina je že pred 5000 leti začimbam pripisovala izredne zdravilne lastnosti. Sumerci recimo, nastarejša znana civilizacija, so se nahajali na jugu nekdanje Mezopotamije - danes jugovzhodni Irak. Nastali so na začetku bakrene ( bronaste ) dobe. Prvi pisni dokazi o začimbah, pa so najdeni ravno v Mezopotamiji. Tri glinene tablice, z več kot 30 recepti, v katerih igrajo glavno vlogo predvsem česen, kumina in koriander. Za Druide, najbolj učene pripadnike keltske kulture, je bila narava odprta knjiga. Druidi niso delali vrtičkov. Po njihovem mnenju, je pameten človek prišel k rastlini in ni silil rastlino, da ona pride k njemu, oziroma, da raste na zemlji, ki ji jo je on določil. Dobra rastlina zraste tam, kjer sama najde primeren prostor. Druidi za seboj niso pustili pisnih poročil. Schennung, oče tradicionalne kitajske medicine, je pri nekaterih rastlinah prepoznal sposobnost uravnavanja delovanja našega telesa in duha. Na sebi je preizkusil na stotine rastlin in opisal njihove učinke. Egipčani so, poleg uporabe v zdravilstvu, začimbe začeli uporabljati tudi v kozmetiki ( predvsem v parfumih ) in prehrani. Sledi začimb so najdene tudi v egipčanskih grobnicah, saj so jih uporabljali za mumificiranje. Svilna pot v bronasti dobi je omogočila prvi premik začimb iz Azije v Evropo. V srednjo Evropo so začimbe prinesla germanska plemena, ki so premagala Rim. Začimbe so v srednjem veku imele pomembno gospodarsko in politično vlogo. Trgovina z začimbami je bila dobičkonosen posel. Monopol v trgovanju z začimbami so najprej imeli Arabci. Nekdaj so bile začimbe statusni simbol, dobrina bogatih. Vsi poznamo rek – drag kot žafran. Zaradi njih so se bile vojne. V 15 stoletju je cena popra, na poti od Indije do Benetk, 30 x povečala svojo ceno. V 19 stoletju si je večina ljudi v Evropi že lahko privoščila eksotične začimbe. V današnjih časih so začimbe lahko dostopne. Zato je težko dojeti, da so bile gospodarski pogon takratnega sveta, ki je pripeljal do mnogih odkritij tujih dežel in pomorskih poti do njih. Vsi so iskali nove poti do Dišavnih otokov, ki so omogočale nižjo ceno začimb. Tudi Krištof Kolumb, italijanski raziskovalec in trgovec, ki je preplul Atlantski ocean v upanju, da najde pot do Indije.
Slovar
Dišavni otoki - imenujemo otočje, ki ga tvori približno 1000 otokov. Ležijo med Indijskim in Tihim oceanom, v jugovzhodni Aziji. Med drugim, jih imenujemo tudi: Malajsko otočje, Malezijski arhipelag, Malajski svet, Moluki. Svilna pot – je mreža medsebojno povezanih trgovskih poti Azije, Afrike in Evrope. V zadnjih letih svilna pot, imenovana tudi svilna cesta, spet postaja aktualna. Kelti – so bili eno največjih antičnih ljudstev, ki so bivali severno od Alp ter v delu zahodne Evrope že 2000 let pred našim štetjem. Članek je prispevala Monika.  
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno