Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Žar na oglje ali žar na plin?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
na voljo je vsaj stotica razlicnih vrst zara lahko jih razvrstite po gorivu kot naprimer: zar na oglje drva ali zar na plin

Na voljo je vsaj stotica različnih vrst žara. Lahko jih razvrstite po gorivu kot naprimer: žar na oglje, drva ali žar na plin.


Toda na končni izdelek, ki bo navdušil brnbončice povabljenih prijateljev ali gostov, ni odvisen le od vrste žara. Pred samo peko se je potrebno vprašati, kakšno hrano si želimo pripraviti, kje bo žar postavljen, kako pogosta bo uporaba, kakšne vrste goriva bomo uporabljali in predvsem kdo je mojster ali mojstrica, ki nosi odgovornost dobro pripravljene hrane na naslednjem pikniku.

1. Žar na oglje

Je napogosteje uporabljena vrsta žara. Sama priprava na peko z žarom na oglje traja približno 30 do 40 minut in je lahko za neučakane goste precej neugodna. Pomembno je, da je žar pred dodajanjem mesa, zelo dobro segret. Žari na oglje so sicer manj vzdržljivi kot tisti na plin recimo, vendar to opravičijo s okusom hrane. Kar je tudi glavna prednost pred tistimi na plin. Če vam priprava na piknik, ki je sicer časovno zahtevnejša, ne predstavlja težave, je žar na oglje prava izbira.

Piknik na katerem ni žara na oglje, skoraj ni pravi piknik. Primerni so za daljša druženja.

 2. Plinski žar

Plinski žari so najpreprostejši, čas priprave na peko se občutno skrajša, saj vas od prižiga plina do vroče rešetke loči le slabih deset minut. Če imate gorilcev več, lahko še hitreje segrejete več delovne površine, kjer boste z lahkoto popekli tudi večje količine mesa ali izbrane zelenjave hkrati. Primerni so za vse tiste, ki se peke na žaru lotijo pogosteje, a so pri tem časovno omejeni.
Čiščenje ni preveč zahtevno, saj pri peki s plinskim žarom ni ostankov pepela. Običajno so dražji od žarov na oglje, prav tako hrana pripravljena na plinskem žaru nima priokusa oglja.

Plinski žar z lahkoto postavite na balkon ali teraso svojega stanovanja, kjer bo služil pogosti uporabi.

3. Kamado žar

Kamado žar je vrsta žara, ki za gorivo potrebuje oglje. Gre za keramične žare, ki so na prvi pogled mogoče podobni pokritim žarom na oglje, vendar je med njimi pomembna razlika. Kamado žar je oblečen v plast keramike, kar podaljša njegovo življensko dobo, saj je oblečen v keramiko tako skoraj neuničljiv. Zaradi toplotnih deflektorjev se hrana speče veliko hitreje in za to porabi skoraj tretjino oglja manj. Kamado žari so finančno zahtevnejši od navadnih žarov na oglje, prav tako pa so veliko težji, kar predstavlja izziv pri premikanju. 

Večji model žara, ki je primeren za piknike z večjo družbo (nad deset ljudi) in večje terase, saj zavzame kar veliko prostora.

BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-0,49 €
Skupaj:
4,41 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno