Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Žar in zelenjava

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zar in zelenjava

Čas za zelenjavo z žara!

V kolikor že segrevate žar, bi bila strašanska škoda, če na njem ne bi pripravili še nekaj okusne sezonske zelenjave. Njena priprava je popolnoma enostavna, če le imamo prave pripomočke. Poleg tega pri zelenjavi ni dileme, ali je že pečena ali še ne. V večini primerov lahko že na prvi pogled ugotovimo pri čem smo. Zelenjava na žaru Pripravili smo nekaj nasvetov za pripravo zelenjave na žaru.
  • Naoljite zelenjavo
Zelenjava se, v kolikor je ne naoljimo in jo samo izpostavimo toploti, izsuši. Tej težavici se z lahkoto izognemo tako, da jo – še preden jo postavimo na žar – na rahlo poškropimo z malo olja, ki mu lahko pred tem lahko dodamo še malo začimb. Na tak način se zelenjava ne bo izsušila, poleg tega pa bomo njen okus z začimbami samo še obogatili.
  • Bodite pozorni na to, da se zelenjava ne zažge
Nekatera zelenjava potrebuje zgolj minuto ali dve, da je pripravljena, spet druga pa mora biti viru toplote izpostavljena dlje. Zelenjava, ki pa je bolj kompaktna/gosta (npr. krompir, sladek krompir), mora biti dlje časa izpostavljena viru toplote. Paziti morate, da je ne izpostavljate previsoki vročini, saj se bo v tem primeru na zunanji strani naredila skorjica, navznoter pa bo še zmeraj surova. Krompirček lahko na hitro popečete na visoki vročini, nato pa ga prestavite na hladnejši del žara, da se tam počasi popeče do konca. Dilemi s surovostjo se lahko izognete tudi tako, da krompirček pred pripravo na hitro pokuhate in nato na žaru zgolj na hitro popečete.
  • Velikost zelenjave je pomembna
Kako pripravimo zelenjavo vpliva tudi na to, koliko časa se bo le-ta pekla. Če želite, da bo zelenjava pripravljena hitro, jo narežite na majhne koščke. Okroglo zelenjavo (npr. jajčevec, večje bučke, čebula) lahko narežete na tanke kolobarčke. Na takšen način bo večji del zelenjave izpostavljen viru toplote, kar pomeni, da se bo košček hitreje popekel, poleg tega pa bo tudi več »hrustljavega« dela.
  • Uporabljajte nabodala, košaro za žar in druge pripomočke
Majhni koščki zelenjave nam na žaru pogosto povzročajo preglavice, saj so precej »okorni« za premikanje, poleg tega pa nam – če nimamo električnega žara – hitro spolzijo med reže. Tem težavam se zlahka izognemo, če uporabljamo kovinska ali lesena nabodala ali pa mreže ter košarice za žar. Če košaric nimamo, si jo lahko v sili naredimo tudi sami: večji kos aluminijaste folije prepognemo na pol, nato pa na vsaki strani kvadrata robove zapognemo navzgor, da naredimo približno centimeter ali dva velike robove. Taka »košarica« bo preprečila, da se bo manjša zelenjava izmuznila med rešetke. Eden od pripomočkov, ki ga lahko uporabimo - mreža za žar
  • Preizkusite pečenje v malih paketkih
Ta način se še posebej dobro obnese pri pripravi sladkega krompirja, krompirja, kockastega korenčka in bučk. Pripravite večji kos aluminijaste folije. Na rahlo poškropite z oljem, dodajte kockasto zelenjavo in začimbe. Rahlo premešajte, zelenjavo spravite na en del folije in drugega zapognite čez. Tako bo plast aluminijaste folije spodaj in na vrhu. Robove zapognite, da dobite »žepek«. Postavite na žar in pustite, da se čarovnija naredi sama od sebe.

Pa dober tek!

Ekipa Začimbe.si  
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno