Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začinjena hrana - zakonitosti uporabe začimb

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zacinjena hrana - zakonitosti uporabe zacimb
Za popestritev vsakodnevnih jedi uporabljamo raznorazne začimbe in zelišča, vendar je izredno pomembno tudi poznavanje osnovnih zakonitosti uporabe le-teh, ki vam jih predstavljamo v spodnjem članku.
1. zakonitost: čas uporabe
Pri uporabi vseh začimb velja zakonitost, da je treba dobro vedeti kdaj uporabiti določeno začimbo. Vsaka začimba je seveda po lastnostih drugačna in zato določene začimbe dodajamo že na samem začetku priprave jedi, nekatere pa na koncu. Veliko večino začimb dodajamo jedem na začetku kuhanja, saj s tem njihov okus pride najbolj do izraza v sami jedi. Priporočljivo pa je tudi, da vse začimbe dodamo v čim večjih celih koščkih. Ene izmed pogostih začimb, za katere se priporoča, da so v čim večjih kosih, so poper, ingver, klinčki, janež in podobni. Nežna sveža zelišča kot na primer peteršilj, timijan, majaron, bazilika, koper in podobne, dodamo na koncu kuhanja, približno 10 minut pred koncem, saj s tem sama zelišča ne razkuhamo in poskrbimo, da njihova eterična olja ne izhlapijo iz same jedi. Nekatera intenzivnejša zelišča, ki vsebujejo intenzivnejša eterična olja, pa lahko dodamo že na začetku kuhanja, saj svoj okus in aromo izločajo postopoma. V to skupino spadajo lovor, rožmarin, origano in žajbelj. S klikom na gumb lahko dodate omenjene začimbe v košarico Kadar postrežemo jed nekuhano, začimbe in zelišča dodamo sami jedi kakšno uro do dve pred postrežbo, saj s tem poskrbimo, da se vsi okusi dobro povežejo in jed povzdignejo na višji kulinarični nivo.
2. zakonitost: količina začimb
Pri količini ne obstaja nekega splošnega pravila za uporabo, saj ima vsaka začimba drugačno intenziteto in ostrino. Posledično vam zaradi tega priporočamo, da se vsaj na začetku držite osnovnih receptov, s katerimi boste spoznali začimbe in njihove lastnosti. Kasneje lahko prilagajate količine začimb po lastnem okusu in željah. Predstavljamo vam še nekaj osnovnih napotkov pri uporabi in doziranju začimb - za primer, ko recepta nimate na voljo. Priporočamo vam, da za štiri porcije jedi uporabite četrtino žličke začimb z izjemo intenzivnejših začimb, katere zmanjšamo količino na eno osmino čajne žličke. V to skupino spadajo česen, kajenski poper, mleta paprika in podobne.
3. zakonitost: način dodajanja
Poleg zgornjih nasvetov je pomemben tudi način dodajanja začimb jedem. Določeno začimbo vzamemo iz embalaže s suho žličko in začimb ne stresamo v jed direktno iz embalaže, saj s tem uničimo aromo začimbe in povzročimo, da se ta hitreje pokvari, zaradi dvigajoče se pare iz jedi. Pri suhih zeliščih (kot so origano, bazilika, timijan, pehtran), pa priporočamo, da jih zdrobimo med prsti, preden jih dodamo k jedi, saj s tem poskrbimo, da bodo le-ta hitreje spustila svojo aromo in okus v samo jed. Upam, da vam bomo s temi tremi osnovnimi zakonitostmi pomagali pri spoznavanju začimb in ustvarjanju z njimi. Članek je prispevala Vesna.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno