Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začimbe za sataraš

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zacimbe za sataras
Sataraš je lahka zelenjavna jed, narejena iz paprik, paradižnika in čebule. Zelo priljubljena je v poletnem času, ker je takrat polno sveže zelenjave. Jed v originalu, sodeč po mnogih virih, izvira iz Madžarske, vendar nekateri prisegajo, da je sataraš v resnici nastal v Vojvodini in Baranji. Kdo bi vedel. Jed je vsekakor izvrstna.
Kaj je dobro vedeti pred pričetkom priprave sataraša?
  • Kar se tiče raznih sort čebule, je vseeno katero uporabite. Lahko je to rjava čebula, bela, rdeča ali šalotka. Ponekod uporabijo tudi por.
  • Paprike je priporočljivo uporabiti vse barve, torej rdečo, zeleno in rumeno. Tako barvno raznolika, bo jed še bolj privlačna za oko.
  • Pri paradižniku pa je pomembno le to, da je popolnoma zrel.Tak paradižnik je veliko bolj okusen in tudi razpusti se lažje v ponvi.
Sataraš se pripravi na sledeč način:
  1. Najprej rahlo popražite čebulo. Delno karamelizirani čebuli dodajte narezano papriko in vse skupaj spet malo popražite.
  2. Na koncu dodate še paradižnik. Dobro premešate, posolite in po želji začinite.
  3. Ponev oziroma posodo nato pokrijte s pokrovko in pustite, da se jed duši 20-30 minut.
  4. Vmes je vsekakor priporočljivo občasno premešati.
  5. Jed je gotova, ko vsa tekočina povre in je zelenjava povsem zmehčana.
Začimbe
Začimbe, ki se dobro obnesejo v družbi zelenjave v satarašu, so vsekakor stvar okusa posameznika.
  • Nekateri prisegajo na moto manj je več in satarašu dodajo le nujne začimbe - sol in poper.
  • Drugi v ta nujni del začimb štejejo tudi česen.
  • Malo večji gurmani, jed vsekakor radi zaključijo z vejico ali dvema sesekljanega svežega peteršilja.
  • Če ste ljubitelj pikantne hrane, potem vsekakor morate v sataraš dodati tudi pekoči element - posezite po pekočih paprikah in čilijih.
  • K paradižnikom, ki so v satarašu gre dobro tudi bazilika in majaron, marsikomu je všeč tudi timijan.
  • Od naših začimbnih mešanic, pa je nabolj primerna Zelenjavna osnova.
Začimbe za sataraš lahko kupite s klikom na spodnje gumbe
Razmerje zelenjave
  • Razmerje zelenjave, ki jo uporabite za pripravo sataraša, je spet v prvi vrsti odvisno od vašega okusa.
  • Načeloma uporabimo 2 večji čebuli, pol kilograma paprik in 4-5 zrelih paradižnikov za 2-4 osebe, odvisno, ali bo jed samostojna ali dodatek.
  • Če vam je katera od zelenjave ljubša, manj ljuba, jo pač uporabite več oz. manj.
Postrezite ga!
  • Sataraš lahko ponudite kot samostojno jed, s kosom dobrega kruha ali kar tako, brez vsega.
  • Velikokrat se sataraš povezuje z rižem. Deset minut pred koncem dušenja zelenjave, ko je v ponvi še malo tekočine, vanjo vmešate riž in pokuhate do konca.
  • Zelo dober pa je sataraš z umešanimi jajci. Po koncu dušenja zelenjave, preko enostavno ubijete jajce ali dve, počakate par sekund in jajca počasi vmešate v zelenjavo in popečete.
  • Sataraš vsekakor lahko ponudite tudi kot omako za testenine, njoke, polento, ali krompir.
Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno