Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začimbe za goveji steak

 • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zacimbe za goveji steak
Steak je dober kos mesa, rečemo lahko tudi, dražji kos mesa, odrezan kot velik, debel zrezek. Ponavadi je to rostbef, pljučna pečenka ali hrbet s kostjo. Meso mora biti uležano. Ko ga s prstom pritisnemo ob podlago, mora ostati vidna vdrtina. Debelina steaka se giblje od 1 – 2 prsta. Načeloma, dober steak ne potrebuje posebnih začimb, razen soli in popra, ker je že meso samo dovolj okusno. Steak najprej na hitro zapečemo na visoki temperaturi, da preprečimo iztekanje soka, nato pa še 4-10 minut na srednji temperaturi, odvisno kako prepečen steak želimo. Steak mora po peki obvezno počivati nekaj minut, da se sokovi umirijo. Steaka med peko ne prebadamo, da ne izgubimo dragocenih sokov. Če si vseeno želimo obogatiti okus steaka z dodatkom začimb, to najbolje naredimo z marinado. Z marinado popolnoma prekrijemo steak, in ga mariniramo čez noč, pokritega ali zavitega v folijo. Marinada ne samo da obogati okus, ampak meso tudi omehča. Večje košćke marinade pred toplotno obdelavo obrišemo s steaka s papirnatim srvetom in meso natremo z oljem. Če koščki marinade ostanejo na steaku, se na visoki temperaturi lahko zažgejo in s tem zagrenijo okus mesa. Mesa nikoli ne damo na žar ali v ponev direktno iz hladilnika. Meso naj vedno, pred toplotno obdelavo, počiva vsaj pol ure na sobni temperaturi. Tako bo izhodiščna temperatura višja in bo meso bolje pečeno.
Goveji steak se pripravi na sledeč način:
 1. Ponev z rebrastim dnom močno segrejemo.
 2. Steak natremo z limoninim sokom, posolimo in ga položimo na ponev.
 3. Preko položimo vejico rožmarina. Steak popečemo 3 - 4 minute na vsaki strani, da bo sredina še rožnata ( medium rare) ali minutko, dve dlje, da bo sredina bolj prepečena ( well done)
Marinade za goveji steak:
 • 2 žlica sojine omake
 • 2 žlici sončničnega olja
 • 2 -3 stroki sesekljanega česna, lahko uporabite tudi malo česna v prahu
 • nastrgan koren ingverja (1 centimeter) ali mleti ingver
 • sok pol limone
 • 2 žlici balzamičnega kisa
 • žlica medu
Ali:
Začimbe za goveji steak lahko kupte s klikom na spodnje gumbe
Za tiste, ki želijo še več, pa je pri nas na voljo nekaj že pripravljenih mešanic začimb ravno za te potrebe:
  Vse kar potrebujete, je žlica začimbne mešanice in malo olja. Glede soljenja mesa, so mnenja deljena – lahko solite že ob mariniranju, ali pa solite tik pred toplotno obdelavo. Recept je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno