Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začimbe za brstični ohrovt

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
brsticni ohrovt je prikupna zelenjava v obliki malih zelju podobnih glavic po okusu pa je enaka svojemu velikemu bratu listnatemu ohrovtu
Brstični ohrovt je prikupna zelenjava, v obliki malih, zelju podobnih glavic, po okusu pa je enaka svojemu velikemu bratu, listnatemu ohrovtu. Spada med kapusnice in je znan kot dober antioksidant. Če pa z njim pretiravamo, nam povzroči vetrove.
Njegova Uporaba
Svežega, kuhanega, v solati, v juhah, popraženega, pečenega v pečici, dušenega, paniranega, ocvrtega. Najbolj okusen je kuhan al dente, torej še malo čvrst na ugriz. Kuhamo ga v nepokriti posodi, ker se ob kuhanju tvorijo žveplovi plini. Če delamo narastek iz brstičnega ohrovta, ga obogatimo z muškatnim oreščkom. Ko kuhamo juho, dodajmo timijan.
Nekaj enostavnih receptov
  • Kadar ga pripravljamo v pečici, ga narežimo na polovice, naoljimo, položimo na pekač na prerezano stran, rahlo posolimo, potresimo z narezano slanino in mletim poprom, ter prelijemo z žlico javorjevega sirupa ali medu. Če niste ljubitelj sladko slanih kombinacij, ga v pečici pripravite s česnom, peteršiljem, drobtinami in parmezanom. Pecite 30 minut na 200 stopinj Celzija.
 
  • Če želite brstični ohrovt pripraviti kot solato s hrenovko, ga kuhajte 10 minut, skuhajte še hrenovke, jih narežite na kolobarje, dodajte še mlado čebulo in preliv. Preliv je sestavljen iz kisa, gorčice, olivnega olja, majarona, soli in popra.
  • Brstični ohrovt lahko naredite tudi s kostanjem. V ponvi stopite maslo, dodajte slanino, hrustljavo popecite in dodajte še polovice kostanja in ingver. Kuhajte še minutko ali dve in vmešajte al dente kuhan ohrovt.
 
  • Za brstični ohrovt z orehi, popražite čebulo in grobo sesekljane orehe. Posebej popražite še drobno narezan brstični ohrovt in ga primešajte k orehom. Začinite s curry začimbno mešanico po vašem okusu, po potrebi dodajte še sol in poper ter žlico ali dve kuhane čičerike.
 
  • Ko pripravljate omako z brstičnim ohrovtom, popražite čebulo, dodajte narezan brstični ohrovt, zalijte z jušno osnovo in kuhajte 20 minut. Posebej zmešajte mleko, gorgonzolo in maskarpone sir ter prilijte k kuhanemu pripravku.  Kuhajte še 5 minut, da se sir stopi, po potrebi dosolite, dodajte poper in peteršilj.
  • Brstični ohrovt pripravljen na ponvi, je ravno tako izvrsten. Ponev pomažite z gorčico, dodajte žlico olja, na polovice narezan brstični ohrovt položite na ponev na narezano stran in vklopite štedilnik na najvišjo temperaturo.
 
  • Brstičnega ohrovta ne sme biti preveč, le toliko, da je ponev polna. Posolite in po želji prelijte z žlico medu. Pražite par minut. Ohrovta ne mešajte, da se lepo rjavo obarva. Ko je jed gotova, jo odstranite s štedilnika, potresete s parmezanom in pokrijete s pokrovko, da se brstični ohrovt omehča.
Zgoraj omenjene začimbe za brstični ohrovt lahko kupite s klikom na spodnje gumbe
Brstični ohrovt, pripravljen na vse omenjene načine, lahko ponudite kot prilogo ali kot samostojno jed. Recepte je prispevala Monika.
Pa dober tek! :)
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima
Morda vas zanima

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno