Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začimbe v nosečnosti - katere so prepovedane?

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zacimbe v nosecnosti - katere so prepovedane
Nosečnost je za ženske čas, ko morajo še bolj paziti na svoje zdravje in prav tako paziti na vse kar zaužijejo. V pomoč vam danes predstavljamo prepovedane začimbe v nosečnosti. Noseča ženska mora poleg svojega počutja, paziti tudi na počutje svojega rastočega malčka v trebuščku, kar pomeni da mora paziti na to kar je, ter s čim je ta hrana začinjena. Vzrok je preprost, saj lahko intenzitete in določene lastnosti začimb delujejo na otroka kot droga in mu lahko škodujejo. Definitivno pa prav tako velja nujno pravilo, da če se mamica dobro počuti v svoji koži, se tako tudi otrok v večini primerov.
Pekoče začimbe
Pekoče začimbe, kot so čili, feferoni, pekoča paprika, poper in vsi podobni sorodniki tem, v nosečnosti niso priporočljivi. Vzrok za to je preprosto to, da dražijo sluznico in lahko nosečnici povzročijo hudo zgago in prebavne motnje. Prav tako pa vnos močnejših pekočih začimb kot je na primer čili, lahko spremenijo okus maminega mleka.
Poprova meta
Čaj iz poprove mete in njegovo eterično olje je izredno priljubljeno pri nosečnicah, saj lajša simptome prehlada, ki se večkrat lahko pojavi med samo nosečnostjo. Vendar je treba biti previden pri uporabi le-te pred in po porodu, saj zaradi intenzitete draži sluznico, dojenčku pa lahko celo povzroči opekline po telesu.
Žajbelj
Mediteranski zaklad žajbelj, danes izredno popularen za lajšanje vnetij ustne votline, ampak zaradi močnih učinkovin zavira nastajanje materinega mleka. Posledično zaradi tega močno odsvetujemo uporabo žajblja v času nosečnosti.
Ingver
Ingver s svojo ostrino in zdravilnimi lastnostmi sprošča in lajša prebavne težave, ampak ni priporočljiv za nosečnice, saj deluje kot poživilo maternice in lahko negativno vpliva na razvoj otroka.
Zelišča z otroku škodljivimi eteričnimi olji
Veliko zelišč vsebuje tudi eterična olja, ki lahko otroku škodijo in jih seveda ne priporočajo za uporabo tekom nosečnosti. V to skupino zelišč spadajo rman, krvavi mlečnik, pelin, brinove jagode, kamilica, timijan in češmin.
Nageljnove žbice (klinčki)
Zaradi intenzivne vsebnosti eteričnega olja v klinčkih in njihovega antiseptičnega učinka je eden izmed močno odsvetovanih začimb v času nosečnosti. Med malo manj znane začimbe, za katere je priporočljivo, da se jih nosečnice izogibajo, so tudi ognjič, sivka, timijan, šentjanževka in cimet. Definitivno poleg prepovedanih začimb, odsvetujejo pretirano uporabo drugih začimb, saj lahko s tem vplivamo na rast in razvoj otroka, ter na samo telo nosečnice in njeno pridelavo mleka. Upam, da vam bomo s temi nasveti olajšali nosečnost in pripomogli k boljšemu počutju nosečnice in malega nadobudneža, ki raste v njej.   Članek je prispevala Vesna.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno