Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začimbe, ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji

 • Čas branja Čas branja: 5 minut
zacimbe ki ne smejo manjkati v nobeni kuhinji
Hrana brez začimb je skorajda kot kuhinja brez kuhinjskih pripomočkov – nekako prazna. Začimbe so tiste, ki iz hrane naredijo jed. Veliko ljudem se zdi kuhanje misija nemogoče, ker ne znajo uporabljati začimb in prej jed naredijo neokusno, kot pa da bi jo izboljšali. Pri kuhanju je res pomembno, da vemo, katere začimbe uporabimo, v kakšnih količinah in katere mešamo med sabo. Kuhanje se komu morda zdi nujno zlo, a je za nekatere prava umetnost. Užitek v kuhanju prinese predvsem trenutek, ko sedemo za mizo in začnemo jesti. Če smo z okusom zadovoljni in v jedi uživamo, potem bomo naslednjič raje vzeli kuhalnico v roke, saj bo nagrada za vložen trud izvrstna jed. Dobro hrano imamo vsi radi. Kuharski začetki so lahko stresni. »Katere sestavine potrebujem v shrambi? Katere začimbe? Kako naj kuham? Kaj naj kuham? Katere pripomočke potrebujem za to?« Pri tem je dobro tu in tam dobiti kakšen namig, zato sledi seznam začimb, ki jih mora imeti vsaka kuhinja. To je začetni komplet, kateremu s časom dodajamo nove in nove začimbe, saj naši kuharski podvigi zahtevajo nove in nove okuse. Začimbe so esenca in magija jedi: če znamo rokovati z začimbami, postanemo kralji in kraljice kuhinje.
 • Cimet: rahlo sladka začimba, ki je uporabna v mnogih sladicah, jutranjih kosmičih in smutijih, kavi, uporabljamo pa jo tudi v mnogih slanih jedeh – od indijskih do mehiških.
 • Muškatni orešček: prav tako uporaben v slanih in sladkih jedeh. Bešamel omaka (blazno uporabna reč) ne bi bila ista brez muškatnega oreščka, medenjaki in sladke ali slane bučne pite pa prav tako ne.
 • Česen (v prahu): ta je uporaben pravzaprav v vseh kuhinjah sveta. Jedem daje aromo, globino in zaokrožen okus. Če ga v jed vkuhamo, močan vonj ne bo predstavljal problema. Uporabljati ga moramo varčno, saj je pravzaprav koncentriran česen, zato velja, da 1/8 čajne žličke ustreza 1 stroku česna. Jaz ga uporabljam veliko, a morate tisti, ki niste ljubitelji česna biti pazljivi. V majhnih količinah bo jedi pomagal razviti okus, ne boste pa ga zares okusili.
 • Kumina: podobno kot česen uporabna v mnogih jedeh širom sveta, lahko pa jo dodajamo tudi v razne omake, pekovske izdelke itd. Pomaga tudi pri blaženju vetrov, kar je zaželeno, če imate težave s prebavo, če ste le pojedli kaj takega, kar vam ni ustrezalo, ali pa če poskušate v svojo prehrano uvesti več vlaknin (ki na začetku povzročijo čiščenje prebavnega trakta).
 • Sladka paprika: izjemno uporabna za pridobivanje intenzivnosti okusa in barve jedi. Spet začimba, uporabna pri pripravi jedi z različnih koncev sveta. Jedi dá globino okusa.
 • Curry: teh mešanic je v resnici malo morje. Najdemo od bolj sladkih, do bolj ostrih, vse so rahlo (ali pa precej) pikantne, arome pa lahko povezujemo tudi s sadnimi, rožnimi ali pa zemeljskimi aromami. Izjemno je uporaben ne le v indijskih jedeh, ampak tudi na pečenem krompirju, v rižotah, v juhah (npr. bučna juha) ipd.
 • Kurkuma: rumeno zlato. Začimba, ki je malone super-začimba zaradi vseh svojih pozitivnih lastnosti. Je preventiva in kurativa. Uporabljamo jo lahko v sladkih in slanih jedeh, v napitkih in pekovskih izdelkih. Ima svoj okus, še toliko bolj močna pa je rumena barva, barva sonca, ki daje zlatemu mleku in drugim pijačam, jedem in priboljškom barvno karakteristiko in polepša še tako temen dan.
 • Kajenski poper: to ni poper, to je pekoča paprika. Ni tako »paprikasta« in specifičnega okusa kot npr. čili, je blažjega okusa in zato primerna za vse vrste jedi. Če ste ljubitelji pekoče hrane je ta začimba primerna tudi za pekoče čokoladne sladice, jutranje ovsene kaše in smutije.
 • Mediteranske začimbe: tudi teh mešanic je več vrst, a se razlikujejo le v detajlih. Sorodne so si tudi z mešanicami provansalskih začimb in italijanskih začimb – v njih najdemo baziliko, timijan, šetraj, rožmarin, origano, majaron; v njej lahko najdemo tudi komarček, sivko, papriko in še kaj. Izjemno se poda k pečenemu krompirju in zelenjavi, v solatne prelive, na pico, v omake za testenine (tudi v lazanjo) itd.
 • Črni poper: zadnji, a nikakor ne najmanj pomemben, čeprav se s svojo vsestransko uporabnostjo skorajda skrije za začimbami, ki s svojo eksotičnostjo štrlijo iz povprečja. Uporabljamo ga lahko dobesedno povsod – enkratno se poda v grozdni sok, če ga dodamo kurkumi jo naše telo bolje absorbira, uporabljamo ga v praktično vseh slanih jedeh, dobro pa deluje tudi kot ojačevalec okusa v sladicah (a ne katerihkoli). Je vsestranska začimba, ki je v kuhinji nepogrešljiva.
Zanimivost: umami
Znanstveniki so odkrili, da ljudje zaznavamo poleg štirih osnovnih okusov (slano, sladko, kislo in grenko) še peti okus, ki so ga poimenovali umami. Tega je prvič odkril japonec Kikunae Ikeda, profesor na univerzi v Tokiu, že leta 1908. Umami je kompleksna komponenta, ki daje hrani globino in izpopolnjen okus. Zaradi umamija se k nekaterim jedem nenehno vračamo. Živila, ki so navadno vir umamija so meso, sir, slane ribe (npr. inčuni) in karamelizirane jedi ter jedi, pripravljene na visoki temperaturi (npr. popečeni oreščki in semena – s tem, ko jih popečemo, njihovo aromo ojačamo, s čimer poudarimo umami). Zelo pomemben del umamija pri hrani so tudi začimbe. Ni vsaka začimba »umami« začimba, ampak če vemo, katere so take, lahko jedi naredimo okusnejše. Med naštetimi začimbami so tiste, ki pričarajo umami kumina (tudi v curryju), paprika (predvsem dimljena) in mediteranska začimbna mešanica (timijan in rožmarin). Predvsem pa imajo umami okus živila, zato lahko nekaj naredimo z začimbami, nekaj pa z izbiro živil, ki jih uporabljamo.  
Pa veselo ustvarjanje :)
Članek je prispevala Vita.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno