Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začimbe: kako jih shranjevati

  • Čas branja Čas branja: 3 minute
zacimbe: kako jih shranjevati
Začimbe in zelišča so pomembni produkti, ki nam jih daje narava. Omogočajo nam, da svojo hrano popestrimo in izboljšamo, poleg tega pa (kot vsaka hrana) lahko na nas v zdravi meri pozitivno učinkujejo. Seveda le, če so kvalitetna in pravilno hranjena. Zagotovo ste se kdaj že vprašali, če začimbam lahko preteče rok trajanja. Verjetno pa ste razmišljali tudi o tem, kako veš, če je začimba pokvarjena. Rok trajanja in sama kvaliteta sta odvisna od več različnih faktorjev. Pa poglejmo, kaj moramo vedeti o hrambi živil, predvsem začimb in zelišč. Kaj moramo vedeti o hrambi začimb? Najprej je smotrno omeniti dejstvo, da se na embalaži živil uporabljata dva načina označevanja roka uporabnosti. »Porabiti do« označuje datum, do katerega so živila varna za uporabo; po navedenem datumu naj živila ne bi več uporabljali. »Uporabno najmanj do« pa označuje datum minimalne trajnosti, do katerega živila ohranjajo pričakovano kakovost. Po preteku datuma so ta živila še varna za uporabo, vsaj če upoštevamo navodila za shranjevanje in če embalaža ni poškodovana. Lahko pa živilo s časom začenja izgubljati okus in teksturo. Začimbe so označene z datumom minimalne trajnosti. Če jih hranimo pravilno, jih uporabljamo tudi nekaj časa po tem, ko datum preteče         Pri datumih moramo biti zelo pozorni tudi na vsa dodatna navodila, kot so npr. »Hraniti v hladilniku!« (to npr. velja za večino pekočih omak) ali pa »Porabiti v treh dneh po odprtju.« Da pa iz začimb lahko dobimo kar največ, jih moramo pravilno hraniti, saj drugače izgubijo svojo barvo, aromo, okus in učinkovine.

Kako pravilno hraniti začimbe?

  • Začimbe in zelišča je potrebno hraniti v tesno zaprtih posodicah, pri sobni temperaturi in ne na direktni sončni svetlobi.
  • Hraniti jih moramo na suhem mestu.
  • Pogosto se zgodi, da začimbe hranimo nad pečico ali pomivalnim strojem. To ni najbolj primerno mesto za hrambo, saj jih tako izpostavljamo vlagi in toploti.
  • Pozorni moramo biti na to, da je (če začimbe odmerjamo z žličko) le-ta vedno popolnoma suha, saj drugače lahko vlaga uniči začimbo.
  • Obvarovati jih moramo pred direktno sončno svetlobo. Pozorni smo na to, da začimb (če je le mogoče) ne hranimo na okenski polici in v steklenih stekleničkah. Res je, da njihova lepota tako najbolje pride do izraza, a se moramo zavedati, da lahko svetloba vpliva na kakovost. Kakovost pa mora seveda biti na prvem mestu. Zato so za hrambo začimb najbolj primerne popolnoma zatemnjene posodice.
Embalaža, ki vsebino varuje pred svetllobo in vlago. Pokrovček omogoča tudi doziranje s čajno žličko.

Kako veste, ali je začimba pokvarjena?

Kot živa bitja smo obdarjeni s čutili, ki nam omogočajo zaznavo zunanjega sveta. Le-ta so tudi najboljše – čeprav ne vedno najbolj zanesljivo – orodje, s katerim lahko ugotavljamo kakovost samega živila. Znižano kakovost opazimo s tem, da začimba izgublja oziroma nima več svoje značilne arome, okusa in barve. Pogosto velja, da če začimba izgublja svojo intenzivno barvo, izgublja tudi svoj okus. Zelena zelišča lahko barvo postopno spreminjajo v rjavo ali pa rumeno, saj eterična olja izhlapevajo. Kakovost lahko preverimo tudi tako, da malo začimbe pomanemo med rokami in preverimo vonj, ki ga le-ta oddaja. Na kakovost lahko vpliva tudi vlaga. Če se le-ta »prikrade« v dozico, lahko začimba postane lepljiva ali pa se sprijema v grudice. Pozor! Pri nekaterih naših začimbah v prahu se lahko pojavijo grudice, toda le-te ne nastanejo zaradi vlage, temveč zaradi tega, ker začimbe ne vsebujejo sredstev proti strjevanju       Kako preprečimo vstop vlage? Poleg tega, da posodico vedno tesno zapremo, pazimo, da je v lonec ne vsuvamo nad močno paro, temveč za doziranje uporabimo suho in čisto žličko.

Želimo vam veliko kulinaričnega ustvarjanja!

Spletna trgovina z začimbmi Pestro ponudbo začimb, zelišč in ostalih kulinaričnih dobrot lahko preverite v spletni trgovini Začimbe.si
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno