Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začimbe in zelišča

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zacimbe in zelisca
Zelišča in začimbe so nepogrešljiv del dobro opremljene kuhinje, saj bi bile brez njih jedi precej puste. Našim kreacijam dodajajo aromo, barvo in teksturo, poleg tega pa tudi poudarijo in krepijo okuse drugih sestavin. Lahko jih uporabljamo tudi kot »pomočnike« za konzerviranje, zdravljenje in celo v kozmetične namene. Obe besedi (zelišča in začimbe) sta dokaj pogosto uporabljeni. Ne ve pa vsak, da med njima obstaja razlika v pomenu. Jo poznaš? Najlažje jih ločimo glede na naslednja dejstva: Z besedo zelišča označujemo vse tiste zelene listnate rastline, pri katerih uživamo sveže ali posušene liste in zelene dele rastline. Gre za rastline, ki navadno spadajo v skupino rastlin, ki nimajo lesnatega stebla. Najbolj jim ustreza zmerno podnebje (na primer Italija in Francija). Zelišča pogosto gojimo na naših vrtovih in se posledično velikokrat uporabljajo sveža. Pogosto se pojavljajo tudi v receptih naših tradicionalnih jedi. Njihova aroma navadno ni tako močna, kot je močna aroma začimb, kljub temu pa velja, da je začimbna moč večine suhih zelišč približno dvakrat večja od moči enake količine svežih zelišč. Zelišča ločimo še na nežna zelišča (na primer peteršilj, meta, bazilika) ter krepka zelišča, ki imajo precej močno aromo in okus (timijan, lovor, rožmarin). Zelišča v šopkih - sušenje in dekoracija Z besedo začimbe pa označujemo posušena in včasih tudi zmleta semena, korenine, stebla ali debla tropskih rastlin. Najbolj znane začimbe izvirajo iz tropskih krajev (na primer Šri Lanka in Indija)

Ločimo lahko začimbe iz plodov in semen (kumina, poper, čiliji), začimbe iz cvetov (žafran in klinčki), začimbe iz lubja (cimet) in začimbe iz korenov in gomoljev (ingver in česen).

Kurkuma Klinčki                           Nekatere rastline v kuhinji uporabljamo kot začimbe in zelišča, saj uporabljamo njihove liste, semena ali plodove. Sem spadata na primer luštrek in koriander. Pozor: tako začimbe kot zelišča moramo hraniti v posodicah, ki dobro tesnijo, na sobni temperaturi in ne na direktni sončni svetlobi.
BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno