Kategorije

Za gurmane

Predlogi iskanja

Začimba kumin: uporaba in recepti

  • Čas branja Čas branja: 2 minuti
zacimba kumin: uporaba in recepti

Kumin ali latinsko Cuminum cyminum L. je znan tudi pod drugimi imeni: npr. orientalska kumina, rimska kumina ali pa laški kumin.

Vsekakor pa, ko govorimo o kuminu, *NE* govorimo o kumini!


Naj najprej razrešimo to pogosto dilemo: kumin in kumina nista ista začimba. Marsikdo dlje časa zmotno misli, da gre za isto rastlino ali zgolj tiskarskega škrata, a temu ni tako. Rastlini sta si sicer “v sorodu” (obe sodita v družino kobuljnic) in na videz precej podobni, a sta kljub temu precej različni.

Kumin ima precej značilno sladkor zemeljsko aromo, rahlo oreščkast in pikanten okus. Vonj in okus se precej razlikujeta. Ljudje se ponavadi delimo na dve skupini: kumin ti je ali pa ti ni všeč. V preteklosti naj bi kumin imeli na mizah, tako kot imamo danes mi sol in poper. In ta navada se je še danes ohranila v Maroku in nekaterih bližnjih državah.

Maroške posodice za začimbe: v eni zagotovo najdete sol, v drugi pa navadno kumin. Včasih se na mizah namesto dvojnih znajdejo tudi trojne posodice.


Uporaba kumina v kulinariki


Kumin so v preteklosti pogosto uporabljali kot nadomestek popra, saj je bil le-ta neznosno drag in so si ga lahko privoščili le najbogatejši. Ko so se cene popra znižale, so nekatere dežele hitro pozabile na uporabo kumina … Sicer pa: kumin uspeva na toplih in sončnih območjih, zato je ta začimba na teh območjih (Maroko, Egipt, Turčija, Iran, Kitajska, Indija …) nepogrešljiva.

Ta začimba se dobro ujema z cimetom, čilijem, črno kumino, gorčičnimi semeni, janežem, ingverjem, česnom, kurkumo, lovorom, origanom, triplatom, tudi žafranom. Je tudi pomembna sestavina znanih mešanic, kt so na primer garam masala, panch phoron ter različnih curryev.


Kam vse lahko kumin dodajamo?


V zelenjavni (maroški) kuskus, čičerikin humus, arabski falafel in mesne kroglice, v raznovrstne čilijie (npr. chili con carne), bučno juho, k stročnincam in krompirju, v enolončnice, lečo, tajsko zeleno curry pasto … Dodaja se ga tudi k vloženim kumaricam, pa tudi v naše “domače” jedi, kot so zelje, klobase, enolončnice.

Z dodatkom kumine lahko pripravimo tudi glaziran korenček. Toda pri odmerjanju bodite pozorni. Kaj hitro se lahko zgodi, da prevlada v okusu. Če uporabljate cela semena, jih lahko pred uporabo na suho hitro prepražite in tako iz njih izvlečete še več arome. Nato jih strete v terilniku.

*Pa dober tek!*


BAM spices smo ustvarili z željo po tem, da vam ponudimo začimbne mešanice vrhunske kvalitete. Vaše slane in sladke jedi naj od zdaj naprej dišijo po prefinjenih okusih začimb. Postanite mojster ali mojstrica ustvarjanja vrhunskih obrokov!

Naroči sestavine z 10% popustom:

Vrhunski BAM izdelki

Popust za izdelke iz recepta - 10%:
-10,51 €
Skupaj:
94,59 €

Že poznaš naš YouTube kanal?

Novice
Recepti
Aktualno
Novice
Recepti
Aktualno